Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. RATA STRUJE

'Opet sve ide preko naših leđa. Nije to 20 kuna za struju. Poskupjet će sve'

Foto: Večernji list
1/4
01.09.2017.
u 22:59

“Nekome tko živi od mirovine to je veliko povećanje. HEP je trebao prvo racionalizirati poslovanje, a onda ići u dizanje cijena”

Sredinom idućeg mjeseca građanima će stići približno 9, a poduzetnicima 15 posto veći računi za struju! Nakon što je devet mjeseci odgađala poskupljenje, Plenkovićeva Vlada pokušava ga predstaviti kao blagi udar na potrošače. Tvrde da prosječni račun za građane zapravo neće biti 20-ak kuna veći, nego pet kuna manji, jer rujansku cijenu struje uspoređuju s onom od prošle godine, uoči smanjenja PDV-a. Poslodavcima ta računica nije sjela najbolje pa su odluku protumačili kao novi udar na gospodarstvo, zbog čega tvrtke neće imati prostora za povećanje plaća i investicije, a time i snažniji rast gospodarstva.

Skupi voda i internet

Jučerašnje poskupljenje građanima donosi 13. ratu struje, odnosno oko 250 kuna više, a poslodavcima i 14., pa prigovaraju što se Vlada odlučila na snažan jednokratni skok cijena, umjesto da ga je ublažila postupnim korekcijama. Građanima je udar dijelom ublažen smanjenjem PDV-a na struju na 13 posto, no tvrtke taj oblik rasterećenja nisu imale. Inače, mjesečne režije za stan od 70 kvadrata u Zagrebu ljeti iznose oko 1300, a zimi oko 1600 kuna.

Bit će problem ako toplinari također povise cijene jer se i oni žale na povećane troškove. Te bi dvije stavke pojele sve pozitivne efekte koje je donijelo rasterećenje plaća ili usklađenje mirovina. Inflacija je ove godine ubrzala, s tim što je izraženije poskupljenje hrane, na što odlazi glavnina kućnog budžeta. Ipak, valja podsjetiti da najveći mjesečni trošak većine obitelji nisu računi za struju – koji su ipak mjerljivi – nego računi za vodu i preskupi internet. Za ta dva izdatka prosječno kućanstvo izdvaja oko 700 kuna!

– Poskupljenje od dvadesetak kuna ne čini se velikim, no bojim se da će nakon poskupljenja struje doći do vala povišenja cijena. A s druge strane, plaće u Hrvatskoj ne rastu, ako rastu onda je to minimalno, a većini stagniraju ili čak i padaju – kaže Zoran Tomašić (34), koji sa suprugom Leom i dvoje male djece – kćeri starom godinu i pol dana i petogodišnjim sinom – živi u međimurskom mjestu Pribislavcu.

Poskupljenju se nitko ne veseli, ali s obzirom na to što sve u kućanstvu radi na električnu energiju, od stroja za pranje rublja do televizora i klima-uređaja, dvadesetak kuna viši računi, smatra, neće previše opteretiti njihov kućni budžet.

– Nekome tko živi od male mirovine to sigurno jest veliko povećanje. Mislim da do tog poskupljenja i nije trebalo doći. HEP, koliko čujem, posluje s dobiti, unajmljuje kooperante iako ima svoje zaposlenike, dijeli visoke otpremnine... Trebalo bi prvo racionalizirati poslovanje, a onda ići u povišenje cijene, ako već ne ide drukčije – ističe Tomašić.

On radi u srednjoj školi, a njegovoj supruzi uskoro istječe ugovor u vrtiću.

– Ako nakon toga dođe do vala poskupljenja, neće biti dobro. Osim ako ne porastu i plaće, u što baš i ne vjerujem. Uskoro će i zima, ogrjevno drvo poskupjelo je već s 300 na 350 kuna po kubnom metru, a o skupom plinu da se i ne govori. Prevelik dio primanja hrvatskih građana odlazi na režije – napominje Tomašić.

Inflatorni pritisci

Ministar Tomislav Ćorić priznao je da “bilo kakvo poskupljenje cijene energije dovodi do poskupljenja troškova u proizvodnji i ono što će se dogoditi, osjetit će se na razini kućanstava ili industrije”, ali Ćorić ne očekuje inflatorni pritisak odnosno novi val poskupljenja.

Proizvođači će ga, vjerojatno, slušati sa skepsom, a iskustvo pokazuje da cijena poljoprivrednih proizvoda poraste za trećinu poskupljenja energenata.

To je prevelik udar. Račun će mi biti 70-ak kuna veći, a čeka nas val poskupljenja

Obitelj Antona Ivanovića iz Ogulina smatra da je ovo poskupljenje struje nepotrebno i preveliko. Sada mjesečno on i supruga koji žive u obiteljskoj kući izdvajaju za struju oko 600 kuna, a s poskupljenjem bi im račun mogao biti veći od 50 do 70 kuna. – To je prevelik udar na nas građane jer većina nas živi od danas do sutra i gleda hoće li imati za režije. Sve je više i onih koji kopaju po smeću, tako da je svako poskupljenje strašno, pogotovo jer plaće baš i ne rastu.

Osim toga, već u računima HEP-a imamo stavku koja se odnosi na obnovljive izvore energije, tako da ne znam čemu ovo poskupljenje, i to tako veliko. Da stvar bude gora, poskupljenje struje povlači i poskupljenje svega ostaloga, od kruha do kave u kafićima. Dakle, čeka nas val poskupljenja – kaže Ivanović. (sb)

Anton Ivanović, Ogulin
Foto: Večernji list

To je 240 kuna na godinu, a za taj novac mogu sinu kupiti hlače i jaknu za vrtić

– Dvadeset kuna u 12 mjeseci znači poskupljenje od 240 kuna na godinu, a za taj novac mogu kupiti hlače i jaknu svome sinu Ivanu koji upravo kreće u vrtić – kaže 27-godišnja Azra Damjanov. Dodaje da će se poskupljenje struje odraziti na njihov obiteljski proračun. Azra i njezin zaručnik Danko Štefančić roditelji su trogodišnjeg sinčića. Uselili su se proljetos u vlastitu kuću za koju su morali podići nemali kredit. Dotad su živjeli s roditeljima pa su im oni pomagali plaćati režije, a sada je sav taj teret na njima. – Nije to samo dvadeset kuna za struju, sigurno će poskupjeti i sve ostalo – kaže Azra Damjanović. (slš)

Azra Domjanović, Bilje
Foto: Večernji list

Opet se udara na obične ljude. Poskupljuje sve, a plaće i mirovine ostaju iste

I samohrana majka troje djece Slobodanka Purda budno prati najave poskupljenja struje. – I ovako je već sve preskupo, a sada opet poskupljuje i struja. Kažu kako se radi o 20-ak kuna, ali to poskupljenje će zapravo značiti pravu lančanu reakciju te uskoro možemo očekivati povećane cijene svega u prodavaonicama jer svi koriste struju. Stoga priča o 20-ak kuna poskupljenja ne stoji, ali to ćemo tek vidjeti – kaže Slobodanka Purda (46) te dodaje i kako je, prema prijašnjim najavama Vlade, očekivala da do poskupljenja neće doći, ali se prevarila.

– Opet sve ide preko leđa običnih ljudi. Sve poskupljuje, ali plaće i mirovine ne i velika većina nas jedva spaja kraj s krajem. O nekim sitnicama za djecu i sebe ne može se ni razmišljati – kaže Purda. (bbr)

Slobodanka Purda, Ogulin
Foto: Večernji list

Komentara 148

JA
jajahs
23:17 01.09.2017.

vrdoljakovo maslo

Avatar Becarina
Becarina
05:00 02.09.2017.

Treba neko odplatiti i ogromne dugove koji nam napravio Milanovic, ja bi to naplatio od njegovih glasaca.

KU
kupatilo
00:13 02.09.2017.

Toje ugovor od prosle vlade koji je ova samo odgađala i nije zanjeg kriva.Zaboravlja se daje to potpisao Vrdoljak i tadasnji SDP na vlasti.Nemojmo za sve kriviti danasnju vlast.Neka poskupi struja ali ne i sve ostalo sto nebi trebalo poskupjeti kao mlijeko kruh brasno secer ulje i djecija hrana i oprema.Poskupljujte alkohol i duhan.Tose tako i tako najvise trosi.Bice treznijih i zdravijih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije