Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi problemi

Karlovačke rijeke se povlače, otvaraju se rupe u cestama

Zbog obilnih kiša došlo je do ulegnuća ceste u središtu Karlovca
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
19.05.2023.
u 17:31

Nije nam svejedno, strašna je pomisao da ti se otvara rupa u zemlji pokraj kuće i da ne znaš kojih će razmjera biti, kažu mještani

Samo što je prestala prijetnja od poplava zbog visokih vodostaja Kupe i Korane u Karlovcu, za stanovnike toga grada s povlačenjem vode javili su se novi problemi. Na nekoliko su se lokacija u gradu na prometnicama pojavile poveća ulegnuća i rupe. Jedna od njih otvorila se u karlovačkoj Zvijezdi, pokraj Trga bana Jelačića, a druga u gradskoj četvrti Rakovac, u blizini rijeke Korane. Nadležne službe odmah su izišle na teren, a stručnjaci, od statičara nadalje, sagledavaju problem.

Budući da je Zvijezda ionako zatvorena za promet automobilima i zbog radova na aglomeraciji, nije bilo potrebe otvarati dodatne alternativne pravce, no na Rakovcu je situacija ipak složenija jer se ulegnuće pojavilo na vrlo prometnoj cesti koja je zatvorena, a stanovnici zgrade pokraj koje se sliježe cesta evakuirani su dok nadležni na utvrde način sanacije ulegnuća.

GALERIJA Zbog obilnih kiša došlo je do ulegnuća ceste u središtu Karlovca

Zbog obilnih kiša došlo je do ulegnuća ceste u središtu Karlovca
1/6

– Nakon što je zbog ulegnuća prometnice za sav promet zatvorena Ulica Rakovac od križanja s Ulicom A. Majdera do križanja s Ulicom 13. srpnja, počela je i njezina hitna sanacija. Zbog izvanredne situacije osim za vozila promet je zatvoren i za pješake. Zatvoreni su poslovni prostori, a stanari zgrade Rakovac 19 i 21 u njoj neće biti dok budu trajali radovi. Nastoje se spriječiti i moguće ugrožavanje instalacija koje su u trupu ceste pa je isključen dovod plina, a ekipe i mehanizacija bit će spremni za eventualno preusmjeravanje kanalizacijskih voda. I ulegnuće prometnice u Ulici kralja Tomislava je osigurano, a budući da se nalazi na dijelu gdje se obavljaju radovi i ne ugrožava stanovnike, sanacija će krenuti naknadno – napominju iz Grada Karlovca.

 Zamjenica gradonačelnika Karlovca Ivana Fočić kazala je da je u dosadašnjoj sanaciji ulegnuća na cesti na Rakovcu skinut gornji sloj asfalta da vide što se nalazi ispod, ali našli su zemlju, nikakve rupe nije bilo. Slijede im sad dodatni radovi.

VEZANI ČLANCI:

-  Angažiran je poseban stroj po preporuci struke kojim će se odraditi potrebni radovi, a mobilizirana je i tvrtka iz Zagreba koja bi u ponedjeljak trebala početi s radovima kako bi se dotična građevina čim prije osigurala  i kako se ne bi ugrozili ljudi. Do tada će se i više vode povući, pa će neke stvari biti jasnije.  U toj stambenoj zgradi nalaze se i dva poslovna prostora. Morali smo isključiti struju i plin. Vodu smo ostavili ali smo na oprezu i kontroliramo sve - dodaja je I. Fočić. Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da se tu radi očito o proboju vode nakon poplava.

- Instalacije, odnosno infrastrukture VIK-a sigurno nisu uzrok puknuća. Brine nas to što se širi i ide prema temeljima stambene zgrade. Stručnjaci su zauzeli stav da prije svega treba osigurati zgradu, a onda prijeći na kopanje i sanaciju i tako će i biti - kazao je gradonačelnik. Promet je tom ulicom zabranjen;  ide alternativnim pravcem-kroz Rakovac (kod trgovine Gavranović) i to vrijedi samo za osobna vozila. Veliki kamioni koji idu prema Mekušju moraju ići na državnu cestu 1 pa preko naselja Turanj do Mekušja.

>> VIDEO Hrabri vatrogasci pomažu građanima u Lasinju

– Nije nam svejedno, strašna je pomisao da ti se otvara rupa u zemlji pokraj kuće i da ne znaš kojih će razmjera biti. Znamo da je grad pun podzemnih voda i nakon ovog velikog vodostaja Korane, koji se tako sporo povlači, tko zna što se poremetilo u podzemlju. Samo se nadam da će što prije utvrditi uzrok i kako to zatrpati te da neće biti većih problema – kazali su nam na Rakovcu. Tijekom dana nadležnima je dojavljeno i ulegnuće ceste u naselju Drežnik pokraj Kupe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije