Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković

'Hoće li biti kolega koji će glasati protiv Konvencije, to ćemo još vidjeti'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.03.2018.
u 14:15

Ovdje želim dobiti što je više unisoni stav kluba HDZ-a, predsjedništvo je glasalo, stav stranke je jasan, rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković doputovao je u Bruxelles na dvodnevni sastanak Europskog vijeća, a u prvom pojavljivanju pred novinarima, na ulasku na pripremni skup europskih pučana, komentirao je izglasavanje prijedloga o ratifikaciji Istanbulske konvencije na sjednici Vlade.

- Dojmovi? Pa dojmovi su takvi da mislim da je taj fenomen zaista jedan grozan fenomen. Ovo je instrument nastao prije 10-ak godina. Kontinuitet involviranosti hrvatskih vlada - bilo u njegovu izradu, bilo u potpisivanje, bilo sada s mojom vladom u plan zakonodavnih aktivnosti - po meni predstavlja jedan najširi mogući konsenzus da se suzbije nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. To je sama bit i svrha konvencije. Čuli smo, pažljivo smo čuli, signale određenog dijela našeg društva, gdje postoje neke zabrinutosti za svjetonazorska pitanja koja su u kontekstu konvencije, stoga smo u ovoj interpretativnoj izjavi, i to u dogovoru s pravnom službom Vijeća Europe, usuglasili jedan tekst koji po meni na pravi način otklanja te strahove i zabrinutosti. Smatram da je konvencija u skladu s Ustavom i odredbama koje se odnose na ljudska i temeljna prava. Zato ćemo voditi računa u provedbi ove konvencije.

I statistika koja je zaista porazna govori nam da moramo ići naprijed i jačati institucionalni i pravni i financijski okvir zaštite žena od nasilja.

To je moj jedini cilj i to je moja politička volja, tu nemam nikakvih dilema. I drago mi je da su na Vladi danas govorile sve ministrice. Ovo je Vlada s najviše žena u povijesti hrvatske neovisnosti. Plus povrh toga puna jednoglasnost.

• Anketa pokazuje da nije baš visok stupanj podrške u HDZ-ovom biračkom tijelu. Zabrinjava li vas to kao predsjednika HDZ-a?

- Gledajte, ovo su stvari gdje trebamo imati leadership i ovo je tema koja zahtjeva objašnjavanje. Ja sam uvjeren da je ono što radimo dobro za hrvatsko društvo i hrvatsku državu, za smjer kojim ja želim da idemo, i učinit ću sve da svim naših članicama i članovima i simpatizerima i biračima pojasnimo zašto u ovaj proces idemo. Otkloniti ono što nije točno, objasniti ono što smatram da je ispravno. To je u politici jedna od glavnih zadaća, pa evo i ovdje danas, argumentima dolazimo.

Andrej Plenković
1/5

• Vidimo da neki protivnici iz redova HDZ-a se pozivaju na primjer Manfreda Webera i Antonia Tajanija, šefa europskih pučana i predsjednika Europskog parlamenta, koji jednostavno nisu glasali kad je IK stavljena na glasanje u EP-u. Hoćete li vi tolerirati da neki HDZ-ovi zastupnici uopće ne glasaju nikako po tom pitanju, tj. slijede njihov primjer?

- Velika je razlika između glasovanja u EP-u i onoga što je danas pred saborskim zastupnicima. Dakle, EP često ima u neobvezujućim dokumentima i deklaracijama referencije na svjetonazorska pitanja koje se, moram priznati, ubacuju nekad po nekom defaultu koji nije nužan ni koristan s obzirom na temu. Međutim, ono što je pred Hrvatskim saborom je zakonski akt, dakle akt o potvrđivanju međunarodnog ugovora. Ovdje želim dobiti što je više unisoni stav kluba HDZ-a, predsjedništvo je glasalo, stav stranke je jasan. Hoće li biti kolega koje će glasati drukčije, to ćemo još vidjeti. Sabor nakon sutrašnjeg dana ima pauzu. A kad bude, vodit ćemo računa o tome da je jedna velika većina kluba HDZ-a glasa za i to je ono što ja čujem od kolega kad se detaljno pojasni. A pogotovo sada, kad se oni koji su možda bili rezervirani mogu u svom stavu prikloniti objašnjenju koje smo dali u interpretativnoj izjavi. Ona je jedan možemo slobodno reći jastuk na koji se mogu nasloniti.

• A očekujete li da će možda neke druge države u Vijeću Europe imati prigovor na hrvatsku izjavu kao što su imale prigovor na poljsku izjavu, što je jedini dosad primjer slične izjave?

- Ne, nije točno, prije svega Litva i Latvija imaju identičan tekst kao Poljska. Italija ima tekst kao Poljska. Mi smo se temeljito konzultirali s pravnom službom Vijeća Europe, željeli da ta izjava djeluje erga omnes. Dakle čujem sad kad sam sletio ovdje da neki govore o interpretativnoj izjavi kao bezvrijednom papiru. Pa ja pozivam šefa SDP-a čija stranka je 3 godine čekala na vlasti s uvjerljivom većinom u Hrvatskom saboru, nije prstom mrdnula da ratificira ovu konvenciju, da malo prouči zakon i potvrđivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, da se malo upozna što je smisao interpretativnih izjava, da malo pogleda druge zakone o potvrđivanju, temeljne ugovore EU, brojne interpretativne izjave koje su dale druge članice i da u konačnici preuzme političku odgovornost na ozbiljan način. Jer ovakav način politike je više na dosjetkama.

Komentara 48

JP
josip.pivar11
14:41 22.03.2018.

Sad mi je posve jasno za koga neću glasovati na izborima za Sabor. Hvala što ste se otkrili, na pomalo nepotreban i glupav način, ali hvala.

DU
Deleted user
14:54 22.03.2018.

Dosla mi je muka kad sam danas na Vladi vidio sve velike hrvatine i demokrscane kako svi kao jedan dizu ruke za usvajanje I.K. Nema sto s njima nas stvarno ceka svijetla buducnost.

DU
Deleted user
14:44 22.03.2018.

Došlo je vrijeme za stvaranje hrvatske stranke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije