Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKORAČENJE OVLASTI

Meksička policija u jednoj akciji 2015. mučila i smaknula 22 ljudi

mehiko
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.08.2016.
u 10:11

Policija je odbacila optužbe i tvrdi da je djelovala u samoobrani i koristila oružje tek nakon što je bila napadnuta

Meksička savezna policija mučila je i smaknula dvadeset i dvije osobe u svibnju 2015. u jednoj akciji protiv droge u državi Michoacan što je jedno od najtežih  prekoračenja njezinih ovlasti u desetak godina, objavilo je u četvrtak nacionalno povjerenstvo za ljudska prava (CNDH).

Policija je "prekomjerno upotrijebila silu što je rezultiralo ubojstvom 22 ljudi", rekao je Ismael Eslava, jedan od dužnosnika te komisije predstavljajući u četvrtak izvješće.

U akciji je ukupno pobijeno 42 ljudi, a poginuo je jedan policajac.

U izvješću se optužuje saveznu policiju za mučenje uhićenih te za manipulacije mjestom zločina budući da je premještala tijela i pored njih stavljala vatreno oružje.

Dana 22. svibnja 2015. policija je pokrenula veliku operaciju protiv moćnog kartela Jalisco Nueva Generacion na ranču u Tanhuatu.

Ta je akcija jedna od najkrvavijih epizoda u borbi protiv droge koju provode vlasti u zemlji.

"Sakupili smo činjenice koje ukazuju na teško kršenje ljudskih prava od strane pripadnika savezne policije", rekao je Raul Gonzales, predsjednik CNDH-a na novinskoj konferenciji.

Pojasnio je da je policija premjestila sedam tijela i uz njih stavila oružje, mučila dvoje ljudi koje je uhitila te spalila dva tijela.

Policija je odbacila optužbe i tvrdi da je djelovala u samoobrani i koristila oružje tek nakon što je bila napadnuta.

Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da su svjesne da se sigurnosne snage suočavaju s velikim opasnostima kada provode akcije protiv često brutalnih kartela ali da pritom moraju zadržati najviše standarde.

Michoacan se smatra jednom od najnasilnijih regija u zemlji.

>> El Chapo će biti izručen SAD-u, intervju sa Seanom Pennom pomogao u hvatanju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije