Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guraju promjenu zakona

Nijemci nam režu dječji doplatak?

Nijemci planiraju srezati dječji doplatak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
22.03.2018.
u 09:25

Najveći broj djece koja žive izvan Njemačke nalazi se u Poljskoj (103.000), a slijede Hrvatska i Rumunjska s po 17.000 djece

Čak 17 tisuća djece koja žive u Hrvatskoj, a jedan ili oba roditelja rade im u Njemačkoj, dobiva dječji doplatak iz te države. Ti podaci smještaju Hrvatsku na visoko drugo mjesto po broju djece iz EU s njemačkim doplatkom, iza Poljske.

Lani je njemačka Savezna agencija za zapošljavanje isplatila oko 343 milijuna eura za djecu državljana EU koji rade u Njemačkoj, a djeca žive u zemlji podrijetla. Tako glasi odgovor njemačke agencije na pitanje koje je postavila zastupnička skupina populističke Alternative za Njemačku (AfD) koja izražava nezadovoljstvo tim visokim izdacima, koji usto rastu iz godine u godinu. Za usporedbu, 2010. on je iznosio “samo” 35,8 milijuna eura, da bi se do lani udeseterostručio.

Za prvo i drugo dijete od početka ove godine isplaćuju se po 194 eura, za treće dijete 200, a za četvrto i svako sljedeće po 225 eura mjesečno. Lani je svaki pojedinačni iznos bio manji za dva eura. Najveći broj djece koja žive izvan Njemačke nalazi se u Poljskoj (103.000), iza koje slijede Hrvatska i Rumunjska s po 17.000 djece.

Pitanje dječjeg doplatka za djecu koja ne žive u Njemačkoj dugo je na dnevnom redu njemačke politike, i to vladajuće koalicije. Lani su pokušali progurati promjene zakona, no zaustavila ih je Europska komisija. Njemački plan bio je prilagoditi dječji doplatak životnom standardu zemlje u kojoj djeca žive. Taj je nacrt zakona donio smanjenje dječjeg doplatka za djecu koja ne žive u Njemačkoj za 50 posto.

To se odnosi na djecu koja žive u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj. Bilo je planirano da umjesto dotadašnjih 192 eura, djeca u tim zemljama primaju 96 eura. Djeca koja žive u Grčkoj, Češkoj ili na Cipru dobivala bi dječji doplatak koji bi bio 75 posto njemačkog. Puni iznos doplatka ostao bi u zemljama u kojima su slični životni troškovi kao u Njemačkoj. Povjerenica Europske komisije za rad i socijalna pitanja Marianne Thyssen tada je u pismu njemačkoj vladi istaknula da je njihov prijedlog zakona u suprotnosti s europskim zakonima. Sada, kada AfD ponovno traži revidiranje isplate dječjeg doplatka za djecu izvan Njemačke tvrdeći da se gubi prevelik novac, teško je očekivati da bi nova vlada za sada ponovno pokušala ići u okršaj s Bruxellesom oko iste teme. 

Komentara 11

Avatar anti azovac
anti azovac
09:45 22.03.2018.

Zašto bi Nemačka finansira decu po evropi. ??' Otac i majka se se kurvaju po Nemačkoj a Nemačka da im izdržavaju decu

DU
Deleted user
10:46 22.03.2018.

Imaju pravo,zasto bi Nijemci hranili tuđu djecu po Europi?

IT
I-To
09:43 22.03.2018.

Njemačka je i biti će problem u EU broj 1 .A da mi nešto protiv EU prava prekršimo prvi su što se bune.Ugovore imamo a što nam vrede kad imamo take politike koji znaju samo nas gnjaviti što se nebune za naša prava a da i ispaštama zbog njemaca prodaju nam smeće robu svađaju se sa Rusima Turcima Amerikancima traže da ih još podržavamo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije