Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEZINFEKCIJA NOVCA

Koronavirus se može prenositi i novčanicama: 'Koliko se zadržavaju ovisi o materijalu'

Novac/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/2
04.03.2020.
u 23:34

Neke banke u Kini i Koreji u pokušaju borbe protiv širenja koronavirusa počele su dezinficirati korištene novčanice

Kao jedna od mjera prevencije širenja koronavirusa je i izbjegavanje korištenja novčanica. Na njima se, naime, ovisno o materijalu od kojeg su napravljane, mikroorganizmi mogu zadržati od nekoliko sati pa sve do mjesec dana. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stoga je da kupci plaćaju karticama i to po mogućnosti beskontaktnim. 

Da se koronavirus može prenijeti i novčanicama, potvrđuje i Jasna Hrenović, mikrobiologinja sa Zavoda za mikrobiologiju na PMF-u.

- Mislim da može jer je i za druge viruse dokazano da mogu preživjeti satima. Po jednom centimetru kvadratnom zasigurno imamo više od 1000 mikroorganizama", kaže Jasna Hrenović, Zavod za mikrobiologiju PMF-a - kazala je Hrenović za Vijesti.hr.


Koliko će se virus ili bakterija zadržati na nekoj novčanici ovisi od čega je napravljena, na papirnatima bakterije mogu preživjeti cijeli mjesec, a na kovanicama tjedan dana. Neke banke u Kini i Koreji u pokušaju borbe protiv širenja koronavirusa počele su dezinficirati korištene novčanice.

- Postoji znanstveni rad koji pokazuje da je kineski juan izuzetno hrapave površine i mikroorganizmi na njima jako dugo preživljavaju i da je jedan od najnehigijenskijih novčanica na svijetu - govori Hrenović.

VIDEO Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije