Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predan mandat

Mandatar Milanović: Za izlazak iz krize moramo srediti financije

josipovic, milanovic (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
Autor
Ivanka Toma
13.12.2011.
u 15:45

Kao prvi zadatak svoje vlade istaknuo je proračun, koji mora biti donesen do kraja ožujka, a cilj je da to bude i ranije

Zoran Milanović i službeno je mandatar nove Vlade RH. Predsjednik Ivo Josipović predao mu je mandat u prisustvu čelnika Kukuriku koalicije i napomenuo da je ustavna obveza da u roku od 30 dana sastavi Vladu i predstavi je zajedno s programom Saboru te zatraži potvrdu.

– Mandat je obveza. Čeka nas velik posao. Moramo Hrvatsku izvući iz krize, a to je moguće jedino sređivanjem financija i gospodarskim rastom – rekao je Milanović dodajući da njegovu vladu čeka i slaganje sustava koji je urušen te vraćanje povjerenja u njega.

– Nisam zagovornik velikih i svemoćnih država, ali trebamo uređenu državu. Svjestan sam da je politika konfliktan poziv, znam da nije moguće da smo svi na istoj strani, ali oko ključnih stvari moramo se dogovoriti – rekao je Milanović.

U obraćanju medijima budući premijer podsjetio je da nas čeka referendum o EU. Na pitanje o tome je li sastavio Vladu rekao je da je taj posao pri kraju i kako će je predstaviti Saboru idućeg tjedna za kada je najavljeno konstituiranje Sabora.

Josipović nije precizirao datum sazivanja novog Sabora, ali je naznačio da bi to moglo biti u utorak ili četvrtak.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Milanović je otvorio mogućnost koaliranja sa SDSS-om i Miloradom Pupovcem.

– Rado ćemo imati podršku manjina koje su izabrane po drugom modelu. To je već postala politička praksa – zaključio je Milanović.

Na pitanje izbornog zakonodavstva i njegovih izmjena, Milanović je podsjetio da od 1999. imamo izborni sustav sa 10 jedinica i pripomenuo da nijedan izborni model nije savršen, no što ga dulje imamo, to je sustav stabilniji. Popis birača sasvim je druga stvar i nije normalno da imamo više birača nego punoljetnih državljana – nastavio je Milanović najavivši uvođenje reda u popis birača.

Kao prvi zadatak svoje vlade istaknuo je donošenje proračuna koji mora biti donesen do kraja ožujka, a cilj je da to bude i ranije. Kaže da proračun istodobno mora biti razvojni i štedni, što će biti teško postići.

Novi premijer očekuje podršku javnosti i obećava da će njegova vlada građanima predstavljati i objašnjavati svaki svoj korak. Hrvatska, kaže, mora staviti javnu potrošnju pod kontrolu, a nešto i uštedjeti.

Na pitanje slovenskih medija o Arbitražnom sporazumu, Milanović je rekao da se treba precizno držati ugovora i napomenuo da ni njemu nije jasno zašto još uvijek nije definirana lista arbitara. Podsjetio je da je imao primjedbe prije više od dvije godine kada je postignut sporazum na neke od nedorečenih točaka, a jedna od njih bila je upravo lista arbitara. Kaže da je zbog toga tada i razgovarao s Barrosom.

O posljednjoj aferi koalicijskog partnera iz HNS-a, odnosno davanja kredita "Čačićevu" Coningu od Croatije osiguranja, Milanović je rekao da je tu riječ o aranžmanu koji je uobičajen. Naglasio je kako je njemu bitno u cijelom slučaju da jamstvo koje je Coning dao za kredit višestruko nadmašuje vrijednost kredita, a omjer je 1:10.

– Ako je to tako, ja tu ne vidim problem – zaključio je Milanović.

Najavio je da će za prvo premijersko putovanje odabrati BiH.

Iako je bilo predviđeno da predsjednik pozove Milanovića na Pantovčak već u subotu, odmah nakon povratka iz Bruxellesa gdje je potpisan Pristupni ugovor s EU, cijeli se proces odužio zbog prigovora na izbore upućenih Državnom izbornom povjerenstvu.

DIP je sve prigovore odbacio, a ustavne su žalbe odbijene pa su istekom svih rokova za prigovore i žalbe izbori zaključeni. Državno izborno povjerenstvo priopćenjem je izvijestilo o konačnim službenim rezultatima izbora čime su nestale prepreke da čelnik Kukuriku koalicije dobije mandat za sastavljanje vlade.

Kada Milanović sastavi svoju vladu, mora s njom i programom izaći pred Sabor i ondje dobiti potporu većine zastupnika. Tek se tada polaže prisega i stupa na dužnost. Sabor na prvo zasjedanje pak saziva predsjednik Republike Ivo Josipović.

Komentara 486

Avatar delminium
delminium
14:19 14.12.2011.

porezni.obveznik meni smeta bilo kakvo dovođenje četnika na vlast pa bili oni iz SDSS-a ili uhljebljeni u SDP. Kao budući ministar obrazovanja kojeg su mobilizirali da se danas kurči sa braniteljskim stažom.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
19:03 14.12.2011.

......Niti godinu dana....Ako i toliko.....

DU
Deleted user
17:13 13.12.2011.

brzo ćemo prema ovoj vladi osjećat gađenje kao i prema zadnjoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije