Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kurz od EU traži uvođenje 'zelene putovnice', u protivnom će poduzeti korake na nacionalnoj razini

Čelnik FPÖ-a Norbert Hofer je rekao kako će „Zelena putovnica“ dovesti do podijela na „privilegirane i neprivilegirane“, što je prema njemu „vrhunac opasnog i nehumanog razvoja“ društva
25. veljače 2021. u 17:19 151 komentara 18768 prikaza
Foto: Zoran Cindrić
Pogledajte galeriju 1/2

Uoči početka današnjeg virtualnog summita Europske unije austrijski kancelar Sebastian Kurz održao je poslijepodne kratku konferenciju za novinare na kojoj je jasno i glasno dao do znanja kako od EU traži uvođenje digitalne „zelene putovnice“ za cijepljene protiv koronavirusa, ozdravljene i „svježe“ testirane. „Ako se ne uspije postići europske rješenje, onda će Austrija taj projekt sprovesti na nacionalnoj razini“, poručio je Kurz.

Zagreb: Cijepljenje građana u Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj Kako djeluje u stvarnom svijetu? Znanstvenici došli do podataka o cjepivu Pfizer koje bi moglo biti presudno za vraćanje u normalan život

Istaknuo je da je „Zelena putovnica“ nužna za ponovno uspostavljanje slobode kretanja i putovanja unutar Europe, kao i za ulazak na kulturne priredbe, u ugostiteljske objekte i hotele. „Sadržajno se kod Zelene putovnice radi o tome da cijepljena, ozdravljena ili testirana osoba dobije certifikat, koji je moguće provjeriti na kontrolnom mjestu - u trgovinama, zračnoj luci, lokalima itd.“, dodao je kancelar. Kao primjer naveo je Izrael u kojem „zelena putovnica“ na mobitelu omogućuje mnoge slobode, od ulaska u fitness centre, lokale, hotele, bazene, kazališta i druge kulturne, sportske i turističke objekte.

„I mi u Europskoj uniji trebamo ponovno vratiti slobodu putovanja“, poručio je Kurz.

Dodao je kako Izrael ima sličan sustav te da se time „očekuje da je to i u Europi moguće sprovesti“. Napomenuo je kako je to tehnički lako riješiti na digitalan način: svatko bi se, uz pomoć mobitela, trebao moći identificirati. Kurz je najavio da će s tom Inicijativom nastupiti na današnjem summitu EU-a, dodavši kako ima mnogo saveznika po tom pitanju, prije svega, turističke zemlje, kao što su primjerice Grčka, Cipar, Malta, Bugarska, ali i baltičke zemlje, te Španjolska, Hrvatska i Slovačka.

>> VIDEO Prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Na drugoj strani, Njemačka, Francuska, Belgija, Nizozemska i druge članice EU-a su suzdržane, jer ne žele ishitrene odluke oko tog za sve građane EU-a važnog pitanja. Tim više, kako su poručile, jer još uvijek nije jasno niti je dokazano da li i cijepljene osobe protiv koronavirusa mogu biti njegovi prijenosnici, ističu austrijski mediji. Naime, kako izvještavaju, protivnici cijepljenja se pribojavaju da se „Zelenom putovnicom“ zapravo na „zaobilazna vrata“ pokušava uvesti obveza cijepljenja.

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger dala je snažnu potporu Inicijativi kancelara Kurza istaknuvši: „Zelena putovnica je pravilan stav kojim je, unatoč koronakrizi, ponovno moguće dobiti najveću moguću slobodu“. Ministar zdravlja Rudolf Anschober iz stranke Zelenih, inače manjeg koalicijskog partnera Kurzove Narodne stranke (ÖVP) izjasnio se je za uvođenje „Zelene putovnice“, ali uz uvjet da se jedinstveno primjenjuje širom Europe. Anschober smatra da je donošenje odluke preuranjeno i da je o njoj moguće započeti raspravu tek u travnju.

bager UŽASNO Tko je kriv za ovo? Pogledajte što je bagerist učinio šefici dok je utovarivao pijesak

Austrijska oporba, socijaldemokrati (SPÖ) i krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) su protiv Kurzove Inicijative o uvođenju „Zelene putovnice“. Glasnogovornik SPÖ-a Philip Kucher je rekao kako se Austrija u kojoj je do sada procijepljeno tek 4,5 posto stanovništva ne može uspoređivati s Izraelom u kojem procijepljenost iznosi već 88,7 posto. Čelnik FPÖ-a Norbert Hofer je rekao kako će „Zelena putovnica“ dovesti do podijela na „privilegirane i neprivilegirane“, što je prema njemu „vrhunac opasnog i nehumanog razvoja“ društva.

Međutim, Kurz je istakao kako se nadu postizanju zajedničkog europskog rješenja, jer je u svim europskim zemljama zahvaćenim već više od godinu dana pandemijom koronavirusa „lockdown izgubio svoj učinak“. A osim toga približava se i ljetna turistička sezona, o kojoj uvelike ovise i državne financije. Stoga je Kurz poručio kako će nam do ljeta, uz dosadašnju putovnicu biti potrebna i putovnica o cijepljenju.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće