Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove teorije

Ljubavnica šefa CIA-e prijavila FBI-ju jer joj je muž saznao za aferu?

'US commander in Afghanistan General David Petraeus (R) introduces US President Barack Obama (C) at Bagram Air Base in Afghanistan December 3, 2010 during the president\'s surprise visit for the holid
Foto: 'JIM WATSON'
1/4
11.11.2012.
u 21:49

U Bijeloj kući uvjeravaju novinare da Obama nije ništa znao o istragama FBI-a nad Davidom Petraeusom

Paula Broadwell, žena zbog koje je general David Petraeus dao ostavku na dužnost šefa CIA-e, trenutačno je najtraženija osoba u Americi. Bivša američka časnica, koja je napisala Petraeusovu biografiju, ne javlja se na telefon, ugasila je profile na Facebooku i Twitteru, ne odgovara na elektroničku poštu... Knjiga “All In” koju su zajedno pisali ona i Petraeus tijekom njegova službovanja u Afganistanu 2010. prodaje se odlično jer izdavačka kuća Penguin nije ni u snu mogla zamisliti takvu promidžbu.

Novinari pažljivo iščitavaju vojne analize i komentare slavnoga generala koje je spretno uobličila Broadwell, tražeći između redaka neku pikanteriju o njihovu odnosu. Znajući kako funkcioniraju američki mediji, nije isključeno da trenutačno najvažnija američka ljubavnica ubrzo bude ekskluzivna gošća na televizijskim postajama CNN ili u “60 Minutes”, popularnoj emisiji CBS-a.

Sporni e-mailovi

Većina političkih komentatora piše da iznenadni odlazak omiljenog Bushova generala s kojim Obama nikad nije imao prisan odnos kao s drugim vodećim ljudima svoje administracije, sigurno nije posljedica isključivo preljubničkog odnosa. Svi očekuju da će biti još iznenađenja u danima koji slijede, te da će fatalna Broadwell vjerojatno progovoriti, ako joj FBI u međuvremenu nije zabranio javni nastup, jer tvrdi da je ona i dalje pod istragom. Sporni sadržaj razmijenjenih e-mailova golica pažnju javnosti jer je navodno “zagrijani” 61-godišnji general uporno želio održati vezu s Paulom Broadwell, unatoč njezinoj odluci da prekinu zbog njegova imenovanja šefom Središnje američke obavještajne agencije u rujnu prošle godine. U Bijeloj kući uvjeravaju novinare da Obama nije ništa znao o istragama FBI-a nad Davidom Petraeusom jer su predsjednika na vrhuncu izborne kampanje čuvali od tih problema. Upravo je to ono što zabrinjava jer ostavlja prostor za spekulacije o tome da je Petraeusova ljubavna afera samo poslužila da se Obama riješi osobe za koju se vjerovalo da bi na izborima 2016. mogao biti kandidat Republikanske stranke.

U raznim kombinacijama koje potiče iznenadna ostavka šefa CIA-e je i ona da je Broadwell, koja je završila West Point i bila znanstvena suradnica na Harvardu te pripremala doktorat na Odsjeku za ratne studije Kraljevskog sveučilišta u Londonu, sama prijavila bivšeg ljubavnika FBI-u jer je zbog supruga koji je saznao za njezinu aferu bila u nezavidnoj situaciji. Broadwell je radila u antiterorističkom odjelu FBI-a u razdoblju od 2003. i 2006. godine, a bila je i u Iraku. U braku je s liječnikom radiologom Scottom Broadwellom s kojim ima dva sina. Spekulira se i da je Petraeus otišao zbog ubojstva američkih diplomata u Libiji, jer obavještajne službe nisu dobro reagirale.

Bio i u BiH

Drugi izvori tvrde da je cijelu priču zakuhao ljubomorni muž koji je poslao pismo New York Timesu u kojem je Paula ponekad surađivala kao analitičarka za nacionalnu i vojnu sigurnost, pišući im o nemoralnom ponašanju njihove kolegice. Uredništvo nije željelo objaviti taj kompromitirajući tekst, ali je procurio prema Washingtonu i FBI-u, te je politički vrh procijenio da bi šef CIA-e mogao biti podložan ucjenama, što je nedopustivo za čovjeka koji obavlja jednu od najvažnijih funkcija u državnom vrhu.

David Petraues bio je u Iraku, Afganistanu i BiH, a jedva se spasio od smrti 1991. kada ga je jedan njegov vojnik slučajno ranio u prsa.

>> Šef CIA-e varao ženu s autoricom biografije, sumnjaju da je ucijenjen

Komentara 2

K1
k1milica
08:36 12.11.2012.

ipal padaju velovi polako sto se to zbilo u bengaziju...a mozda i s gadafijem koji je imao stvarno fer sudjenje....

OB
-obrisani-
09:15 12.11.2012.

ovo sa aferama ,i promjene u vrhu CI-e je sve moguce, svaka opcija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije