Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGI BIJESNI

Kontroverza na američkom sveučilištu: Profesor dobio otkaz jer mu je predmet pretežak

Foto: Pixabay
1/2
07.10.2022.
u 08:45

Profesori kemije usprotivili su se odluci navodeći u otvorenom pismu kako su zabrinuti da bi taj slučaj mogao potkopati slobodu fakulteta i oslabiti nastavnu praksu.

Profesor organske kemije Maitland Jones Jr. dobio je otkaz na uglednom New York University (NYU) nakon studentske peticije koja tvrdi kako je njegov predmet pretežak za položiti. Otkaz je izazvao lavinu reakciju u akademskoj zajednici, a potom i bijesne reakcije roditelja i studenata koji tvrde kako će do dovesti do nižih standarda.

Jones Jr. dobio je otkaz u kolovozu nakon što je više od 80 studenata od ukupno njih 350 potpisalo peticiju u kojoj se žale na ocjene, način na koji se predaje te pomoć koju su dobili tijekom pandemije COVID-19.

Profesori kemije usprotivili su se odluci navodeći u otvorenom pismu kako su zabrinuti da bi taj slučaj mogao potkopati slobodu fakulteta i oslabiti nastavnu praksu, piše The Guardian.

"Svi smo na istoj strani da studenti uspiju, ali koristimo neusklađene i u mnogim slučajevima pogrešne metrike za procjenu uspjeha. Jedna od posljedica ove neusklađenosti je da naše djelovanje postaje vođeno strahom", navela je u tvitu profesorica Stephanie Lee koja je, među ostalim, potpisala pismo upućeno dekanima NYU-a.

 

U studentskoj peticiji navodilo se da je Jonesov predmet pretežak i da studenti nemaju dovoljno resursa niti pomoći kako bi položili predmet, no u peticiji nije bio naveden zahtjev za otkazom.

Glasnogovornik NYU-a branio je otkaz, navodeći kao razlog veliki broj studenata koji su se prebacili s predmeta kao i loše ocjene na kolegiju. U priopćenju se navodi da se odluka temeljila i na pritužbama o odbacivanju kritika, neodgovaranju na upite studenata i nedostatku transparentnosti o ocjenjivanju.

Drugi studenti pak vjeruju da je pandemija potpuno poremetila njihovu sposobnost da se pripreme za nastavu kao što je organska kemija, temeljni predmet za one koji se nadaju ići u medicinsku školu. Pojedine grupe roditelja par smatraju da odluka NYU ukazuje na sustav koji je preblag prema studentima.

VIDEO: Ubojstva civila u Buči postala su simbol brutalnosti rata u Ukrajini: Tijekom nešto više od mjesec dana okupacije od ukupno 419 osoba ubijeno je i 12 djece

Komentara 2

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
21:49 12.10.2022.

Na studijima matematike više je žena nego muškaraca. I na kemiji i na biologiji i na geografiji.

ST
stefj
09:28 07.10.2022.

Ovo je u stilu onoga gdje aktivisti tvrde da je matematika seksistička znanost jer je preteška za žene...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije