Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koji je smisao poreza ako moramo plaćati vodu

Irci ne žele plaćati jedan od osnovnih uvjeta za život, a Hrvati će morati snositi trošak i za vodu koja na putu do njihovih stanova iscuri iz sustava
09. rujna 2017. u 12:20 20 komentara 1904 prikaza
voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Irska je uz Njemačku najpopularnija zemlja za iseljavanje iz Hrvatske, koje poprima sve veće i zabrinjavajuće razmjere. Hrvati osim što u Irskoj dobiju posao, i to puno bolje plaćen nego što je, ako bi ga uopće i dobili, u Lijepoj Našoj, eto imaju i jedan trošak manje nego u domovini – ne moraju plaćati vodu. Irci ne žele, kako kažu, plaćati ono što gotovo svaki dan pada s neba. Njima je voda kao i zrak, osnovni uvjet za život. Ne plaćaju zrak, zašto bi onda plaćali vodu. Njihov je stav jasan: plaćamo ionako državi poreze, pa neka od tog novca ulaže u vodnu infrastrukturu, koji je onda smisao tih poreza ako se njima ne može osigurati dostupnost jednog od osnovnih uvjeta za život kao što je voda svima bez dodatnog plaćanja.

voda Upozorenje komunalaca: Voda će od 2018. biti skuplja između 10 i 30 posto

Hrvati pak skupo plaćaju taj osnovni uvjet za život. Kojeg pri tome u njihovoj domovini ima u izobilju, za izvoz. I plaćat će ga, po svemu sudeći, još skuplje od 2018. kad se naknada za korištenje voda počne naplaćivati po zahvaćenoj količini, a ne po potrošenoj kao dosad. Iako svaki mjesec plaćaju račune za vodu na kojima je popriličan broj stavki koji se odnosi na usluge i naknade, na leđa hrvatskih građana trebao bi se sad svaliti i trošak za vodu koja uopće ne dođe do njih. Naime, u vodoopskrbnom sustavu se na putu od opskrbljivača do potrošača izgubi prosječno u cijeloj Hrvatskoj 49 posto vode. To znači da gotovo 50 posto zahvaćene vode iscuri iz cijevi. Pri tome u nekim dijelovima Hrvatske taj gubitak iznos nevjerojatnih 70 do 80 posto.

Od sljedeće godine bi se i na tu vodu morala plaćati naknada za korištenje iako je potpuno neiskorištena i nikad ne dođe do slavina u kućama i stanovima. Za te ogromne gubitke vode odgovorne su vodoopskrbne tvrtke koje godinama slabo ili ništa ne ulažu u obnovu infrastrukture. Iako za to dobivaju svaki mjesec novac od potrošača koji plaćaju njihove usluge i naknade, a imaju na raspolaganju i novac iz fondova EU. Sad bi zbog toga hrvatski građani trebali plaćati još veće račune za vodu. Naravno, oni koji se ne odsele, primjerice u Irsku.

13. RATA STRUJE 'Opet sve ide preko naših leđa. Nije to 20 kuna za struju. Poskupjet će sve' Škola, prvašići, školarci Počinje škola Slavonija opustošena zbog iseljavanja, broj prvašića veći u samo tri županije Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Strelice s Pantovčaka Predsjednica poručila Vladi: Manje je nezaposlenih zato što se ljudi iseljavaju
DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • odosmo.kvragu:

  Treba plaćati uhljebe po raznim uredima. Nevjerojatno koliko smo mi bedast narod. Političari svako malo dignu cijenu nečega ili uvedu novi namet, a mi samo pognute glave gunđamo sebi u bradu. HRT: moramo plaćati 80kn bez obzira koristimo li njihovu ... prikaži još! uslugu ili ne. Voda-plaćamo ono što iscuri kroz cijevi, a ne stvarnu potrošnju. Struja: plaćamo obnovljive izvore energije, odnosno ono što neki privatnik proizvede preko vjetroelektrana ili solarnih panela, a HEP to MORA otkupiti po višoj cijeni nego da je tu struju kupio iz uvoza. Privatnici u sred grada plaćaju naknade za šume. Privatnici koji nemaju firme u objektima od povjesnog značaja moraju plaćati spomeničku rentu. Plaćamo odvodnju i oborinske vode a svaku jesen i proljeće imamo poplave u HR... Zaista smo nevjerojatno bedast narod. Imamo najviše poreze i davanja u Europi, a država nam propada.

 • Rocky.Zg:

  Mi plaćamo vodu. A vodovodna mreža se ne održava . Gdje taj novac ide kad već ne ide na održavanje vodovodne mreže ?

 • Avatar davcro
  davcro:

  Ne plaćamo vodu! Plaćamo vodovodnu mrežu i uhljebljenja!