Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUČIO ODBIO SUSRET

Kurti: Prošlo je to vrijeme da Srbija nekog disciplinira

storyeditor/2023-06-22/2023-06-14T145847Z_2006622298_RC21J1APZYZM_RTRMADP_3_KOSOVO-SERBS-PROTEST.JPG
Stringer
22.06.2023.
u 22:30

Ja sam protiv rata. Patio sam tijekom rata, bio ratni zarobljenik. Vučić izgleda ima samo lijepa sjećanja na rat, rekao je Kurti

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je u Bruxelles predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, ali Vučić je stigao s javno izrečenim odbijanjem da se susretne s Kurtijem, tako da je još jedno krizno okupljanje u dijalogu Kosova i Srbije započelo samo bilateralnim sastancima dviju strana s Borrellom, bez naznaka da će se Kurti i Vučić naći u istoj sobi. Kurti je stigao u Bruxelles ponavljajući da traži hitno i beuzvjetno puštanje na slobodu trojice kosovskih policajaca koji su zatvoreni u Kraljevu nakon što ih je Srbija otela.

Kosovski veleposlanik Jetish Jashari, čovjek za vezu koji sjedi u neslužbenom uredu Kosova u Beogradu, razgovarao je sa svakim od tri zatočena kosovska policajca pojedinačno i svi su mu ispričali da ih je skupina od 15-ak naoružanih ljudi nasilno otela za vrijeme pauze za ručak tijekom patrolirpredstavlja spremnost Srbije da izgubi još jedan rat.anja uz granicu sa Srbijom, ali bez sumnje na teritoriju Kosova. Napisao je to na Twitteru premijer Kurti, nazvavši to potvrdom da su kosovski policajci oteti. "Pozivam Srbiju da prekine s dezinformacijama i odmah oslobodi naše policajce", poručio je Kurti.

U video poruci upućenoj (na srpskom jeziku) Srbima koji žive na sjeveru Kosova, premijer Albin Kurti opisao je Vučića kao čovjeka koji priziva novi rat.

- Vučić danas On vam je garancija da devedesete neće postati prošlost. Ja nisam za rat. Ja sam protiv rata. Ja sam socijaldemokrat. Patio sam tijekom rata, bio ratni zarobljenik. On izgleda ima samo lijepa sjećanja na rat - rekao je Kurti. - Već više od deset godina takozvani naprednjaci su kriminalizirali politiku Srbije. A sad na sjeveru Kosova pokušavaju politizirati kriminalce - dodao je kosovski premijer čije su snage sigurnosti nastavile s uhićenjima Srba na sjeveru Kosova, koje sumnjiče za napad na policiju i međunarodne vojnike iz misije KFOR-a, kao i novinare, te za druga kaznena djela.

VEZANI ČLANCI:

Ipak, Kurti je i danas u Bruxelles došao kao netko tko je proteklih tjedana dramatično gubio podršku međunarodnih prijatelja i partnera Kosova. I SAD-a i Europske unije, ali i Albanije. Svi mu govore da je on dao povod za eskalaciju nasilja kad je slao gradonačelnike da preuzmu vlast u većinski srpskim općinama nakon izbora koje su sve srpske stranke bojkotirale. I svi od njega i dalje traže da povuče jasnije poteze prema deeskalaciji.

Na pitanje Večernjeg lista o Vučiću, Kurti je odgovorio: 

- Vučić se više raspriča nego što priča. Više priča o sebi, nego o predmetu, a predmet bi trebala biti normalizacija odnosa između Srbije i Kosova. Prošlo je to vrijeme kad Srbije može nekoga disciplinirati, možda u Srbiji jer tamo je autokracija, ali mi smo demokratska republika. Ja sam premijer Kosova koji je pobijedio na izborima. On bi trebao to prihvatiti i prilagoditi se, teško mu idem, ali to nije moj problem. Moj dojam je da je Srbija rekla da sporazumu, ali sada se kaji i žali to što je rekla da i želi opstruirati implementaciju sporazuma - poručio je Kurti. 

Komentara 8

Avatar El Indio
El Indio
22:26 22.06.2023.

Gdje su Srbi i Rusi tamo nikad nece bit mira. Potjerat sve u svoju drzavu

DU
Deleted user
11:18 23.06.2023.

Ja bi se malo igrao 90 tih al da drugi nisu naoružani

ST
Stvarnost
09:08 23.06.2023.

Srbima su oteli kosovo isto kao sto sad rusi otimaju ukraincima teritorije 🤷🏻‍♂️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije