Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Macronov marš za Europu ide i prema Hrvatskoj

"Le Grande Marche pour l'Europe" naziv je kampanje za europske izbore koju je mladi i ambiciozni Macron predstavio jučer u Parizu
22. ožujka 2018. u 16:58 9 komentara 1243 prikaza
Emmanuel Macron želi osvojiti Europu s novom kampanjom
Foto: Reuters

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kreće u veliki marš za Europu: “La Grande Marche pour l’Europe” naziv je kampanje koju Macron pokreće ovoga tjedna i kojom će pokušati ne samo osvojiti većinu francuskih zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu, gdje trenutno nema nijednog zastupnika, nego i izgraditi novu političku obitelj u Europskoj uniji praktički od nule.

Nijemci planiraju srezati dječji doplatak Guraju promjenu zakona Nijemci nam režu dječji doplatak?

ALDE - partner ili protivnik

S obzirom da je Macron već izgradio od nule politički pokret koji je osvojio vlast u Francuskoj, ambicija da izgradi političku obitelj u Europi možda zvuči revolucionarno, ali nije za odbaciti. Mnogi u Bruxellesu smatraju da će europska verzija Macronove kampanje imati respektabilnu snagu. Ali najviše od te kampanje potencijalno strahuju u ALDE-u, Savezu liberala i demokrata za Europu, političkoj obitelji koja vuče korijene od 1953. i okuplja 60-ak liberalnih stranaka iz čitave Europe. S obzirom da se program Macronove stranke La République en Marche (LREM, u nas prevođeno kao Republika u pokretu, a katkad i: Kreni Republiko) uvelike preklapa s programom i politikom ALDE-a, pitanje na europskoj liberalnoj sceni je: hoće li Macron pojesti ALDE ili će ALDE pojesti Macrona?

Pokretanjem velikog marša za Europu 14 mjeseci prije europskih izbora, Macronova stranka LREM odaje ambiciju da bi ipak ona željela pojesti ALDE, a ne obrnuto. Premda se još “u hodu” može dogoditi pripajanje ALDE-u, Macron kreće prema fomiranju svoje političke obitelji. Njegov LREM je već uspostavio kontakte s nekoliko liberalnih pokreta i stranaka, od Ciudadanos u Španjolskoj do nove progresivne stranke u Slovačkoj. A “veliki marš za Europu”, koji počinje u subotu i najavljen je jučer na press konferenciji u Parizu, uključuje preko 2000 stranačkih volontera koji će ići od vrata do vrata po cijeloj Francuskoj. Očekuju da će zabilježiti preko 70 tisuća prijedloga, očekivanja i zabrinutosti od ljudi na terenu. Sve će to onda tijekom ljeta biti analizirano kao jedno veliko terensko istraživanje i na temelju toga će Macronov LREM izraditi politički program za europske izbore.

Hrvatski europarlamentarci koji pripadaju ALDE-u, Ivan Jakovčić (IDS) i Jozo Radoš (GLAS), podržavaju razgovore koji idu u smjeru sinergije ALDE-a i Macronova pokreta na europskim izborima u svibnju 2019., ali ne vjeruju da će iz Hrvatske biti pretrčavanja iz ALDE-a u Macronov tabor ukoliko do te sinergije i spajanja ne dođe. – Ja imam kontakte s dijelom Macronova tima, ali to ne znači da imamo ideju ulaziti u avanturu s Macronom kad imamo čvrste dugogodišnje odnose u ALDE-u. Podržavam nastavak dijaloga u kojem se traži modalitet suradnje ili čak i fuzije između onoga što Macron radi u Francuskoj i što mi radimo u Hrvatskoj i čitav ALDE u čitavoj EU – kaže Jakovčić. Stranka GLAS tek je nedavno, sa strankom Pametno, pristupila ALDE-u i Jozo Radoš smatra da će sve hrvatske članice ALDE-a ostati u tom savezu, bez obzira što će Macronova inicijativa vjerojatno imati respektabilnu snagu.

“Ad hoc projekt”

– Svakako smatram da bi trebalo doći do suradnje. U slučaju da do nje ne dođe, ne vjerujem da će hrvatske članice ALDE-a pretrčavati Macronu jer ALDE je ipak tradicionalna organizacija, koja ima jasan programski profil, a ovo drugo je ipak ad hoc projekt kojemu se ne zna ni perspektiva ni snaga. No, u ALDE-u su svjesni da je najbolje da dođe do neke suradnje – kaže Radoš.

U galeriji pogledajte fotografije francuskog predsjednika:

Emmanuel Macron želi osvojiti Europu s novom kampanjom
1 / 6
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u Kini
Nicolas Sarkozy Nicolas Sarkozy: 'Optužbe su laži koje su mi život pretvorile u pakao' Danijel Pranjić Danijel Pranjić Podržimo lijevog beka za kojeg se Dalić odluči Hrvatska nogometna reprezentacija, trening Kockasti u SAD-u Dalić će u SAD-u uigravati rezervni plan

Razilaze se na pitanju “spitzenkandidata” za šefa Komisije

Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) trenutno je dio vladajuće koalicije s Europskom pučkom strankom (EPP) u Europskom parlamentu. Macronova ideja je da u novom sazivu Europskog parlamenta njegov pokret LREM okupi srodne pokrete i stranke iz ostatka EU te formira novu političku grupaciju koja ne bi bila najveća ali bi bila snaga na koju se mora računati.

Politički prostor nove Macronove grupacije i postojećeg ALDE-a uvelike se preklapa, no ono što ih razlikuje je, primjerice, pristup prema pitanju kako birati predsjednika Europske komisije. ALDE, kao i europski pučani, snažno podržava koncept u kojem svaka politička grupacija ima jednog nositelja liste, “spitzenkandidata”, koji je onda i kandidat za šefa Komisije. No, Macron se snažno protivi tome i želi da Europsko vijeće, a ne političke grupacije u EP-u, ima najvažniju riječ pri izboru predsjednika Komisije.

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Mukowsky:

  Maknite mi ovu nedozrelu žrtvu pedofilije što dalje. Prvo pitajte francuze što misle o njemu.

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Hoce li na taj mars povesti i mamu (pardon suprugu) ?

 • DarkLord:

  Taj nam ne treba. Sto dalje od nas, molim.