Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet J. Americi

Grabar-Kitarović u Argentini: Posebna tema bila je hrvatska iseljenička zajednica

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/10
12.03.2018.
u 18:26

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na višednevnoj južnoameričkoj turneji tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Buenos Airesu se sastala s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem s kojim je razgovarala o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u toj državi, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, gospodarstvu i kulturi.

"Razmjenili smo puno razmišljanja oko toga kako poboljšati odnose dviju država, kako Hrvatska može pomoći Argentini u okviru Europske unije u smislu daljnje trgovine i potpisivanja sporazuma s Mercosurom", istaknula je predsjednica, spomenuvši  južnoamerički trgovinski savez u kojemu se nalaze Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, dok je Venezuela suspendirana.

Savez surađuje i s drugim južnoameričkim državama te je u procesu potpisivanja trgovinskog sporazuma s Europskom unijom.

"Posebna tema razgovora bila je hrvatska iseljenička zajednica u Argentini, a u tom kontekstu smo naravno govorili i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", otkrila je Grabar-Kitarović.

S Macrijem je razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje koja će biti tema i hrvatsko-argentinskog gospodarskog foruma koji se održava u utorak.  U izaslanstvu Hrvatske gospodarske komore koje će sudjelovati na forumu bit će predstavnici 18 hrvatskih tvrtki.

Dvije države su potpisale i ugovor o daljnjoj kulturnoj suradnji, a Grabar-Kitarović se susrela i s predsjednicom argentinskog parlamenta.

Zahvalila je Hrvatima koji su prisustvovali svečanostima polaganja vijenaca na Trgu San Martin, izrazivši zadovoljstvo što su "pokazali da su ponosni argentinski građani, no da i dalje održavaju veze i vole svoju Hrvatsku". U Argentini živi između 200 i 250 tisuća pripadnika hrvatske zajednice.

Grabar-Kitarović je na višednevnoj južnoameričkoj turneji tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil. Posljednji posjet hrvatskog predsjednika Argentini dogodio se 1994. kad je tamo bio Franjo Tuđman, a kad je riječ o Čileu zadnji je tamo bio predsjednik Stjepan Mesić 2005. godine.

Predsjednica je u Buenos Aires stigla u nedjelju kad se i susrela s predstavnicima hrvatske zajednice u obližnjem Lujanu i Cortinesu, nakon čega je nazočila misi na hrvatskom jeziku u Bazilici de Lujan. Sudjelovala je na hodočašću tamošnje hrvatske zajednice te se sastala s franjevcima iz Perua i časnim sestrama iz staračkog doma za Hrvate. Također se u obližnjem mjestu Cortinesu sastala s dijelom hrvatske zajednice koja tamo živi.

U utorak će u La Plati posjetiti i policijsku školu "Juan Vucetich" ("Ivan Vučetić"), nazvanu po Hrvatu imigrantu osnivaču daktiloskopije, te održati predavanje u Institutu CARI.

Zadnjeg dana boravka u Argentini, u srijedu, posjetit će hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju.

Predsjednica će u Tucumanu također posjetiti Sveučilište San Pablo gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat, a u Rosariju će otvoriti počasni konzulat RH, nakon čega u četvrtak putuje u Čile.

Komentara 47

NE
Neretva
19:49 12.03.2018.

Zašto Hrvati iz razni država pri povratku u Domovinu nisu svi isti?! Mi iz Švicarske,pri povratku u Domovinu,plaćamo četeri puta veći porez npr.od povratnika iz Njemačke,zašto svi Hrvati nisu isti prid hrvatskim zakonima i propisima?!

ST
Startrack
20:33 12.03.2018.

Stvarno ne razumijem zasto se misli dasu svi Hrvati tamo potomci hrvatskih boraca za slobodu iz drugog svjetskog. Hrvatska je imala jednako veliku emigraciju prema Juznoj kao prema Sjevernoj americi.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
19:04 12.03.2018.

Kako lepo vašu presednicu dočekuju gde god putuje jer predstavlja državu koja je ostvarila svoje ciljeve kod nas nije tako mi smo sve ciljeve reducirali na minimum a kako stvari stoje imat će mo i manje no pre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije