Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica konačno iznijela stav o Istanbulskoj konvenciji

Predsjednica Republike Hrvatske vjeruje kako će interpretativna izjava Vlade Republike Hrvatske ukloniti dvojbe o određenim dijelovima Konvencije.
22. ožujka 2018. u 18:21 139 komentara 40311 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović konačno se izjasnila o Istanbulskoj konvenciji koja je izazvala prijepore unutar HDZ-a i dijela javnosti. U svom priopćenju nije izričito navela da podržava samu Konvenciju, kao što se zalaže za što učinkovitiju zaštitu žena od nasilja, ali je istaknula da vjeruje kako će interpretativna izjava koja je dio zakona o ratifikaciji Konvencije otkloniti dvojbe “o određenim njenim dijelovima”.

Andrej Plenković Andrej Plenković 'Hoće li biti kolega koji će glasati protiv Konvencije, to ćemo još vidjeti'

Predsjednica je u svojoj kampanji snažno zagovarala ratifikaciju Istanbulske konvencije, da bi potom apelirala da se u zakonodavstvo implementiraju oni njeni dijelovi koji ne izazivaju prijepore, a sad se uzda u interpretativnu izjavu. Predsjednica je pozvala da se zaustave daljnje ideološke podjele u društvu i da se okrenemo na teme koje će pridonijeti gospodarskom prosperitetu. 
Priopćenje njezina Ureda prenosimo u cijelosti.

- Predsjednica snažno i kontinuirano zagovara zakonsku zaštitu žena od nasilja kao i provedbu mjera za suzbijanje nasilja u obitelji. Iako je u hrvatsko zakonodavstvo već ugrađeno niz mjera koje pridonose ostvarivanju tih ciljeva, nadogradnju hrvatskog zakonodavstva potrebno je nadalje osnaživati te provoditi mjere za sprječavanje nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji. 

Kolinda Grabar Kitarović
1 / 9
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin


Predsjednica RH vjeruje kako će interpretativna izjava Vlade ukloniti dvojbe o određenim dijelovima Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) te da će u procesu pripreme ratifikacije biti spremna pružiti sva dodatna objašnjenja, ukoliko ona budu potrebna.
 
Ratificiranje Konvencije, samo po sebi, neće pridonijeti neophodnim promjenama, ukoliko ne odlučimo snažno provoditi mjere za sprječavanje i borbu protiv nasilja, a koje su već dijelom hrvatskoga zakonodavstva.


Istanbulska konvencija Godišnji trošak za Istanbulsku Ratifikacija ne košta ni približno milijardu kuna


Pozdravljajući dijalog, predsjednica apelira na zaustavljanje daljnjih ideoloških podjela u našem društvu, te poziva da se svi zajedno usredotočimo na pitanja bržeg gospodarskog i demografskog oporavka, otvaranja novih radnih mjesta, poticanja investicija i pozitivne poduzetničke klime, kao i sprečavanja iseljavanja mladih, navode iz Ureda predsjednice RH.

Plenković Kitarović 'Prigodni razgovor' Predsjednica pozvala Putina, a Plenković tvrdi: To je dio dogovora Nera Kristina Tuđman (u sredini) Dobila ispisnicu Tuđmanova unuka Nera Kristina otišla iz HDZ-a Zlatko Hasanbegović Zlatko Hasanbegović: 'Plenković će sve provesti, a bazen se sada širi i prema SDP-u'
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Andro:

  Šuplja priča. Ako je sve već ugrađeno u hrvatske zakone sta će nam nekakve blesave konvencije koje ne poštuju ni Boga ni čovjeka.

 • Hvala ti Bože jer nisamHDZovac:

  Sada je i službeno: kompletan državni vrh, s vodećim strankama je izdajnički. Levičarima kupus, a HDZ-ovcama Junckerov prst.

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Izjava je odličan primjer što znači nemreš biti j...n i pošten.