Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kovač promijenio stav, prije je podržavao Istanbulsku

Nedavno, u prosincu 2017., bio je na sjednici Političke skupštine europskih pučana na kojoj je izglasana rezolucija koja poziva države članice da ratificiraju Konvenciju.
23. ožujka 2018. u 19:06 24 komentara 3989 prikaza
Miro Kovač
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Interpretativna izjava koju je Vlada poslala u Sabor zajedno s prijedlogom za ratifikaciju Istanbulske konvencije trebala bi onim HDZ-ovcima koji imaju rezerve o toj konvenciji poslužiti kao “jastuk na koji se mogu nasloniti”, komentirao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer u Bruxellesu.

Andrej Plenković Andrej Plenković 'Hoće li biti kolega koji će glasati protiv Konvencije, to ćemo još vidjeti'

– Želim dobiti što unisoniji stav Kluba zastupnika HDZ-a. Predsjedništvo je glasalo, stav stranke je jasan. Hoće li biti kolega koji će glasati drukčije, to ćemo još vidjeti – rekao je Plenković.

‘Ne sjećam se’

Hoće li se HDZ-ovci zaista “nasloniti” na “jastuk” koji im ljubazno nudi Plenković? Neki od njih, poput međunarodnog tajnika HDZ-a i saborskog zastupnika Mire Kovača, imaju vrlo nekonzistentnu poziciju kada je riječ o Istanbulskoj konvenciji. Kovač je bio prisutan ne samo na konferenciji za novinare HDZ-a u studenom 2014. godine, s koje je tada oporbena stranka pozvala SDP-ovu Vladu da ratificira Istanbulsku konvenciju u Saboru, nego je i, kako smo otkrili u dokumentaciji Europske pučke stranke (EPP) u Bruxellesu, prilično nedavno, u prosincu 2017. godine, kao međunarodni tajnik HDZ-a bio na sjednici Političke skupštine EPP-a na kojoj je izglasana rezolucija koja izrijekom poziva države članice da ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Miro Kovač
1 / 10
miro kovač

Suočen s pitanjem kako to da u prosincu u EPP-u nije bio protiv te konvencije, a ovaj tjedan na sjednici Predsjedništva HDZ-a jest, Kovač je rekao da se ne sjeća je li u tom trenutku bio u dvorani.

– Bio sam na toj sjednici Političke skupštine EPP-a, no ne sjećam se jesam li bio prisutan kad se to usvajalo – kaže Kovač.

Kovač i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier navode i primjer iz Europskog parlamenta kada lider pučana Manfred Weber i predsjednik EP-a iz redova pučana Antonio Tajani uopće nisu glasali kada se glasalo o Istanbulskoj konvenciji u EU. No, Weber nam je jučer rekao da podržava Plenkovićev pristup objašnjavanja važnosti Konvencije.

Zagreb: Vlada raspravljala o zbrinjavanju stanovnika Hrvatske Kostajnice Sjednica Vlada jednoglasno usvojila Konvenciju. Plenković: Nema skrivenih namjera

– Potpuno podržavam ciljeve Istanbulske konvencije u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – rekao je Weber.

Premijer Plenković ustvrdio je da postoji “velika razlika između glasovanja u EP-u i onoga što je danas pred saborskim zastupnicima”. Ne slijedite Webera i Tajanija, slijedite mene, kao da poručuje Plenković:

– Gledajte, ovo su stvari u kojima trebamo imati leadership i ovo je tema koja zahtijeva objašnjavanje. Ja sam uvjeren da je ono što radimo dobro za hrvatsko društvo i državu, za smjer kojim ja želim da idemo – poručio je Plenković, koji ne očekuje da će druge članice Vijeća Europe imati prigovor na interpretativnu izjavu Hrvatske jer je njezin tekst, kaže, dogovoren s pravnicima Vijeća Europe.

‘Tri godine nisu mrdnuli’

– Čujem da neki govore o interpretativnoj izjavi kao o bezvrijednom papiru. Pa ja pozivam šefa SDP-a, čija stranka tri godine na vlasti nije prstom mrdnula da ratificira ovu konvenciju, da malo prouči Zakon o potvrđivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i da se malo upozna što je smisao interpretativnih izjava. Jer ovakav način politike više je na dosjetkama – zaključio je šef HDZ-a. 

Kolinda Grabar Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović Predsjednica konačno iznijela stav o Istanbulskoj konvenciji Nera Kristina Tuđman (u sredini) Dobila ispisnicu Tuđmanova unuka Nera Kristina otišla iz HDZ-a Istanbulska konvencija Godišnji trošak za Istanbulsku Ratifikacija ne košta ni približno milijardu kuna

Dvije trećine građana podržavaju ratifikaciju Istanbulske

Ratifikaciju Istanbulske konvencije podržavaju dvije trećine hrvatskih građana. Proizlazi to iz istraživanja javnog mišljenja koje je po narudžbi Vlade provela agencija Ipsos puls. U priopćenju iz Vlade navodi se da gotovo devet od deset građana nasilje nad ženama smatra velikim problemom u Hrvatskoj. Posebno je zanimljivo kako o Konvenciji razmišljaju birači pojedinih parlamentarnih stranaka. Ratifikaciju tako podupire 59 posto birača HDZ-a, 70 posto birača Mosta i Živog zida te čak 90 posto birača SDP-a. Čak 86% ispitanika smatra da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj. Iako tema Istanbulske konvencije već danima ne silazi s naslovnica medija, tek svaki osmi ispitanik u telefonskom istraživanju agencije Ipsos RH kaže da o njoj zna jako puno te da se o njoj posebno informirao. Gotovo polovica ispitanih, 48,6 posto, zna osnovne informacije i pratili su temu kroz medije. 35,8 posto njih čulo je za Konvenciju, ali ne znaju detalje, dok 3,3 posto za nju uopće nije čulo.

Oponenti o podršci građana Konvenciji

Ivana Maletić: To bolje za HDZ

 - Ako je mišljenje većine u Predsjedništvu HDZ-a odraz mišljenja naših ljudi, to bolje. Ja sam onda među onima koji misle drugačije, a kod nas se drugačije mišljenje uvijek tretira kao neki rat - komentirala je HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić.  

Božo Petrov: Istanbulska ga ne zanima

- Sve o čemu trenutačno razmišljam jest Konvencija pokreta ostanka - uzvratio nam je predsjednik stranke Most Božo Petrov na molbu da komentira istraživanje po kojemu 70 posto birača Mosta i Živog zida želi ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Ladislav ilčić: Neka Vlada raspiše referendum

Predsjednik Hrasta smatra da istraživanje koje je naručila Vlada ne pokazuje stvarnu sliku. - Uostalom, ako je tome tako, neka Vlada raspiše referendum, nema se čega bojati. Mislim da Vlada to izbjegava jer jako dobro zna da to nije tako - kaže Ilčić.

Zlatko Hasanbegović: Dobili su naručene rezultate

Zlatko Hasanbegović uvjeren je da je Vlada "dobila rezultate koje je naručila". - Mislim da bi za takva pitanja ankete morale biti irelevantne. One ne mogu biti u pozadini donošenja ključnih političkih odluka - kaže Hasanbegović.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • kruti212:

    REFERENDUM!!!!

  • mksdk:

    Referendum, pa da svi vidimo kako stvari stoje.

  • ICCO:

    Sad se Preda Grbin moze upucavati Mireku a on se pak moze pozvati na Istanbulsku jer se osjeća recimo kao ono. I trazi za uznemiravanje od drzava 100.000.000 kn