Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od klizišta

Kopate preduboko, prijete odroni, bojim se za kuću!

'                               '
''
12.06.2011.
u 13:03

Krakom je investitor vodoopskrbnog cjevovoda koji se gradi od Velike Vesi do Škarićeva i Krapinskog Vidovca, a koji prolazi iznad kuće Ivana Zajeca

Krapinski Krakom investitor je 4,8 milijuna kuna vrijednog vodoopskrbnog magistralnog cjevovoda, koji se gradi od Velike Vesi prema naseljima Škarićevo i Krapinski Vidovec i koji će u mnogim domaćinstvima na tom području konačno kroz slavine dovesti pitku vodu. Ipak, cjevovod, koliko je god hvalevrijedan projekt, prolazi neposredno iznad kuće Ivana Zajeca iz Gornje Pačetine, što je njemu bio razlog za zabrinutost i strah.

Zemlja rizične strukture

– Još dok sam ja gradio kuću, stručnjaci su mi rekli da je zemljište rizične strukture, pa smo umjesto tjedan dana iskope radili dva mjeseca. Umjesto bagerom, morali smo sve ručno, a radnici se usprkos upozorenjima uopće ne obaziru – požalio nam se Zajec. On tvrdi da je već 23 godine, otkako je na tom mjestu izgradio kuću, sve u redu, međutim zbog specifičnosti tla sada se boji da bi se cijela ploha zemlje koja je duga 60-ak metara zbog predubokog kopanja mogla pokrenuti, odnosno da bi moglo doći do odrona.

Izlazio pred radnike

Zbog toga je i sam izlazio pred radnike i sprečavao ih u radu. – Ne žele shvatiti da će, ako zemlja već odmah ne krene, cijevi s vremenom puknuti zbog njenog pomicanja. Također, kopanjem kanala za cijev stvara se rasjek površinskog sloja i tako se gubi kompaktnost zemljišta – rekao je Zajec nadodavši da visina nasipa s donje strane kuće od dva do pet metara i sva ta zemlja prijeti da će se srušiti direktno na kuću. – Bio je i njihov pravnik koji je tvrdio da je sve u redu te da se zbog toga kopa kanal dubine samo 80 centimetara umjesto uobičajenih 130 centimetara, ali išao sam izmjeriti dubinu i ona iznosi 120 centimetara, znači samo deset manje od uobičajenog. Zaustavljao sam radove jer želim da se sada to riješi dok se radi, jer ne želim kasnije po sudovima hodati – požalio se Zajec, koji traži da se barem postave obložene cijevi kako bi se spriječilo njihovo eventualno pucanje.

Magistralni cjevovod od Velike Vesi do Škarićeva bit će dug više od 11 kilometara, a osim Krakoma koji je investitor, financirat će ga Hrvatske vode, dok je izvođač radova Gradex & Company iz Zaboka. - Postoji građevinska dozvola za spomenuti cjevovod i prema njoj se mora graditi. Na temelju bojazni gospodina Zajeca pozvali smo projektanta i inženjera da obiđu trasu koja je prema njegovim riječima rizična te su utvrdili da ne postoji nikakva opasnost od urušavanja zemlje. Riječ je o uskom rovu, a teren je uobičajene strukture. Cjevovod se gradi dalje prema planu, a završetak je predviđen do kraja godine – objasnio nam je direktor Krakoma Damir Belošević.

Komentara 1

ZE
zeljkozeljko
13:20 16.06.2011.

Koj ti znaš, Zajec ti si neki selak kaj tu živiš i poznaš teren. Struka ima glavnu reč. A kad se dogodi odron, i živ buš zakopan, e ješ ga nisme znali, pa mislili sme. . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije