Naslovnica Vijesti Hrvatska

Katolička crkva kreće u masovno osnivanje osmogodišnjih škola

HBK je poslao rezultate ankete o obitelji u Vatikan, ali nije bio dužan o njima izvijestiti i javnost jer Vatikan to nije tražio
16. svibnja 2014. u 18:10 59 komentara 8890 prikaza
Josip Mrzljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Katolička crkva priprema se za osnivanje velikog broja katoličkih osnovnih škola u Hrvatskoj pa je Hrvatska biskupska konferencija na ovogodišnje proljetnom zasjedanju osnovala poseban ured za katoličke osnovne škole, koji bi im trebao pomagati u zaživljavanju.

– Sestrama uršulinkama u Varaždinu vraćene su zgrade i one osnivaju osnovnu školu, posjećuju slične u Požegi i Šibeniku, i takav će im ured biti od velike koristi. To će biti takva četvrta škola u Hrvatskoj – rekao je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak na konferenciji za novinare nakon zasjedanja HBK u četvrtak.

Biskupi su osnovali i Hrvatsku katoličku mrežu, koja će objediniti Hrvatski katolički radio, Informativnu katoličku agenciju i Tiskovni ured HBK te novoosnovani Ured za nove medije, a na čelu će joj biti sadašnji urednik HKR-a Anto Mikić.

Crkva želi odgovoriti i na aktualnu gospodarsku krizu pa preko Caritasa organizira akciju prikupljanja starih knjiga na kraju školske godine. Knjige će se predavati u prodavaonicama Lidla.

Krčki biskup mons. Valter Župan rekao je kako je HBK poslao odgovore ankete o obitelji u Vatikan te objasnio kako HBK nije bio dužan o rezultatima te ankete izvijestiti javnosti (kao što je to npr. učinjeno u Sloveniji i Njemačkoj) jer to nije naložio Vatikan. Anketa nije provedena na najširem vjerničkom uzorku, nego su na nju odgovarala pastoralna župna vijeća, a korišteni su i materijali za biskupsku sinodu prikupljani prošlih 10 godina.

>>'Podržavam biblijske vrijednosti, ali i sekularnu autonomiju Sveučilišta'

Elipso

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Mozda ce nam to popraviti katastrofalno stanje u obrazovnom sistemu. Trebati ce i katolicke srednje skole i sveucilista jer smo daleko, daleko iza naprednih zemalja.

 • tolitol:

  Konkurencija je uvijek dobra, no u ovoj zemlji je upravo nužna. Tim više što su standardi, prije svega odgojni, u velikom broju državnih škola nepostojeći. Djeca su prepuštena samoj sebi, a nastavničko osoblje je, u najvećem dijelu, posve nemotivirano. Što ... prikaži još! zbog materijalnih uvjeta, a što zbog međuljudskih odnosa. Zato ovu ideju itekako pozdravljam.

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Hvale vrijedan potez naše katoličke crkve, pozdravljam inicijativu, trebalo se to napravit i prije dvadeset godina al opet nikad nije kasno a sad pogotovo....