Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica posjetila Policijsku akademiju 'Juan Vucetich'

Prilikom posjete Policijskoj akademiji predsjednica je kazala kako povijesna povezanost hrvatskog i argentinskog naroda seže od sredine 18. stoljeća, od kada su se Hrvati, iz ekonomskih, ali i političkih razloga, tragajući za boljim životom kontinuirano doseljavali u Argentinu
13. ožujka 2018. u 17:46 4 komentara 604 prikaza
Foto: Ured predsjednice
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Policijsku akademiju „Juan Vucetich“ u gradu La Plati gdje je, zajedno s ministrom sigurnosti pokrajine Buenos Aires Christianom Ritondom, otkrila spomen ploču Ivanu Vučetiću, izumitelju suvremene daktiloskopije.

Kolinda Grabar-Kitarović Posjet J. Americi Grabar-Kitarović u Argentini: Posebna tema bila je hrvatska iseljenička zajednica

Prilikom posjete Policijskoj akademiji predsjednica je kazala kako povijesna povezanost hrvatskog i argentinskog naroda seže od sredine 18. stoljeća, od kada su se Hrvati, iz ekonomskih, ali i političkih razloga, tragajući za boljim životom kontinuirano doseljavali u Argentinu.

Dodala je kako su mnogi od njih u tome uspjeli i postali istaknuti članovi zajednice u Argentini, a jedan od njih je i Ivan Vučetić kojemu je ovom prigodom odana počast otkrivanjem spomen ploče.

– Njegovo ime danas nosi Policijska akademija u La Plati i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja hrvatske policije u Zagrebu, a njegov pionirski rad na području daktiloskopije danas baštine policijske i forenzičke službe cijeloga svijeta – kazala je predsjednica.

– Životni put ovog zaista posebnog čovjeka simbolizira sudbine brojnih hrvatskih iseljenika, koji su pritisnuti siromaštvom ili političkom neslobodom i progonom krenuli diljem svijeta tražiti bolju budućnost – dodala je Grabar-Kitarović.

Mnogi od njih upravo su u Argentini našli novi dom i sretniju sudbinu, ali poput Ivana Vučetića, nisu nikada zaboravili svoju hrvatsku domovinu, kazala je.

– Svojim životima i radom ljudi poput Ivana Vučetića izgradili su most bliske suradnje između Argentine i Hrvatske, a na nama je da preko toga mosta prijeđemo – zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica u Argentini Održan Argentinsko-hrvatski gospodarski forum Zahvalila argentinskom narodu Predsjednici dodijeljeno priznanje počasne građanke Buenos Airesa Predsjednica u Argenitni Južnoamerička turneja Predsjednica posjet Argentini započela susretom s hrvatskim iseljenicima
Svečani stol pun modnih poslastica

A1 izdvaja za Vas

  • Bubalamala:

    To bravo precednice tako se to radi dosad se to nitko nije dosjetio, BRAVO ..!

  • mladaklada:

    Ha ha ha, mi Argentinci smo si uvijek bili dobri s Hrvatima! Zato smo i prihvatili političke i ratne gubitnike i pružili im dom. Dobro, bilo je zločinaca i ubojica među njima, ali nisu ubijali Argentince pa smo zažmirili na to.

  • dosaosam2:

    Povezanost hrvatskog i argentinskog naroda, kaj to priča Kokolinda. Nemreš vjerovat da predsjednik jedne države može u kratkom vremenu može izreći toliko gluposti. Imamo predsjednika koji je šampion u izmišljanju po glavi stanovnika.