Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNO UHIĆENJE

Kina traži da Kanada smjesta oslobodi šeficu financija Huaweija

Huawei
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
06.12.2018.
u 11:00

To šokantno uhićenje za kinesku stranu dovodi u pitanje tromjesečno trgovinsko "primirje" koje su na dan uhićenja u Argentini dogovorili predsjednici Donald Trump i Xi Jinping.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je u četvrtak od Kanade da smjesta oslobodi Meng Wanzhou, šeficu financijskog odijela kineske tehnološke tvrtke Huawei Technologies, javljaju agencije i dodaju da zaposlenici kineske tvrtke prijeti izručenje SAD-u zbog sumnje da je kršila američke sankcije protiv Irana.

Meng Wanzhou, ujedno i jedna od potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača tvrtke Rena Zhengfeia, uhićena je 1. prosinca, a sudsko ročište zakazano je za petak, izjavio je medijima glasnogovornik kanadskog ministarstva pravosuđa.

Kanada je uhitila Huaweijevu šeficu financija i potpredsjednicu tvrtke u Vancouveru, gdje je suočena s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana.

Kina od Kanade i SAD-a traži da razjasne razloge uhićenja kćeri osnivača kineskog tehnološkog diva, prenosi Reuters i ističe da je ovaj incident zadao novi udarac nadi glede popuštanja trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

To šokantno uhićenje za kinesku stranu dovodi u pitanje tromjesečno trgovinsko "primirje" koje su na dan uhićenja u Argentini dogovorili predsjednici Donald Trump i Xi Jinping.

Kineski konzulat u Kanadi pruža svu moguću pomoć Weng Wanzhou, objavile su kineske vlasti.

Predstavnici Huaweia nisu komentirali slučaj, kao ni kanadski i američki dužnosnici, objavio je Reuters .

Američke vlasti pratile su Huawei barem od 2016. zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

Komentara 2

DU
Deleted user
20:36 06.12.2018.

Koje su to gnjide! Donesu neke svoje zakone i tko nije za njih hapse ga. Lopovi američki!

Avatar nekakav
nekakav
14:08 06.12.2018.

sad će se početi hvatati vodeće ljude raznih korporacija.. znači, dovoljno da neka zemlja zbog svoje 'nacionalne sigurnosti' neku kompaniju, koja je u biti konkurent njihovim poduzećima, proglasi sumnjivom i da radi protiv njihovih (!) interesa, i odmah kreće pravosudni teror, prijave, hvatanja, sudovanja... pa uskoro neće ni jedan član uprave neke veće firme smjeti napustiti svoju zemlju, jer će ga netko loviti! kinezi uhitili šefa interpola... bit će zanimljivo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije