Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Kujundžić naljutio pacijente i obiteljske doktore

Ministar Kujundžić najavio upitnik koje će pacijenti morati ispunjavati da bi ga mogli uputiti na bolničke pretrage
31. siječnja 2018. u 16:44 16 komentara 5209 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Žarko Bašić/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

"Da bi se uopće pacijent mogao uputiti na neku pretragu, morat će ispuniti upitnik kakve tegobe i nalaze ima. Za to će preuzeti odgovornost jer je to ispunio. I sada radimo na smjernicama. Niti je preko noći nastalo loše, niti će preko noći nastati dobro", izjavio je ministar Milan Kujundžić sinoć na RTL-u, govoreći o bespotrebnom gomilanju pretraga.

liječnici Kvaliteta liječenja U zdravstvu pali za sedam mjesta

Ta je najava nove papirologije razljutila brojne građane koji su negativnim komentarima na ovu najavu reagirali po društvenim mrežama, ali i liječnike obiteljske medicine koji već dugo apeliraju da im nagomilani administrativni poslovi skraćuju vrijeme koje mogu posvetiti pacijentima. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHom) izrazila je duboko nezadovoljstvo i poručila ministru da ne razumije kako funkcionira sustav primarne zdravstvene zaštitem kao ni potrebe pacijenata.

- Stoga ga podsjećamo da obiteljski liječnici čak osamdeset posto pacijenata na daljnje pretrage upućuju isključivo po preporukama bolničkih liječnika. Obiteljski liječnici, pak, pacijente šalju najviše na laboratorijske pretrage i rendgensko snimanje. Veliki je broj pacijenata koji se samoinicijativno jave na bolnički hitni prijem pa ih dežurni liječnici upute na dodatne pretrage.

Drugim riječima, obiteljski liječnici, a to statistika i potvrđuje, nisu odgovorni za eventualno nagomilavanje bespotrebnih specijalističkih pretraga - poručuju ministru iz KoHoma. Ukoliko će ministar inzistirati na popunjavanju upitnika, traže da u njemu stoji i rubrika iz koje je vidljivo koji je bolnički liječnik/specijalist ili specijalizant uputio pacijenta u daljnju obradu.

Pacijente upozoravaju da će uvođenje upitnika za upućivanje na daljnje pretrage produljiti čekanje kod obiteljskih liječnika "koji su prisiljeni baviti se hipertrofiranom administracijom nauštrb potreba pacijenata".

- Podsjećamo da je velik dio administracije iz bolnica i HZZO-a, od naručivanja, nepoštivanja izdavanja internih uputnica u bolnicama, zahtjevi za pomagalima, očitovanja u vezi prava osiguranika i slično) prebačen u ordinacije obiteljske medicine. Istodobno, i bolnice i HZZO zadržali su postojeće ili povećali administrativno osoblje. KoHOM apelira na ministra zdravstva da se očituje i o ovom problemu, a na dobrobit pacijenata, pozivaju iz KoHom-a.

Milan Kujundžić
1 / 6
Milan Kujundžić
ravnatelj zabrinut Veteranskoj bolnici Zabok prijeti zatvaranje. Kujundžić: Branitelji ne moraju brinuti Ministar zdravstva Milan Kujundžić UDRUGA 'KOLIBRIĆI' Prozvali ministra Kujundžića: Oboljelima je lijek hitno potreban! Milan Kujundžić PRIKUPLJANJE SREDSTAVA Kujundžić objasnio tko odlučuje o tome tko će dobiti inovativni lijek
arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Deleted user:

    Čovjek zbilja nije za ministra. Umjesto rada, stalno smišlja nove ......Od polupismenih Hrvata traži da ispunjavaju upitnik o tegobama kao i o nalazima. Jer se svaki Hrvat rodi s malom maturom iz medicine pa je sposoban pisati po upitniku, Uz ... prikaži još!z uvjet da mu naočale nisu ostale doma ili nije imao novac da si ih nabavi. I da uopće razumje što mu piše u nalazima. Koje mu specijalista ne želi objasniti niti odgovoriti na pitanja. Čudan neki ravnatelj bolnice koji nikad nije vidio kako pacijenti sestri daju cijelu hpu papira i uputnica, nek se ona izabere njezine........Trebamo li nositi i olovku kad idemo liječniku ili bu ih ministar kupio?

  • NV:

    Strašno. Pacijent sam da piše šta mu je? Nije ni čudo što smo medju poslednjim u regiji u zdravstvu.

  • Deleted user:

    Ministar Kujundžić je najnesposobnih ministar od neovisnosti! Užas! Mogao bih elaborirati na dvije strane.