Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjerenstvo za inu

Maras: Ne vjerujem da je jedino Polančec pregovarao s MOL-om

ina_polancec
25.03.2010.
u 12:42

Klub SDP-a prihvaća i prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a da povjerenstvo ispita i što se događalo u prvom krugu privatizacije Ine.

Pred zastupnicima se danas u Saboru našao i prijedlog SDP-ovaca da se osnuje Istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi sklapanja ugovora prve izmjene i dopune ugovora o međusobnim odnosima koji se odnose na Inu, a koje je Vlada sklopila s mađarskim MOL-om, kao i glavnog ugovora o plinskom poslovanju sa strateškim partnerom MOL-om. Za SDP-ovce je sporno što su nakon prvog kruga privatizacije provedenog 2003. godine sve investicije u Ini stale i što velike investicije, koje su pri sklapanju prvog ugovora dogovorene, nisu obavljene.

Prema riječima SDP-ovca Gordana Marasa cilj ovog povjerenstva je i ispitati zbog čega su MOL-u novim ugovorom sklopljenim 2009. godine dana veća upravljačka prava nego je to uobičajeno za strateške partnere koji imaju približno isti udjel u nekom trgovačkom društvu, zbog čega se u postupak privatizacije nije uključila još neka tvrtka s obzirom da je bilo zainteresiranih, zašto je Vlada prihvatila preuzeti plinski biznis koji će hrvatske građane iduće četiri godine stajati oko četiri milijarde kuna kao i tko je sve bio uključne u postupak pregovora oko te izmjene ugovora i koji su konzultanti sudjelovali u tom cijelom poslu.

- Ja ne mogu vjerovati da je jedino potpredsjednik Polančec pregovarao- napomenuo je Maras. Klub SDP-a, dodao je, prihvaća i prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a da se ovaj zahtjev proširi te da povjerenstvo ispita i što se događalo u prvom krugu privatizacije INE. Jer javnost ima pravo na sve te odgovore.

- Ne bih htio da INA postane PLIVA mada otprilike ide u tom smjeru i ne bi htio da kako je Pliva prodana uz zvukove arija iz Verone Ina bude svedena na najniže grane uz svirku čardaša i venetualno nekih dogovora koji su bili daleko od očiju javnosti - poručio je Maras. Da javnost treba saznati punu istinu smatra i ID-ovac Damir Kajin koji je uvjeren da Hrvatska nikad više neće posjedovati takav sustav kao što je INA. I iako u SDP-ov prijedlog prihvatili HDZ-ovci traže širenje istrage na prvi ugovor iz 2003. godine kojeg smatraju izuzetno štetnim.

Po tom ugovoru Vlada je, kaže Boris Kunst (HDZ) imala 75 posto dionica, a MOL je svejedno imao veći i presudni utjecaj u donošenju odluka.

- Pa se nameće pitanje postoji li tu neki drugi tajni dogovor sa MOL-om koji je bio skriven od javnosti- pita se Kunst. Obje inicijative, i SDP-a i HDZ-a bez ustručavanja prihvatio je i Klub zastupnika HNS-a dok je HDSSB-ovac Boro Grubišić neodlučan, a zbog toga i tužan, jer niti jedno povjerenstvo, kaže, do sada nije ništa riješilo.

Komentara 10

OB
-obrisani-
13:09 25.03.2010.

Osnivanje istražnih povjerenstava se dosadašnjom praksom pokazalo jalovim i bespotrebnim zamaranjem javnosti. Ona služe isključivo za političke optužbe ove, ili one strane. Za koju me, da prostite, boli k...ac! Ono oko čega parlamentarci (ti osigurani sutrašnji povlašteni umirovljenici nakon 2 godine i jedan dan odrađenog mandata) oblijeću kao mačka oko vruće kaše jest - pozivanje USKOK-a da radi svoj posao. Pitanje jest - je li bilo, i ako jest, kakvog kriminala u toj prodaji i kolika je šteta. Sve drugo je nevažno, minorno. Posljedice te \"privatizacije\" (kakve j..ene privatizacije kad je naše vlasništvo predano nekoj korporaciji kojoj je vlasnik tko zna tko??) su opet jedna druga priča. Dok se ruska rafinerija u Bosanskom brodu užurbano modernizira - MOL ne poštuje ugovore o kupnji INE i NE MODERNIZIRA naše rafinerije (u Sisku i Rijeci), nego najavljuje kako će se za godinu dvije derivati uvoziti iz Budimpešte!?!? Idemo parlamentarci - objasnite puku tu priču!!!!

DU
Deleted user
13:17 25.03.2010.

Good morning Croatia !!! Niti jedna od točaka prvog ugovora nije bila u cjelosti ispunjena. Kod potpisivanja drugog, čak ni novinari nisu o tome pisali. Nekako istovremeno se bosanci natežu sa MOL-om i traže ispunjenje ugovorenih obveza - pa ni to nije upalilo lampice kod domaće javnosti. Gospodo sabornici, POŽURITE , jer dok se vaše povjerenstvo ustoliči i dođe do nekih zaključaka, INA bi već mogla biti rastočena kompanija u dugovima.

OB
-obrisani-
23:36 25.03.2010.

Sta se tu ima sta pisat vise vadi ugovore na stol i vidi tko je potpisa sta zezate narod Miskum da je tu i HDZ i SDP zajdno umjesan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije