Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siniša Varga

Hrvatska je nazadovala, pretekle su nas i Makedonija te Crna Gora

Siniša Varga
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
30.01.2018.
u 12:12

Intervencija u Ministarstvo pravosuđa dijametralno je suprotna od svega što je Kujundžić ranije radio, pa mi je taj njegov preokret od 180 stupnjeva neprimjeren, kaže Varga.

SDP-ov bivši ministar zdravstva Siniša Varga pozvao je danas, komentirajući na konferenciji za medije u Saboru pad Hrvatske na ljestvici Europskog zdravstvenog indeksa, premijera da preuzme odgovornost za sve lošije stanje u zdravstvu i počne provoditi reforme u tom sektoru.

Na spomenutoj ljestvici se rangira 35 zemalja EU i europske regije, a Hrvatska je tu, od godine do godine, rangirana temeljem objektivih i subjektivnih procjena po 45 do 48 indikatora. Podsjeća da je 2015. godine, dok je on bio ministar zdravstva, Hrvatska na spomenutoj ljestvici bila na 16. mjestu sa 707 bodova, i nedostaja su joj tri boda da bude među najboljim zdravstvenim sustavima u europskoj regiji, a sada je pala na 26. mjesto te ju dijeli samo 24 boda od svrstavanja među najgore zemlje europske regije.

- Nije došlo samo do stagnacije, već i nazadovanja hrvatskog zdravstvenog sustava. Rangiranje na ovoj ljestvici pokazuje što se radilo zadnje dvije godine, točnije, što se nije radilo – komentirao je. Često se, dodaje, kaže kako Hrvatska ima odličan sustav zdravstva s obzirom na uloženi novac u taj sektor, sa oko 700 eura po glavi stanovnika, Varga tvrdi da je uvijek smatrao da Hrvatska ima jako dobar sustav zdravstva.

Siniša Varga
1/6

- 2015. godine Hrvatska je po toj metodologiji, kad se gleda koliki je novac uložen u sustav zdravstva, bila 4. u europskoj regiji, po grafikonu se vidi da smo gotovo dijelili drugo mjesto s Češkom i Estonijom. Po toj istoj metodologiji, sad smo pali na 16. mjesto, to je indikativno o djelovanju Ministarstvu zdravstva u 2016. godini. Pitanje je kakvu budućnost možemo očekivati, hoćemo i dalje stagnirati i nazadovati, ili će Ministarstvo početi provoditi deklarirane reforme. Obećava se puno u sferi zdravstva, imamo sve dokumente objavljene na stranici Ministarstva zdravstva gdje se nabraja Nacionalna strategija za razvoj zdravstva, razvoj e-zdravstva, prevencije oralnih oboljenja, imamo projekt Živjeti zdravo koji nikako da se digne s mrtve točke i pokrene – kritizira Varga.

Druge zemlje, nastavlja, idu naprijed, Hrvatsku su pretekle Makedonija i Crna Gora, obje su povođenjem reformi pokazale da se mogu popraviti, iako nemaju novca, dok je, naglašava Varga, Hrvatska nazadovala iako može pono bolje. Lani je ministar, dodaje, odbio njega dva zakonska prijedloga s kojima bi se, vjeruje, popravilo zdravstvo, pa zato ministra poziva da prihvati tri prijedloga koja su trenutno u proceduri kako bi se iduće godine Hrvatska podigla na ljestvici Europskog zdravstvenog indeksa.

Ako ministar ne želi to prihvatiti, dodaje, očekuje od premijera da to napravi i shvati da je Milan Kujundžić, iako odličan liječnik, zapravo loš ministar. Zamjera i da se tijekom prošle godine nije provodilo dovoljno javno-zdravstvenih akcija kojim bi se osvijestilo građane na potrebu zdravijeg života, pa je tako, nažalost, svake godine sve veća smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Osvrnuo se i na pismo ministra Kujundžića ministarstvu pravosuđa koje je ovih dana objavio portal Telegram, a u kojem ministar traži ujednačavanje sudske prakse po pitanju tužbi liječnika za neisplaćene prekovremene sate.

- To je upravo-pravno pitanje iz radnog prava i očito je bio pogrešan taj način na koji su bolničke uprave obračunavale prekovremene sate. Nisam znao za taj dug, a da jesam, pokušao bih razgovarati sa sindikatima da se prekinu tužbe, to smo na razini vlade radili po pitanju božićnica i regresa – kaže Varga. Sam, dodaje, nikada nije bio član sindikata, ali podsjeća da Kujundžić jeste, kao i da je 2003. godine kao tajnik sindikata organizirao štrajk liječnika.

- Kad znamo to, znamo i da je zbog toga vrlo dobro upoznat s radnim pravom, onda mi je ova intervencija u Ministarstvo pravosuđa dijametralno suprotna od svega što je ranije radio, pa mi je taj njegov preokret od 180 stupnjeva neprimjeren. Vjerujem da on poznaje Ustav i trodiobu vlasti, sumnjam da je išao utjecati dikrektno na sudstvo, a ako se poklaže da jeste, treba snositi odgovornost – zaključio je Siniša Varga.

Komentara 22

ŽU
žuti
12:25 30.01.2018.

Ma dakako čim desnica u nas dođe na vlast mi odmah nazadujemo! Svašta!

BA
balance
12:42 30.01.2018.

Varga je bio Partizanov napadač!!!

Avatar mofo
mofo
12:39 30.01.2018.

Ma vraga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije