Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marta je prvo novorođenče koje je nakon porođaja zaspalo na prsima svoga tate

Ovim je iskorakom vinkovačka bolnica stala uz bok rodilištima koja primjenjuju najsuvremenije svjetske smjernice u poslijeporodnoj skrbi za novorođenčad
22. studenoga 2018. u 15:28 11 komentara 2522 prikaza
obitelj Gradečak
Foto: Branimir Bradarić

Prva beba u obitelji Gradečak, malena Marta, koja je svijet ugledala prije 15-ak dana carskim rezom u rodilištu Opće županijske bolnice Vinkovci, prvo je novorođenče koje je nakon porođaja umjesto na majčinim zaspalo na golim prsima svoga tate. Ovim je iskorakom vinkovačka bolnica stala uz bok rodilištima koja primjenjuju najsuvremenije svjetske smjernice u poslijeporodnoj skrbi za novorođenčad.

trudnica Iva Boban Valečić Porođaj kod kuće nije ljudsko pravo, a jasni zakoni?

- U našoj ustanovi smo počeli prakticirati kontakt “kože na kožu“ s ocem, a prvi puta kontakt je izveden 8. studenoga 2018. godine - rekla je glavna sestra Odjela za pedijatriju Martina Rajić.

obitelj Gradečak | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

Pojašnjava kako kontakt „kože na kožu“ odmah nakon poroda predstavlja najbolje oblike njege donesenog, zdravog novorođenčeta.

 -U slučajevima carskog reza majka je uglavnom pod općom anestezijom, no čak i kada je majka budna jer se zahvat odradio epiduralnom anestezijom, izravni kontakt između majke i djeteta može biti ograničen zbog praktičnih i medicinskih razloga - kaže Rajić.

Trudnica s kavom Znanstvenici Prijevremeni porođaj moći će se predvidjeti krvnim testom s 80-postotnom točnošću

Tada se golo novorođenče položi na očeva prsa tako da im se koža dodiruje.

- Očevi tako jačaju povezanost s djetetom, pružaju mu osjećaj sigurnosti, ali i podižu svoje samopouzdanje - istaknula je Rajić.

 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Pajkoslava2:

    samo vi svi pljujte i dalje po Ž.M. i onima koji organiziraju referendume... ignorirajte i dalje takve akcije..jer s vremenom ćete vidjeti da oni što nam vlada stavlja kao zaštita bilokoga, jest ustvari agrEsivnost gej lobija. Kakav liberalizam??? ovo je ... prikaži još! propast čovječanstva. Svi pljuju po čovjeku koji maltretira svoje cucke. digla se cijela Hrvatska na noge zbog toga, a žene koje ubijaju djecu u svojim utrobama štite i opravdavaju. Ja sam trudna i već sam s 8 tjedana mogla vidjet srce svog djeteta kako kuca... Abortus je UBOJSTVO!!!!! VL- blokiraj me slobodno. odavno ste izabrali jednoumlje! Samo neuk čovjek u ovom moze vidjet nešto dobro.

  • goran2hr:

    Pomodarstvo i IK u svom punom sjaju.

  • nostradamus11:

    ne pisete kako svi koji imaju priliku idu u vukovarsko rodiliste,a bjeze iz vinkovackog glavom bez obzira..to malo istrazite..