Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

LNG terminal strateški projekt, pokrenuti pregovori o Kolektivnom ugovoru u zdravstvu

Vlada je prihvatila izmjene KU-a za državne službenike i namještenike te ovlastila ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića za potpisivanje izmjena KU-a.
01. veljače 2018. u 12:03 4 komentara 700 prikaza
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Projekt LNG terminala na otoku Krku strateški je investicijski projekt u svim fazama razvoja i realizacije, što znači u obje planirane faze - plutajućeg i kopnenog terminala, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada. Vlada je, naime, izmijenila odluku o proglašenju projekta LNG terminal (izgradnja prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku) strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Andrej Plenković PLENKOVIĆ: Vlada započela s radom na posebnom zakonu kojim će se ubrzati realizacija LNG-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić podsjetila je da je Vlada još 16. srpnja 2015. donijela odluku o proglašenju LNG terminala strateškom investicijom.  

Međutim, u međuvremenu, Vlada je 8. lipnja 2016. donijela zaključak o ubrzavanju aktivnosti na realizaciji tog projekta, i to na način da će se projekt provoditi u dvije faze - u prvoj kao plutajuće rješenjem, dok će kopneni terminal biti druga faza. 

Sukladno tomu, radi uklanjanja bilo kakve pravne neizvjesnosti o značenju odluke iz 2015., izmjenom se ta odluka dopunjuje te se jasno utvrđuje da je LNG terminal strateški projekt u svim svojim fazama

"Smisao ove odluke je pridonijeti ubrzanju pripreme svih potrebnih aktivnosti kako bi mogli početi sama realizacija projekta i kako bi se osigurao njegov dovršetak sukladno planu, a to je krajem 2019. godine", istaknula je Dalić. 

Sjednica Vlade
1 / 14
Sjednica Vlade

U samom obrazloženju odluke se također navodi kako zaključak Vlade iz 2016. o faznom razvoju projekta, pri čemu bi prva faza bio plutajući terminal - plutajućom jedinicom za prihvat, skladištenje i uplinjavanje, nije pratila i Vladina odluka da je projekt strateški u svim fazama razvoja.

"Time je projekt izložen rizicima podnošenja tužbi i pravnih lijekova u administrativnim postupcima ukoliko zainteresirani subjekt istakne da se status strateškog investicijskog projekta ne odnosi na pojedine faze razvoja nego samo za projekt u cjelini, a koji je u postupcima donošenja odluke bio razvijan kao kopneno tehničko rješenje. Smatramo da je rizik izvjestan te da ga je potrebno otkloniti", obrazlaže Vlada, koja izmjenom odluke utvrđuje da je LNG strateški projekt u svim fazama razvoja.

LNG terminal POTPISAN UGOVOR Europska unija za LNG na Krku daje 101,4 mil. eura

Inače, u posljednje vrijeme niz predstavnika lokalne uprave i samouprave, primjerice čelnici Primorsko-goranske županije ili općine Omišalj, protive se izgradnji plutajućeg LNG terminala u Omišlju i najavama donošenja tzv. lex LNG-a, podsjećajući i da su svi raniji dokumenti vezani uz kopneni a ne plutajući terminal. 

Tako je sredinom siječnja načelnica Općine Omišlja Mirela Ahmetović istaknula da planirani plutajući LNG terminal, za razliku od prije planiranoga kopnenog terminala, nije usklađen s prostorno-planskom dokumentacijom te da nema dokumenata na temelju kojih bi se izdala lokacijska dozvola za plutajući terminal. Istaknula je da plutajući terminal nije predviđen nijednim dokumentom, kako je gotovo nevjerojatno da je zato u proceduri studija utjecaja na okoliš te da se sada pokušava izbjeći i plaćanje pravedne naknade lokalnoj zajednici. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina tada je, kao i jučer, poručio da treba poštovati lokalnu samoupravu, poštovati zakone, prostorne planove i lokacijske dozvole, da je lokacijska dozvola izdana za kopneni terminal te da je prostor Kvarnera previše kvalitetan i previše skup da bi samo zbog nečijeg profita bio uništen. 

Biramo izvrsnost S LNG terminalom Hrvatska postaje strateški energetski igrač

Komadina je više puta ponovio da lokalna zajednica traži da se ispune tri uvjeta - ekološki, ekonomski i energetski, po kojima se na plutajućem terminalu ne bi smio upotrebljavati klor i more ne bi smjelo služiti za rashlađivanje, po kojima bi termoelektrana u Urinju trebala prijeći na korištenje plina, a pogoni bivše omišaljske tvornice Dine Petrokemije trebalo bi osigurati i očistiti od kemikalija.

Pokrenuti pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za zdravstvo

Vlada je donijela odluku o pokretanju pregovora o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, te imenovala članove svoga pregovaračkog odbora,

Za članove Vladina pregovaračkog odbora imenovani su predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva financija, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Udruge poslodavaca u zdravstvu, a na čelu mu je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Milan Kujundžić papirologija Ministar Kujundžić naljutio pacijente i obiteljske doktore

KU za zdravstvo prestao je važiti 2. prosinca prošle godine, produženo se primjenjuje do sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najduže tri mjeseca od isteka roka.

Izmjene KU-a za državne službenike i namještenike

Vlada je prihvatila izmjene KU-a za državne službenike i namještenike te ovlastila ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića za potpisivanje izmjena KU-a.

Tako će se i na državne službenike i namještenike primjenjivati prava ugovorena Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne i službenike i namještenike, koja su povoljnija od ugovorenih za državne službenike i namještenike. Time se i državnim službenicima i namještenicima naknada za troškove prijevoza utvrđuje u iznosu od kune po kilometru (do sada 0,75 kuna po kilometru).

U Hrvatski sabor Vlada je uputila izmjene Zakona o obveznim mirovinskim fondovima kojima se na precizniji način regulira politika ulaganja imovine mirovinskih fondova, te se očekuje unaprjeđenje poslovanja subjekata i korist za sve članove obveznih mirovinskih fondova, primjerice u vidu poboljšanja kvalitete ulaganja imovine mirovinskih fondova.

Božo Petrov RASPRAVA U SABORU Petrov: Ruski kapital potiho ulazi u najjače hrvatske tvrtke

Veća sigurnost, kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević, osigurat će se kroz prethodnu procjenu kreditne sposobnosti koja se do sada nije radila, već se oslanjalo na rejting koji dodjeljuju nadležne agencije.

Također, skraćuje se rok za odabir obaveznih mirovinskih fondova sa šest mjeseci na mjesec dana.

Vlada je, uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, donijela odluku o provedbi vježbe "Kibernetički štiti 2018.", koja će se održati u ožujku u Zagrebu.

Vježba se provodi sa ciljem jačanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama, ukazivanja na važnost upravljanja i koordinacije javnog sektora, akademske zajednice i gospodarskih subjekata s težištem na uvježbavanju rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti u uvjetima kibernetičkog napada, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Predlaganje kandidata za Nacionalno vijeće za znanost

U provedbi vježbe sudjelovat će članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a nositelj je Ministarstvo obrane.

Siniša Varga Siniša Varga Hrvatska je nazadovala, pretekle su nas i Makedonija te Crna Gora

Zbog isteka mandata u travnju, Vlada je odlučila objaviti javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika i osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Kandidate utvrđuje Vlada, a imenuje Sabor na temelju prijedloga koje na javni poziv podnose znanstveni instituti, Rektorski zbor, sveučilišni senati, Vijeće veleučilišta i visokih škola, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatska gospodarska komora, udruge poslodavaca, sindikati u znanosti te znanstvenici i članovi akademske zajednice. Vijeće ima ukupno 16 članova.

Sjednica Vlade Sjednica Vlade Plenković kritizirao Srbiju: Nećemo se uloviti na provokacije Martina Dalić ministrica Dalić: 'Uljanik treba što prije pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera' ravnatelj zabrinut Veteranskoj bolnici Zabok prijeti zatvaranje. Kujundžić: Branitelji ne moraju brinuti
Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • Deleted user:

    "Strateski investicijski projekt". Bude mi jako lose kada ovo procitam. Ne znam ili bi povracao ili bi od muke dobivenog proljeva isao kakiti. Ove floskule sam cuo ili procitao u zadnjih 20-ak godina najmanje milijun puta. Mnogi koji su u ... prikaži još! to vjerovali, vec su poumrli, a oni koji u to vjeruju ili se nadaju garantiram da ce prije umrijeti, nego sto im se nada i ostvari. Ah, mozda ipak ima neke nade, jer uskoro dolazi nasoj Kolindi u posjetu poznati cetnicki vojvoda u posjetu. Mozda ce on ipak uz blagoslocv pupovca dozvoliti taj projekt.

  • droza:

    "Komadina je više puta ponovio da lokalna zajednica traži da se ispune tri uvjeta - ekološki, ekonomski i energetski, po kojima se na plutajućem terminalu ne bi smio upotrebljavati klor i more ne bi smjelo služiti za rashlađivanje..." Kakav licemjer! ... prikaži još! Kad je Vlada Z.Milanovića donosila zakon o dozvoljavanju vađenja nafte i plina iz Jadrana, tad mu ništa od navedenog nije smetalo. Potsjetit ću da su čak i naftni stručnjaci tada upozoravali da treba dozvoliti istraživanje Jadrana u svrhu eksploatacije plina, ali nafte nikako. Međutim, usprkos upozorenjima Komadina se tada niti jednom riječju nije usprotivio donošenju takve štetne odluke.

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    O dobri naš Hrvatski Bože najveća Ti hvala i slava što si nam poslao svoje izaslanike , našu Vrhovnicu Madonu BBh koja je inicijativom Tri mora dovela Hrvatsku u poziciju energetskog čvorišta Europe kroz LNG terminal na Krku, te našeg ... prikaži još! Poglavara Mesiju Andreja BBh, koji sa svojim poprednjim financijašima , Apostolicom Martinom i Apostolom Zdravkom rješava financijsku konstrukciju ovog projekta, samorazumljivo uz potporu naših transatlanskih gazda. Nevjerujući Tome sumnjaju u opravdanost projekta, tvrdeći da će u njegovim spremnicima biti uskladišten jadranski zarak, a ne ukalupljeni zemni plin, sve zbog toga što je isti biti skup kao svetog Pere kajgana. Kada bi ovi i bili u pravu, neće LNG terminal biti promašaj jer će MOL prodavati u inozemstvo jeftini domaći plin, a našim domicilnim dvonožnim papkarima će prodavati uskladišteni plin iz terminala, jer su navikli da u svojoj kobajagi neovisnoj državi kupuju samo najskuplje proizvode. Ovaj će koristiti i kutinska fabrika umjetnog gnojima, što će razumljivo privući bezbroj kandidata za strategijskog partnera. Dakle na vidiku je još jedan uspješan gospodarski poduhvat našim vjerodomoljubnih vlasti, kojim će Hrvatska postati EU šampion u gospodarskom višeboju (preotet će titulu Bugarima) i u EU dužnički rekorder (otet će titulu od Grka). Konačno će se domicilni dvonožni papkari spoznati kako, krvarenje gaća i ostale žrtve za stvaranje i obranu neovisne Hrvatske nisu bile uzaludne. Dužan kao Hrvatska, o kako će to gordo zvučat!