Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POLITIKA ZAGREBA JE LJIGAVA'

Karamarko o Dodikovim najavama: 'Nad regijom se nadvija opasnost zvana puzajuća realizacija srpskog sveta'

Zagreb: Tomislav Karamarko odlazi iz središnjice HDZ-a
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/16
30.12.2023.
u 11:31

"Odvajanjem od BiH tzv. Republika Srpska bi se pripojila Srbiji. Preskakanje Une i Save bio bi mali zahvat pri obnavljanju plana Z4 i već pripremljenim zahtijevima za stvaranjem zajednice srpskih općina u RH. Pri tome ne smijemo zanemariti razmjenu nježnosti među Orbanom, Vučićem i Dodikom", piše Dodik.

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na Facebooku je komentirao izjave čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, koji posljednjih dana prijeti odcjepljenjem Republike Srpske

Naime, u intervjuu za entitetsku Televiziju RS (RTRS) Dodik je zaprijetio da će odcjepljenjež, odnosno proglašenje samostalne RS uslijediti istog trenutka bude li visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.

Kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u siječnju, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament RS-a i proglasiti odcjepljenje. Pojasnio je kako to znači "nezavisnost (od BiH) u svemu", pri čemu RS neće sprječavati prolazak kroz svoj teritorij odnosno uspostaviti "tvrdu" granicu prema Federaciji BiH, ali će i to učiniti bude li nužno.

Sam visoki predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini, a opetovano je isticao kako je to obveza i odgovornost vlasti u BiH. Schmidt trenutačno planira samo nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH u slučaju da tijekom siječnja parlament BiH propusti donijeti odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa.

VEZANI ČLANCI:

Reakciju Tomislava Karamarka na najnovija događanja u BiH prenosimo u cijelosti.

- Milorad Dodik, predsjednik BiH entiteta tzv. Republike Srpske, ponovno je zaprijetio odcjepljenjem tog dijela Bosne i Hercegovine ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini BiH.

Ništa novo, rekoše birokratski namjesnici na Markovu trgu. Bruxelles se ne uzbuđuje previše, pa ni oni nemaju razloga kvariti sebi blagdansko raspoloženje. Pantovčak je već dokazani prijatelj troublemakera iz Banja Luke, tog lijepog bosanskohercegovačkog grada. Želim ukazati na problem nemušte, nedefinirane, ljigave i štetne politike Zagreba na evidentnu opasnost koja se nadvija nad regijom. A ta opasnost se zove puzajuća realizacija 'srpskog sveta'. Kojeg opsega je taj 'svet' u najnovijoj inačici boleštine koju smo dugo nazivali velikom Srbijom? Je li to opet ona nebuloza da je Srbija tamo gdje god se nalazi neki srpski grob? Ili je došlo do progresije s obzirom na činjenicu da se iz akademskih srpskih krugova da naslutiti da je i Isus Krist zapravo Srbin?

No vratimo se Bosni i Hercegovini čijoj cjelovitosti se ozbiljno zaprijetilo. Ta država je domovina i hrvatskog naroda. Mi Hrvati imamo dvije domovine i države - Republiku Hrvatsku i Državu Bosnu i Hercegovinu. Ovu potonju baštinimo sa bošnjačkim i srpskim narodom. Od Dervente, Banja Luke, Sarajeva, Bugojna, Mostara, Trebinja … to je i naša zemlja. I nikakav 'srpski svet' je neće kontaminirati. Činjenica da je zločinačka velikosrpsko-četnička politika, ognjem i mačem, genocidno etnički očistila pola države od Hrvata i Bošnjaka ne znači da možemo legalizirati taj neviđeni zločin. Upravo politika službenog Zagreba mora biti najveći zagovornik protivljenja velikosrpskoj agresorskoj politici u ruhu 'srpskog sveta' i razbijanja BiH.

VEZANI ČLANCI:

Zašto? Ne samo zbog nužne borbe za egzistenciju i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH već i zbog strateške sigurnosti Republike Hrvatske. Odvajanjem od BiH tzv. Republika Srpska bi se pripojila Srbiji. Preskakanje Une i Save bio bi mali zahvat pri obnavljanju plana Z4 i već pripremljenim zahtijevima za stvaranjem zajednice srpskih općina u RH. Pri tome ne smijemo zanemariti razmjenu nježnosti među Orbanom, Vučićem i Dodikom. I evidentnu potporu Mađarske srpskim nestašlucima u regiji. Pa nije li Orban nedavno zacvilio kako je i Mađarska nekad imala izlaz na more!?

Zato hrvatska politika i njeni dužnosnici moraju imati jasne i principijelne stavove u obrani suvereniteta i jedinstva susjedne nam države zbog sigurnosti same RH. Svi koji koketiraju s politikom razbijanja BiH i imaju razumijevanja za nju, zapravo izdaju hrvatske nacionalne interese i ugrožavaju njenu sigurnost. Naravno da i bošnjački političari imaju odgovornost za očuvanje BiH u njenim granicama. Dužni su poštivati i boriti se za ravnopravnost hrvatskog naroda s kojim žive u istoj državi. Formula je jednostavna - ravnopravnost za sve i Srbija do Drine.

Nadam se da ove godine 9. siječnja na danu tzv. RS u Banjoj Luci neće nazočiti veleposlanik RH u BiH ili bilo koji drugi hrvatski dužnosnik. To bi spadalo u sferu političkog idiotizma, nacionalne izdaje i nepoštivanja suvereniteta naše druge domovine. Takva gesta bila bi istovjetna obveznom protokolarnom posjetu hrvatskog veleposlanika u Srbiji, novootvorenom muzeju Draže Mihailovića u Beogradu. Zagrebačka brda, povedite računa o tome… - piše bivši šef HDZ-a.

VIDEO Milorad Dodik izvrijeđao američkog veleposlanika u BiH

Komentara 7

Avatar barba_barba
barba_barba
15:41 30.12.2023.

To bin netko triba objasniti Dodinom saradniku u Zagrebu

Avatar Maks:
Maks:
15:27 30.12.2023.

Buduci predsjednik Hr, 15 puta pobjedio slucajnog

MA
Marsi
18:48 30.12.2023.

""Odvajanjem od BiH tzv. Republika Srpska bi se pripojila Srbiji"......i umalo bila u predgradju Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije