Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Međimurski liječnici izdali dramatično priopćenje: Padamo s nogu, hitno postrožite mjere

Osobito zabrinjava podatak da se svakim danom sve više bolesnika prima na bolničko liječenje, a da je broj otpuštenih iz bolnice puno manji, zbog čega se bolnički kapaciteti ubrzano popunjavaju, upozoravaju liječnici
18. studenoga 2020. u 21:14 29 komentara 14496 prikaza
Liječnici iz Belgije bore se za život oboljelih
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Članovi podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u Međimurskoj županiji poslali su apel građanima da se pridržavaju protuepidemijskih mjera. 

bolnica Goran Tešović Dječji pulmolog s klinike Dr. Fran Mihaljević: U djece i mladih pojavio se novi sindrom

- Naša je profesionalna dužnost upozoriti na ozbiljnost situacije i potrebu striktnog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera i pravovremeno poduzimanje oštrijih epidemioloških mjera, kako bismo spriječili scenarij u kojem neće biti dovoljno kapaciteta za bolničko liječenje oboljelih od COVID-19 niti od drugih akutnih bolesti, ali i spriječiti situaciju velikog broja oboljelih zdravstvenih radnika u kojoj nas neće imati tko liječiti. Međimurska županija je u vrhu Hrvatske po broju provedenih testiranja na COVID-19. Udio pozitivnih na testiranju je s prosječno 24 posto u listopadu, porastao na 34 posto pozitivnih u prva dva tjedna mjeseca studenoga, što nam nužno nalaže povećani oprez u svakodnevnim kontaktima. Zadnja dva tjedna broj primljenih na bolničko liječenje zbog bolesti COVID-19 je porastao više od dva puta (43 bolesnika na dan 30. listopada 2020. i 90 na dan 17. studenog 2020.). Županijska bolnica ima osigurana 102 kreveta za liječenje oboljelih od bolesti COVID-19, a popunjenost je u ovom trenutku 88,2 posto. 

VIDEO: Markotić objasnila koje su moguće teške posljedice bolesti COVID-19

Osobito zabrinjava podatak da se svakim danom sve više bolesnika prima na bolničko liječenje, a da je broj otpuštenih iz bolnice puno manji, zbog čega se bolnički kapaciteti ubrzano popunjavaju. Pri tome je važno naglasiti da se prima sve više bolesnika mlađih dobnih skupina s težom kliničkom slikom, koja zahtijeva dugotrajno intenzivno liječenje i primjenu respiratora. Broj pacijenata na respiratoru se u zadnja dva tjedna udvostručio i na dan 17. studenog na respiratoru imamo 10 pacijenata. Rad u ŽB Čakovec je već sada značajno otežan zbog rastućeg broja oboljelih zdravstvenih radnika - navodi se u priopćenju.

Liječničke udruge su se 6. studenoga 2020. dopisom obratile Stožeru CZ-a Međimurske županije s prijedlogom primjene strožih mjera na području Međimurja, koje su djelomično prihvaćene, no smatraju da je potrebna stroža kontrola pridržavanja predloženih mjera, zauzimanje čvršćeg stava lokalnog prema nacionalnom stožeru i pravovremeno uvođenje dodatnih protuepidemijskih mjera na županijskoj razini.

Sve više Međimuraca testira se na covid-19 ISTRAŽIVANJE POKAZALO Novo oružje u borbi protiv koronavirusa: Tekućina koju gotovo svi imaju može uništiti virus?

- Nitko nema pravo tražiti od liječnika i ostalih zdravstvenih radnika preuzimanje odgovornosti za nastalo stanje i bitno povećanje radnih napora u trenucima kada dio naših sugrađana otvoreno odbija provoditi najosnovnije protuepidemijske mjere bez posljedica i planira svoje aktivnosti kao da se pandemija događa u nekom drugom dijelu svijeta. Zdravstveni radnici će i nadalje podnositi izvanredne napore da bismo liječili i pomogli stanovništvu u borbi protiv korona virusa, ali morate biti svjesni da pobjedu nad virusom ne možemo izboriti bez aktivnog učešća svakog od vas. Stoga vas pozivamo da nosite maske, perete ruke, držite socijalnu distancu, privatna druženja smanjite na maksimalno moguću mjeru i ne ljutite se kad vas u dućanima netko zamoli da se odmaknete na udaljenost od dva metra. Sve to moramo raditi svi zajedno, za dobro svih nas! - pozivaju. 

VIDEO: U Hrvatskoj najgori dan od početka epidemije: Imamo 3251 novozaraženih i 38 osoba je preminulo.

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • MareS11:

    sjasi! Kakve mjere zbog cega, praznih bolnica??? Da praznih ! Poliklinike pune, ljudi tamo cekaju u redu, jer ne mogu doci na red u bolnice, jer su Krizine npr pretvorene u Covid bolnicu, koja je prazna,, Firule prepune, i eto ... prikaži još!to zbog cega je guzva! Frend neki dan cekao dva sata na pregled privatno u poliklin gdje inace odmah dodjes nared! Nitko ti ne mjeri temperaturu na ulazu ko u bolnici, cekaona bila puna! A da ne kazem kako vrli doktori tamo tuku ekstra sate, iz okolnih bolnica, na crno! Ma mrs! Pisite malo o tome

  • LeonardoGoldman:

    Evo gledah sada doktore iz Vukovarske bolnice. Po 80 osakaćenih u isti tren, operacije na živo, na hodnicima, na podovima, bez vode, bez higijene, pod bombama. To su bile stvarne strahote. Ne širite paniku i strah.

  • Vilim:

    Jedna bolnica u okruženju i ratu ljecila je tisuće najtežih ranjenika i održala ih je na zivotu a danas tridesetak godina kasnije cijeli hrvatski zdravstveni sustav nije sposoban brinuti se o pozitivnim i bolesnim od kovida.zanimljivo sto je blize navodno ... prikaži još!o djelotvorna cjepiva to je veća histerija .