Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u Venezueli

Kriza na vrhuncu: SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje

Venezuela
Reuters/PIXSELL
12.03.2019.
u 06:40

Ta odluka odraz je pogoršanja stanja u Venezueli kao i procjene da je nazočnost diplomatskog osoblja u američkoj ambasadi postala ograničenje za politiku SAD-a, napisao je Pompeo na Twitteru

Sjedinjene Države povući će kompletno diplomatsko osoblje koje se još nalazi u njihovoj ambasadi u Caracasu zbog pogoršanja krize u Venezueli, objavio je u ponedjeljak državni tajnik Mike Pompeo.

"Ta odluka odraz je pogoršanja stanja u Venezueli kao i procjene da je nazočnost diplomatskog osoblja u američkoj ambasadi postala ograničenje za politiku SAD-a", napisao je Pompeo na Twitteru.

Nije rekao kada će točno osoblje biti povučeno iz veleposlanstva u Caracasu.

Video: Prosvjed u Venezueli

Predsjednik Venezuele objavio je 23. siječnja prekid diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama, koje su priznale oporbenog vođu Juana Guiadoa za privremenog predsjednika zemlje, i naredio odlazak svih njihovih diplomata.

Smatrajući da Maduro nema legitimitet, Washington je odbio poslušati ali je ipak dan kasnije povukao svo osoblje koje nije nužno i savjetovao svih američkim državljanima u Venezueli da napuste zemlju.

Novi prosvjedi na opoziv oporbe sazvani su u utorak u Venezueli, kada je ponovno proglašen neradni dan jer i dalje u zemlji nema struje. Nacionalna skupština kojom dominira oporba proglasila je u ponedjeljak "stanje uzbune" u Venezueli nakon 100 sati bez struje.

Uredbu je predao parlamentu njegov predsjednik Juan Guaido, ujedno i samoproglašeni privremeni predsjednik kojega je priznalo pedesetak zemalja.

Unatoč polaganom vraćanju struje u nekoliko četvrti u Caracasu, stanje je i dalje kaotičnu za većinu stanovništva.

Struje u većini zemlje i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nicolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz potporu SAD-a.

Njegovi kritičari inzistiraju da je to posljedica više od deset godina korupcije i lošeg upravljanja. Vlasti još nisu posve objasnile zašto je došlo do nestanka struje i kada bi uzrok mogao biti otklonjen.

Venezuela
1/6
Ključne riječi

Komentara 17

BI
billynik
08:36 12.03.2019.

Pa znači da su vanm protjerali diplomatsko osoblje a ne da ga povlačite.

5S
505.scrtom
11:22 12.03.2019.

Ameri znaju da sociajalisti nista nedaju pa im moraju uzeti drugim putem .Amerima je svejedno kakvo drustveno uredjenje ima neka drzava,njima je blago vazno koje ima ta drzava i ako neda dobrovoljno onda si uzme raznoraznim sankcijama ili kako znamo cak silom.Tjeraju drzavu u glad ili metnu marionetu na celu koja im odgovara sve dok pod pritiskom ne popuste.Ne hvalim stetni komunizam ili takve zemlje ali sjeverna koreja je jedina koja se recimo jos neda vjerojatno zbog atomskog naoruzanja kojeg ima.Zbog toga se drzave koje se nedaju kako njima odgovara i pruzaju otpor proglasavaju osovinama zla i neprijateljskim a sa Saudijcima koji podrzavaju najveci terorizam i fanatizam suradjuju jer imaju korist.

Avatar navijač
navijač
08:05 12.03.2019.

Klasična slika socijalizma, sustav koji živi od laži i u laži a kad istina izađe na vidjelo raspadne se sve. Ali uvjek je kriv netko drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije