Naslovnica Vijesti Svijet

Održan Argentinsko-hrvatski gospodarski forum

Predsjednica je zadovoljna sastankom s argentinskim predsjednikom Macrijem i najavila je da će uložiti napore u gospodarski odnosi Argentine i Hrvatske
13. ožujka 2018. u 15:02 6 komentara 318 prikaza
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske

Održao se najavljivani argentinsko-hrvatski gospodarski forum. U sklopu službenog posjeta Predsjednice Republike Hrvatske Republici Argentini forum je održan u Buenos Airesu. Glavni govornici na forumu bili su hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i ministar vanjskih poslova i bogoštovlja Republike Argentine Jorge Marcel Faurie.

Cromaris: Snažan rast izvoza PROMO Cromaris: Snažan rast izvoza

Predsjednica je zadovoljna sastankom s argentinskim predsjednikom Macrijem i najavila je da će uložiti napore u gospodarski odnosi Argentine i Hrvatske. Navela je kako je razina robne razmjene Hrvatske i Argentine nedovoljno razvijena i na vrlo skromnoj razini te kako ne možemo biti zadovoljni njezinim ukupnim iznosom. Istaknula je da je zemljopisni položaj Hrvatske izrazito povoljan jer se nalazi na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe te je povoljan za transport. Iskoristila je ovu prigodu i pozvala argentinske izvoznike na korištenje svih prednosti i kapaciteta hrvatskih luka prilikom izvoza u Europu.

Istaknula je kako je ponosna na brojne Hrvate koji su pridonijeli kulturnom i gospodarskom razvoju Argentine, među kojima su mnogi i dobitnici priznanja „Istaknuti iseljenik“ koje dodjeljuje Državna uprava za migracije pri Ministarstvu unutarnjih poslova. Također, istaknula je značaj Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (Camara Argentino Croata de industria y comercio) koja daje posebnu vrijednost ne samo gospodarskim, nego i ukupnim odnosima Hrvatske i Argentine. U tom smislu, pozdravila je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (Agreement of Cooperation between the Croatian Chamber of Economy and the Argentinian Croatian Chamber of Industry and Commerce).

„Vjerujem kako je hrvatsko članstvo u Europskoj uniji pridonijelo boljoj vidljivosti i imidžu hrvatskih proizvoda te da će se pojačati intenzitet robne razmjene naših država i povećati interes argentinskih tvrtki za uspostavom suradnje“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Izrazila je nadu kako će tomu pridonijeti i Sporazum o pridruživanju između Europske unije i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj), čiji sastavni dio je i Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisivanjem kojeg će se otvoriti nove mogućnosti za trgovinu i jačanje gospodarske suradnje.

Na Argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjeluje osamnaest hrvatskih tvrtki koje su spremne svoje proizvode, znanja, rješenja i usluge upregnuti na dobrobit naših društava, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Objava mlade majke na forumu razbjesnila je mnoge Rasprava na forumu Otkrila što muž od nje zahtijeva dok je na porodiljnom, svi su pobjesnili Grabar-Kitarović: Hrvatska želi iskoristiti otvaranje argentinske ekonomije Zahvalila argentinskom narodu Predsjednici dodijeljeno priznanje počasne građanke Buenos Airesa

 

Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    gdjo kgk jeste li poveli buricku da i ona vidi svijeta...da ne misli da je bg jedan od centara....

  • stefj:

    Ma sve to skupa nema smisla dok ide HGK ili predstavnik vlade. Kao što vidimo Plenković i vlada uopće nisu zainteresirani za gospodarstvo (osim možda oba Marića), a od HGK nema beskorisnije paradržavne institucije... Osim toga, Plenković sve što je ... prikaži još! izvan mainstream politike EU-a ignorira, sabotira ili omalovažava, tako da niti u tom pogledu nema kruha. Uzak pogled i EU ambicije premijera izgleda da su jedna od glavnih kočnica danas...

  • vadis1:

    Da je KGK otisla posjetiti Hrvate u Argentini to razumijem. Za drugo, zali boze troska koji ona i njeni birokrati potrosise.