Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Predsjednici dodijeljeno priznanje počasne građanke Buenos Airesa

Hrvati su, kao i Argentinci, ponosan narod. Ne zaboravljamo svoju vjeru, himnu, grb, svoj jezik, zastavu, ime i svoj rod, istaknula je predsjednica.
12. ožujka 2018. u 23:56 26 komentara 1834 prikaza
Foto: Ured predsjednice
Pogledajte galeriju 1/2

U Gradskoj skupštini Grada Buenos Airesa predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović dodijeljena je povelja „Visoko uvažene gošće Buenos Airesa“. Primajući povelju Predsjednica je iskazala ponos na sve generacije „koje su došle i krenule iz početka, koji su skromno živjeli kako bi svome zavičaju iz tuđine pomagali, jer su ga uvijek nosili u svom srcu.“

Kolinda Grabar-Kitarović Posjet J. Americi Grabar-Kitarović u Argentini: Posebna tema bila je hrvatska iseljenička zajednica

Spomenula je neke Hrvate koji su ostavili neizbrisiv trag u Buenos Airesu i Argentini, hrvatskog isusovca Nikolu Plantića koji je bio rektor Colegio Nacional u Buenos Airesu polovicom 18. stoljeća te građevinskog poduzetnika Buratovića s otoka Hvara, koji je polovicom 19. stoljeća gradio kuće, ceste i željezničke pruge po cijeloj Argentini, a prvi je postavio telegrafsku vezu između Buenos Airesa i Rosarija.

Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, kojemu je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovijedanje vjere, kazala je Predsjednica. Dodala je kako su nakon Drugoga svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.

„Hrvati su, kao i Argentinci, ponosan narod. Ne zaboravljamo svoju vjeru, himnu, grb, svoj jezik, zastavu, ime i svoj rod. I upravo zato vam zahvaljujem i u svoje osobno, ali i u ime svih naših predaka koji su u Argentini našli prostor slobode i prijateljstva“, istaknula je Predsjednica.

Na kraju obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je argentinskom narodu koji je pretke hrvatskog naroda dočekao s prijateljstvom i gostoprimstvom, kako bi u metropoli Južne Amerike mogli ugraditi svoja djela i svoje živote, svoju mediteransku ili slavonsku dušu, svoju kreativnost, znanja i invencije.

Predsjednica u Argenitni Južnoamerička turneja Predsjednica posjet Argentini započela susretom s hrvatskim iseljenicima Andrej Plenković PROBLEMI U HDZ-U Plenković o Stierovom pismu: 'Nemam pojma, nisam ni znao da je išao u Argentinu'

 

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • SoloHan:

  Kako to da Hrvati u Argentini nisu htjeli imati Sao krajinu, Skroman neki narod

 • zumuv:

  kruha i igara je filozofija kraljice balkana.Anacionalna hdz-ovka i pomocna službenica NATO ureda koju trpimo , igra i na osjecaje o borbi za hrvatsku suverenost i preko leša teroriste Bušica...sve za još jedan mandat.

 • Avatar sindarela
  sindarela:

  To je kraljici najdraže zanimanje naslikavanja i mlačenje prazne slame rado sama sebe sluša