Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić: Sanader je pokvaren, ali spreman sam otići na večeru s njim

Stjepan Mesić
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/2
VL
Autor
Jasmina Popović
23.12.2009.
u 20:52

Predsjednik Republike u intervjuu za Večernjakov prilog Obzor govori o mandatu, izborima za svoga nasljednika, mogućoj večeri sa Sanaderom, sporenjima s Crkvom...

Predsjednik Mesić će 18. veljače svoj ured prepustiti novom predsjedniku ili predsjednici, a sam će se preseliti u prostorije u Grškovićevoj ulici, gdje će biti radno mjesto bivšeg predsjednika. Nakon puna dva mandata, u kojima je stekao puno poklonika i puno kritičara – prvi bi željeli da nastavi, drugi da nestane – on kao da još nije odlučio kojima bi radije izašao u susret.

Malo tko vjeruje međutim da će posve nestati iz političkog života – u kojem je aktivan od sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća – iako mu nije neprivlačna ni pomisao da ne krati vrijeme samo pisanjem memoara, članstvom u Madridskom klubu i igranjem golfa.

Za manje od dva mjeseca odlazite s Pantovčaka. Posljednjih ste tjedana vrlo oštri, kao da ste se na kraju odlučili posvađati sa svima. Ima li tu i nešto frustracije zbog odlaska s funkcije?
– Ja se ne svađam ni s kim niti imam razloga za to. Naprosto odgovaram argumentirano. Evo, recimo, jesam li ja u svađi s Crkvom? Nisam. Ja sam s papom obavio korektne razgovore i našli smo zajednički jezik. Ali recite vi meni s kim sam se ja još svađao?

S Polančecom, sa Sanaderom...

– Nisam ja Sanaderu ništa rekao osim da mi je rekao da o prodaji Ine sve zna Polančec. Pa nije li logično da onda u istrazi i njih dvojica budu ispitani. Nakon što je ugovor Ine i MOL-a ugledao svjetlo dana, jasno je da je to radio tim stručnjaka sa specijaliziranim znanjima: koji znaju sve o energetici, o prijenosu dionica, o trgovini dionicama i o ustupanju prava. To je bio mukotrpan posao jer je sporazum lukavo sročen. To nije mogao napraviti ni Sanader ni Polančec.

Zanimljivo je i to što vam je Sanader odlučio poslati žestoku poruku s Tuđmanova groba?
– Ne znam zašto je to napravio.

Niste li i vi otišli predaleko kada ste mu poručili da se liječi?

– Ne, nisam. Sanader i ja smo, smatram, jedno vrijeme dobro surađivali. Tada mi je trebao reći da samo pričam viceve i lažem pa bi naš odnos bio drugačiji. No on mi to nikada nije rekao, nego tek sada. A to znači da je Sanader pokvaren čovjek. Ako je to mislio, onda mi je to trebao i reći.

 Bili ste dogovorili neku večeru dok ste obojica bili u New Yorku?
– Da, tada je on predložio da se nađemo na večeri u Zagrebu. Ja sam i danas spreman otići s njim na večeru bez obzira na sve što se dogodilo.

Premijerka Kosor relativno se lako riješila Polančeca, ali s Kalmetom to baš i nije tako. Može li se HDZ raskoliti? Ima li Kosorova snage raščistiti sve afere?
– Kad je riječ o Kalmeti, sve će ovisiti o razvoju situacije. U HDZ-u je bilo jako mnogo klijentelizma, ne bih sada htio nabrajati sve barbe, ne vjerujem da bi netko od njih išao sada piliti granu na kojoj sjedi. Vjerojatno će se održati i stabilizirati. 

Hoće li vam nedostajati sve ovo? Bojite li se praznih dana?
– S obzirom na to da sam radio posao koji čovjeka zaokuplja potpuno praktično deset godina nisam imao godišnjeg odmora. Rasteretit ću se dnevnog posla koji nameće funkcija, malo se odmoriti i posvetiti pisanju o onome što se događalo u ovo vrijeme, pa i prije.

Kada mislite izdati memaore?

– Ne znam, to će ovisiti o mnogim stvarima, a treba naći i izdavača. Kao doživotni bivši predsjednik, stavit ću se na raspolaganje budućem predsjedniku i Vladi ako budu smatrali da zbog veza koje imam mogu pomoći da se ostvari neki cilj u interesu hrvatske države.

Ali niste isključili mogućnost da se i dalje bavite politikom?

– Operativno više ne.

Pa ne mislim da ćete ići po terenu i dijeliti pristupnice?

– Ma znate, ja sam prvi čovjek na čelu Hrvatske koji odlazi u mirovnu i na meni je da uvedem tradiciju odlaska predsjednika u mirovinu. Vidim da nekima to jako teško pada, sve bi mi uzeli, zabranili da uđem u tramvaj, ostavili me bez mirovine. I zato što ima onih koji bi kotač povijesti htjeli vratiti natrag, koji bi htjeli gubitnike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobjednike, koji smatraju da za državu treba lagati, ne mogu posve nestati.

Pratite li kampanje predsjedničkih kandidata?
– Moram reći da su me neki, poput Vesne Pusić, Nadana Vidoševića i Ive Josipovića, ugodno iznenadili. Ali i Andrija Hebrang me ugodno iznenadio u posljednja dva-tri nastupa. Promijenio se. Jedino ne znam koji je Andrija pravi: ovaj sad ili onaj otprije.

Novi će predsjednik Hrvatsku zateći u velikim problemima. Imate li poruku za nju ili njega?
– Trebat će se fokusirati na suradnju s Vladom na donošenje nove regulative za sprečavanje korupcije, riješiti tu pljačku i završiti sa sustavom koji je omogućio da se pljačka u skladu sa zakonom. Morat će se posvetiti i reformama zajedno s Vladom i Saborom te se svakako legitimirati kao antifašist. Moderna Europa nastala je na pozicijama antifašizma i tu ne može biti kolebanja.

*** Što Predsjednik kaže o vezi Ivića Pašalića i Hypo banke, Luki Rajiću, Hrvoju Petraču, odnosima sa Slovenijom i Srbijom, te po čemu bi Mesić želio da ga se pamti nakon dva mandata pročitajte u cijelom razgovoru u prilogu Obzor Večernjakovog božićnog trobroja

Ključne riječi

Komentara 243

DO
doktorica
06:56 24.12.2009.

Svi političari pljuju jedan po drugom a onda idu zajedno na janjetinu.

OB
-obrisani-
11:59 24.12.2009.

da LIJEPA ostane NAŠA još samo 56 dana mesića pozdrav vaš zmijicamala

Avatar miletiml
miletiml
02:11 24.12.2009.

pustite stipu na miru on je i tako proslost, a nama treba buducnosti, a buducnost je Miroslav plemeniti Tudjman

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije