Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Južnoamerička turneja

Predsjednica posjet Argentini započela susretom s hrvatskim iseljenicima

Predsjednica u Argenitni
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
1/4
11.03.2018.
u 20:55

U Argentini će se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susresti s predsjednikom Mauricijom Macrijem, primiti priznanje Počasni građanin Buenos Airesa te uručiti priznanja istaknutim pripadnicima hrvatske zajednice.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svoju je južnoameričku turneju danas započela u Argentini susretom s hrvatskim iseljenicima  i misom u marijanskom svetištu Luján na istoku te zemlje. Osim Argentine, predsjednica će posjetiti Čile i Brazil.

- Zahvaljujem svima koji se trudite održati hrvatske običaje, jezik, kulturu, pripadnost i ljubav prema domovini. Uz roditeljsku ljubav, to je najveći dar koji možete prenijeti svom djetetu. Znam da su mnogi otišli iz raznih razloga,  tužna i teška srca,  i da su u  mirnu luku uplovili u okviru hrvatske zajednice - kazala je K. Grabar Kitarović iseljenima te im poručila da "paze jedni na druge" i čuvaju vezu s domovinom.

- Nadam se da će se mnogi među vama vratiti u Hrvatsku jer je Hrvatskoj potreban život. Na žalost, Hrvatska umire demografski. Moramo učiniti puno toga kako bismo oživili, a ponajviše unijeti duh optimizma, vjeru u sebe, u svoj narod, domovinu  i budućnost - istaknula je predsjednica RH. 

Nije moguće u potpunosti točno odrediti koliko Hrvata i njihovih potomaka danas živi u Argentini, no najrealnija je brojka koja govori o 200 000 do 250 000 pripadnika te zajednice, od toga 8000 Hrvata koji su rođeni u Hrvatskoj. Hrvatskih državljana ima nešto više od 3500. Hrvata se može naći u svakom dijelu Argentinske Republike, a najviše hrvatskih iseljenika ima u provincijama Buenos Aires i Santa Fe te i u provincijama Cordoba i Chaco.

U Argentini će se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susresti s predsjednikom Mauricijom Macrijem, primiti priznanje Počasni građanin Buenos Airesa te uručiti priznanja istaknutim pripadnicima hrvatske zajednice. Predsjednica, koja je u južnu Ameriku otputovala u pratnji gospodarstvenika iz Hrvatske gospodarske komore, nazočit će i otvaranju poslovnog foruma i posjetiti policijsku školu Juan Vucetich. U Čilu će pak sudjelovati na gospodarskom forumu, susresti se s Hrvatima te s predsjednikom Sebastianom Piñerom. U Brazilu će se susresti s guvernerom Sao Paula Geraldom Alckminom i s predsjednikom Industrijske federacije države Sao Paula.

Predsjednica u Argenitni
1/14

Komentara 101

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
21:10 11.03.2018.

trebali bi je upitat dali ce i oni dobit Status nacionalne manjine po systemu hrvatskih manjinaca..ahhaha

EC
ecimis
22:31 11.03.2018.

Samo u Argentini živi 15 tisuća potomaka Zagrepčana satarosjedilaca koji su 1945. porotjerani, a njihovi stanovi okupirani od komunista. 80% stambenog fonda Donjeg Grada su komunisti okupirali i 80% stanovnika protjerali ili u Gračanima i Križnom putu pobili. Komunisti su izmjenili kompletno stanovništvo Donjeg Grada 1945. Tko su ljevičari koji su naselili Zagreb nakon 1945.? Evo kratkog opisa stanja koje Ivan Šibl zatječe u Zagrebu: Zagreba 8.svibnja 1945. godine: „Ulice su pune vojske. To su borci 1. i 2. armije….Armije su provaljale Srbiju i Srijem i putem mobilizirale sve što je bilo sposobno nositi pušku. Seljački momci uplovili su u brigade sa šajkačama, šubarama ,….prava narodna armija!“ (I. Šibl, 'Ratni dnevnik', str. 422. )Jedinice 2. armije pod komandom Srbina Koče Popovića prve su ušle u grad. Čitava je istina da su 1. i 2. armija 'oslobodile' Zagreb'; a komandant prve Armije bio je srbijanski Crnogorac Peko Dapčević! U Zagrebu 1945. je i bivši oficir srpske kraljevske vojske đenerala Draže Mihailovića, ortodoksni četnik Đoko Jovanić sa svojim koljačima za 'brza dejstva'. Kasnije je zbog tih 'zasluga' postavljen za načelnika zagrebačke vojne oblasti (1967.-74.) te proglašen narodnim herojem(1951.). Živio je taj donjolapački krvolok u Zagrebu sve do prvih demokratskih izbora, 1990.g. a umro 2000.-te i pokopan u Aleji 'narodnih heroja' na Novom groblju, ali u Beogradu!

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
21:11 11.03.2018.

to su oni Koje je Tito protjerao,poubijao ,masakrirao itd...sad bi im UDBASI trebali platit odstetu za Genocid nad njihovim precima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije