Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESMO LI SAMI

Kreće potraga za izvanzemaljcima

05.03.2009.
u 18:24

NASA je spremna za početak 428 milijuna dolara vrijedne misije – potrage za planetima koji bi bili slični Zemlji, na kojima bi se mogao skrivati izvanzemaljski život. Znanstvenici vjeruju da će teleskop Kepler, opremljen kamerom od 95 megapiksela, što je dosad najjača kamera koja je poslana u orbitu – napokon odgovoriti na pitanje koje čovjek postavlja od pamtivijeka: Jesmo li sami u svemiru?

Zona biopotencijala
Naime, nakon današnjeg lansiranja s Cape Canaverala na Floridi Kepler će potražiti dokaze o postojanju planeta u “zoni biopotencijala” drugih sunčevih sustava, odnosno planetima koji nisu ni prevrući ni prehladni pa bi na njima voda mogla biti u tekućem stanju. Naime, astrobiolozi drže da je voda idealan medij za razmjenu energije organizama s okolinom (hranjenje) iako bi se živa bića, umjesto vode, mogli koristiti i tekućim metanom, koji se nalazi na Saturnovu mjesecu Titanu.

Čovjek iz Oriona?
– Ako Kepler pronađe, na primjer, 50 planeta sličnih Zemlji, to bi značilo da je život sličan našemu u svemiru sasvim uobičajena stvar – objasnio je astrofizičar dr. Bojan Pečnik, jedan od osnivača Astrofizičke inicijative u Dalmaciji i vanjski suradnik splitskog PMF-a, te dodao: – No, ako Kepler u tom prostoru ne pronađe ni jedan planet sličan našem, to će indirektno značiti da je Zemlja nešto vrlo posebno, odnosno da smo mi vrlo neuobičajena pojava u svemiru.

Da bi neki planet izvan Sunčeva sustava bio podoban “dom” za živa bića poput biljaka i životinja (dakle i ljudi) sa Zemlje, trebao bi zadovoljiti nekoliko preduvjeta: imati određenu veličinu kao i zvijezda oko koje kruži, te od nje biti na odgovarajućoj udaljenosti.

Teleskop s moćnom kamerom ime je dobio po njemačkom znanstveniku iz 17. stoljeća Johanesu Kepleru, koji je svijet zadužio pionirskim studijama o kretanju planeta. Pretražiti će nebesko područje između zviježđa Labud i Vaga, u kojem leži tri i pol milijuna zvijezda. NASA ih je za proučavanje odabrala 100.000.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije