Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje komunalaca:

Voda će od 2018. biti skuplja između 10 i 30 posto

voda
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
08.09.2017.
u 08:36

Izmjenama zakona
naknada za korištenje voda plaćala bi se po zahvaćenoj količini, a ne potrošenoj količini vode

Nakon poskupljenja električne energije koje će stupiti na snagu u listopadu, hrvatskim građanima od početka sljedeće godine prijeti i poskupljenje vode i to za 10 do 30 posto. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, naime, pustilo je u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona u financiranju vodnog gospodarstva, a na koji su odmah reagirali iz Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije s upozorenjem da će usvajanjem i odredbe kojom je određeno da isporučitelji vodnih usluga postaju obveznici plaćanja naknade za korištenje voda i to prema kubnom metru zahvaćene vode doći do poskupljenja vode za krajnje korisnike. Tu naknadu trenutačno plaćaju krajnji korisnici i to prema potrošenoj količini vode.

Gubi se 50 posto vode

S obzirom na to da se u hrvatskom vodovodnom sustavu gube ogromne količine vode, oko 50 posto, primjena sporne odredbe odgađala se u više navrata još od 2010. U Grupaciji vodovoda navode da je naknada za korištenje vode 2010. iznosila 0,80 kuna, a da danas ona iznosi 2,85 kuna po kubnom metru. Upozoravaju da će se efekt promjene obračuna naknade za korištenje voda s krajnjeg korisnika na isporučitelja vodne usluge odraziti ne samo na troškovnoj strani isporučitelja već i na prihodovnoj strani jer se gubi prihod od pet posto kao naknada za izradu obračuna prema krajnjim korisnicima.

– Što se troškovne strane tiče, naknada postaje oporeziva – PDV 13 posto. Posljedično cijena metra kubičnog vode krajnjem potrošaču će rasti, procjenjujemo 10-30 posto, a bez stvarnog učinka za poboljšanje usluge ili smanjenje gubitaka – tvrde u Grupaciji u kojoj smatraju da bi spornu odredbu Zakona trebalo brisati i zadržati dosadašnji način obračuna naknade za korištenje voda. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić danas je pak poručio da neće doći do poskupljenja vodne naknade.

– Suočeni smo s time da oko pola vode koja se zahvati nestaje i ne dođe do krajnjeg potrošača te ćemo na sve moguće načine poticati upravo rekonstrukciju i sanaciju vodovodne mreže u Hrvatskoj – poručio je Ćorić.

Sanacija sustava

Istaknuo je da će se u proračunu Hrvatskih voda već sljedeću godinu osigurati 100 milijuna kuna sredstava za pripremu dokumentacije za natječaj za rekonstrukciju i sanaciju vodovodne mreže, a u sljedećim godinama i veće iznose, a kako bi se pri kraju 2026. značajno smanjili gubici u hrvatskom sustavu.

Komentara 19

WW
wwwcro
09:04 08.09.2017.

Glasajmo opet za HDZ i SDP četnike...

Avatar siva_sova
siva_sova
08:57 08.09.2017.

Ako će na vlasti biti HDZ sigurno će biti skuplja...

GD
Gospon Drug
10:07 08.09.2017.

Ova vlada nas voza ko mlade majmune,za vrijeme pauze između ustaša i partizana ubaci na poskupljenja a napaćeni narod prosvjeduje protiv nebitnih stvari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije