Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica konačno iznijela stav o Istanbulskoj konvenciji

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
22.03.2018.
u 18:21

Predsjednica Republike Hrvatske vjeruje kako će interpretativna izjava Vlade Republike Hrvatske ukloniti dvojbe o određenim dijelovima Konvencije.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović konačno se izjasnila o Istanbulskoj konvenciji koja je izazvala prijepore unutar HDZ-a i dijela javnosti. U svom priopćenju nije izričito navela da podržava samu Konvenciju, kao što se zalaže za što učinkovitiju zaštitu žena od nasilja, ali je istaknula da vjeruje kako će interpretativna izjava koja je dio zakona o ratifikaciji Konvencije otkloniti dvojbe “o određenim njenim dijelovima”.

Predsjednica je u svojoj kampanji snažno zagovarala ratifikaciju Istanbulske konvencije, da bi potom apelirala da se u zakonodavstvo implementiraju oni njeni dijelovi koji ne izazivaju prijepore, a sad se uzda u interpretativnu izjavu. Predsjednica je pozvala da se zaustave daljnje ideološke podjele u društvu i da se okrenemo na teme koje će pridonijeti gospodarskom prosperitetu. 
Priopćenje njezina Ureda prenosimo u cijelosti.

- Predsjednica snažno i kontinuirano zagovara zakonsku zaštitu žena od nasilja kao i provedbu mjera za suzbijanje nasilja u obitelji. Iako je u hrvatsko zakonodavstvo već ugrađeno niz mjera koje pridonose ostvarivanju tih ciljeva, nadogradnju hrvatskog zakonodavstva potrebno je nadalje osnaživati te provoditi mjere za sprječavanje nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji. 

Kolinda Grabar Kitarović
1/9


Predsjednica RH vjeruje kako će interpretativna izjava Vlade ukloniti dvojbe o određenim dijelovima Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) te da će u procesu pripreme ratifikacije biti spremna pružiti sva dodatna objašnjenja, ukoliko ona budu potrebna.
 
Ratificiranje Konvencije, samo po sebi, neće pridonijeti neophodnim promjenama, ukoliko ne odlučimo snažno provoditi mjere za sprječavanje i borbu protiv nasilja, a koje su već dijelom hrvatskoga zakonodavstva.



Pozdravljajući dijalog, predsjednica apelira na zaustavljanje daljnjih ideoloških podjela u našem društvu, te poziva da se svi zajedno usredotočimo na pitanja bržeg gospodarskog i demografskog oporavka, otvaranja novih radnih mjesta, poticanja investicija i pozitivne poduzetničke klime, kao i sprečavanja iseljavanja mladih, navode iz Ureda predsjednice RH.

Komentara 139

HT
Hvala ti Bože jer nisamHDZovac
18:48 22.03.2018.

Sada je i službeno: kompletan državni vrh, s vodećim strankama je izdajnički. Levičarima kupus, a HDZ-ovcama Junckerov prst.

DU
Deleted user
19:40 22.03.2018.

Šuplja priča. Ako je sve već ugrađeno u hrvatske zakone sta će nam nekakve blesave konvencije koje ne poštuju ni Boga ni čovjeka.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
20:01 22.03.2018.

Izjava je odličan primjer što znači nemreš biti j...n i pošten.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije