Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUDI I PORSCHE

Luksuzni auti zapeli u američkim lukama, sve stopirano kad je otkriveno gdje su proizvedeni dijelovi

Porsche (ilustracija)
Foto: FREEPIK
1/2
15.02.2024.
u 17:09

Obje marke pripadaju njemačkom automobilskom divu Volkswagenu (VW) i uključuju dijelove koje proizvode njegovi dobavljači u Kini, uključujući i pokrajinu Xinjiang, čestu temu u zapadnoj javnosti zbog sumnji o kršenju prava ujgurske manjine.

Tisuće automobila luksuznih njemačkih marki Audi i Porsche zaglavile su pred lukama u Sjedinjenim Državama zbog carinske provjere dijelova kineske proizvodnje. Obje marke pripadaju njemačkom automobilskom divu Volkswagenu (VW) i uključuju dijelove koje proizvode njegovi dobavljači u Kini, uključujući i pokrajinu Xinjiang, čestu temu u zapadnoj javnosti zbog sumnji o kršenju prava ujgurske manjine.

"Nastojimo riješiti problem kašnjenja isporuka određenih modela vozila grupe Volkswagen iz američkih luka do trgovaca koje je povezano s carinskim postupkom", rekao je glasnogovornik VW-a za agenciju dpa u četvrtak. "Isporuka vozila nastavlja se, ali, nažalost, moguća su kašnjenja", dodao je glasnogovornik. "Razlog je mala elektronička komponenta u upravljačkoj jedinici, koja će biti zamijenjena čim budu dostupni potrebni dijelovi", objasnio je.

Prema njemačkom poslovnom listu Handelsblatt, "problematična" komponenta ugrađena je u 13.000 novih automobila VW-ovih podružnica Audi i Porsche i VW-ove britanske luksuzne marke Bentley. Prema Financial Timesu, komponenta se proizvodi u zapadnoj Kini i ne smije se koristiti u SAD-u zbog propisa o zabrani prisilnog rada.

Volkswagen navodno nije znao gdje je proizvedena jer ju je dobavljač ugradio u veću komponentu. Informaciju je dobio od dobavljača i proslijedio je američkim vlastima. "Razjašnjavamo činjenice i poduzimamo odgovarajuće mjere", uključujući potencijalno i raskid suradnje s dobavljačem ako naša istraga "potvrdi ozbiljno kršenje ljudskih prava manjine", dodao je.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Prvi kilometri s modelom Nissan Ariya

Komentara 2

PM
Pionir_Mali
18:32 15.02.2024.

Pravi protivnici Amerike su njeni europski i drugi saveznici: cilj SAD-a je spriječiti ih da trguju s Kinom i Rusijom.

IK
Ikarus
19:15 15.02.2024.

Danas koji god uređaja otvorite 90% djelova je sa istoka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije