Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MAXU!

Meksiko – nogomet u raljama narkokartela

Meksiko
Foto: Reuters (Ilustracija)
13.02.2014.
u 19:00

Zloglasni menadžeri bliski izborniku kroje reprezentaciju, opisuje situaciju u meksičkoj reprezentaciji tjednik MAX!.

Nogomet u zemlji Asteka ima mračnu stranu. Pranje novca, korupcija i veze nogometnih dužnosnika s političkim moćnicima neke su od mrlja koje nagrđuju sliku najpopularnijeg sporta u zemlji hrvatskog protivnika na Svjetskom prvenstvu, donosi MAX!.

Povrh navedenog, još jedna okolnost sve više truje nogomet u srednjoameričkoj velesili. Upetljanost vlasnika i igrača nekolicine klubova u posao s narkokartelima drži otvorenom raspravu o porijeklu novca kojim se financira meksički nogomet.

Iako je osnovana tek 2007. Tijuana se već probila u vrh meksičkog i latinskoameričkog nogometa. Astečki psi (Xolos) osvojili su prvenstvo 2012., da bi prošle godine doprli do četvrtfinala Copa Libertadores. John Hank Rhon, vlasnik Tijuane i bivši gradonačelnik istoimenoga grada, uhićen je u lipnju 2011. pod optužbom da u kući čuva naoružanje za trgovce drogom. Agenti meksičke vojske iznenadili su njega i još desetoricu pronašavši 88 komada oružja raznog kalibra i 9000 komada municije.

Nikad dovoljno dokaza

Šokantno, sud je utvrdio da je racija izvedena bez valjanog naloga te su svi dokazi protiv Hanka odbačeni. Nogometni je savez razmatrao isključenje Tijuane iz prve lige, ali je odustao od toga, jer vlasnik na papiru nije John Hank, nego njegov sin Jorge Alberto – jedan od devetnaestero njegove djece.

Hankovo prezime ne nalazi se samo na meksičkom nalogu za uhićenje, već i u istražnim dokumentima američke Agencije za borbu protiv droge (DEA). On i njegov brat godinama su bili praćeni, otkad je njegov osobni vozač, Rodolfo García González, 1995. uhićen kako šverca 57 kilograma kokaina iz Meksika u SAD.

I drugi slučajevi povezuju trgovinu drogom s meksičkim nogometom. Istražitelji su 2004. otkrili da je stvarni vlasnik tadašnjeg prvoligaša Irapuata, José Hernández Félix, kojeg je FBI tražio zbog povezanosti s kartelom iz Juáreza. Meksički i kolumbijski mediji objavili su da je od kartela primio 10 milijuna dolara. Iste je godine Meksički nogometni savez isključio Querétaro, jer su istražitelji ukazali na suradnju članova uprave s kolumbijskim peračem novca Paúlom Solórzanom. Krajem 2007. vlasnik Querétara Axel Bulle osumnjičen je za odnose s narkotrgovcima, ali su optužbe odbačene. Vlasnik drugoligaša Mapachesa, Wenceslao Álvarez, uhićen je i pritvoren u listopadu 2008. pod optužbom da radi za Zaljevski kartel u Michoacánu. Policiji je bilo sumnjivo što igrači donedavna skromnog kluba odsjedaju u luksuznim hotelima i putuju u dva luksuzna Mercedesova autobusa.

– U brojnim slučajevima nitko ne može objasniti odakle novac klubovima. Querétaro je danas u rukama poduzetnika Amada Yañeza, koji se niotkuda pojavio u meksičkom nogometu, a danas je vlasnik triju klubova u različitim ligama – kaže Gustavo Sánchez s TV postaje Sky Mexico.

Neke su nepravilnosti u poslovanju Meksikanaca otkrivene u Kolumbiji. Po navodima tamošnjeg radija RCN i američkog MundoFoxa, istražitelji su u ljeto 2012. iznijeli da su narkokarteli između 2003. i 2006. platili dva milijuna dolara meksičkim klubovima Santosu, Necaxi, Puebli i Salamanci. Carlos Ahumada, bivši vlasnik Santosa i Leóna, osumnjičen je da je od kartela dobio 94.000 dolara.

I kolumbijski su narkotrafikanti otkrili meksičkim medijima da njihovi kolege sa sjevera ulažu “vrući” novac od droge u nogometne klubove, prenosi portal www.infobae.com.

Pomoć iz Kolumbije

– Mi u Kolumbiji znamo da ima meksičkih trgovaca drogom koji peru novac preko klubova – izjavio je listu “El Universal” Fernando Rodríguez Mondragón, sin i nećak dvojice bivših čelnika zloglasnog kartela iz Calija.

– Kupuju igrače sumnjivim transakcijama s računa na Bahamima i drugim poreznim oazama i tako peru novac. Ako ih je igrač stajao dva milijuna dolara, oni prikažu da su ga platili 20 milijuna – veli Mondragón, označivši Cruz Azul i Club Américu kao dva umiješana kluba, kojima pak nije ništa dokazano.

Ni nogometaši nisu imuni na čari novca kojim raspolažu narkotrafikanti. Omar Ortiz zvani El Gato (Mačak), bivši vratar moćnog Monterreya, u siječnju 2012. uhićen je i optužen zbog članstva u skupini koja je u ime Zaljevskog kartela izvodila otmice. Ortiz (37) je priznao istražiteljima da je pomogao gangsterima u otmici najmanje dvaju od ukupno 20 žrtava. Bivši je reprezentativac zlorabio svoju popularnost da se upozna s “metama” i skupi o njima podatke koji su izvršiteljima olakšavali otmicu.

Otmičari su od rodbine žrtava tražili po milijun pesa (720.000 dolara), a Ortiz je za svoj udio dobivao skromnih deset posto. Danas u pritvoru čeka suđenje u kojemu mu prijeti između 10 i 50 godina robije.

– Još je jedan nogometaš, Kolumbijac Carlos Gutiérrez iz Necaxe, uhićen i zatvoren. Nakon jedne utakmice zatečen je s torbom punom novca čije podrijetlo nije mogao objasniti. Kolaju glasine da taj novac ima veze s trgovinom drogom – rekao nam je novinar Sánchez.

Borgetti na krvavoj zabavi

Meksička nogometna legenda Jared Borgetti nije osumnjičen za suradnju s narkokartelima, ali je zatečen na zabavi na kojoj je jesenas ubijen 63-godišnji narkobos Francisco Rafael Arellano Félix, bivši vođa kartela iz Tijuane. Najbolji strijelac u povijesti reprezentacije sa 46 golova bio je uzvanik na proslavi u obalnom odmaralištu Cabo San Lucas kad je revolveraš maskiran u klauna ubio Arellana Félixa u vjerojatnom mafijaškom obračunu. U Borgettijevu je društvu bio i boksač Omar Chávez, sin famoznog Julija Césara Cháveza.

– Prisustvo na zabavi ne znači da su Borgetti i Chávez umiješani u trgovinu drogom. Oni su naprosto rođeni u blizini, u (saveznoj državi) Sinaloi – napominje Sánchez.

Prema pisanju portala www.proceso.com.mx, u kolovozu 2012. kolumbijski su istražitelji osumnjičili najčuvenijeg meksičkog menadžera Guillerma Laru da je primio 1,2 milijuna dolara od narkotrafikanata, no optužnica nikad nije podignuta. Štoviše, Larin je utjecaj u meksičkom nogometu porastao te ga mediji smatraju važnom osobom u upravljanju državnom reprezentacijom.

Za Pulida nema mjesta!

– U Meksiku je velik utjecaj menadžera koji zastupaju određene igrače. Ponekad poziv dobiju igrači koji nemaju što raditi u reprezentaciji, a potom se otkrije povezanost njihovih menadžera s izbornikom – tumači Sánchez.

Među igračima koji su u Tricolore dospjeli preko veze sigurno nije 22-godišnji Alan Pulido koji je na prvom nastupu za seniore 29. siječnja zabio Južnoj Koreji tri gola.

– Nadam se da će Pulido biti pozvan na Svjetsko prvenstvo, ali ako i otputuje, neće biti prvotimac. U napadu će igrati Javier Chicharrito Hernández i Oribe Peralta – dodaje Sánchez.

Komentara 3

SL
Slavek
15:02 14.02.2014.

A sta to u Mexiku nije u raljama narkodilera ?

AR
Army
09:47 15.02.2014.

u Meksiku je doslovno sve u rukama narkokartela. Sjeverna Koreja je prema Meksiku Disneyland

Avatar neodgovorni
neodgovorni
15:58 15.02.2014.

heh cijela juzna amerika je u kartelima i nista cudno da kontinentom vlada mafija ali dame i gospodo vjerujte mi da njima vlada cia jer bez cie nemaju kome prodat kokain niti ga kamo plasirat ali ja to gledam da to tako mora bit jer ako nece ameri neko drugi ce pa bolje da su nasi nek neki talibani ili kinezi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije