Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO TI GARANTIRAM'

Burna reakcija na Dodikovu najavu odcjepljenja: 'Milorade, pokušaj to u 11:00 i u 11:01 si iza rešetaka!'

Isak i Dodik
Foto: Pixsell
1/3
Autori: Hina, Večernji.hr
28.12.2023.
u 13:55

"Prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost. Nećeš ti, Milorade, ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to krivim", poručio mu je ministar BiH Ramo Isak.

Ramo Isak, federalni ministar unutarnjih poslova BiH, reagirao je na prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako će proglasiti nezavisnost entiteta ako visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini BiH kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.

– Milorade, ako visoki predstavnik nametne Zakon o državnoj imovini BiH u 17 sati, a ti proglasiš nezavisnost u 11 sati – u 11.01 sati završit ćeš iza rešetaka. To ti garantiram, pa ti izvoli – poručio je Isak, prenosi Klix.ba.

On je pozvao Dodika da ne čeka odluku visokog predstavnika. – Budi hrabar i pokušaj, ali nećeš uspjeti. Prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost. Nećeš, Milorade, ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to, krivim. Krivim za počinjenje teških kaznenih djela kažnjivih prema odredbama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine – naveo je ministar Isak u svojoj reakciji.

Podsjetimo, u intervjuu za entitetsku Televiziju RS (RTRS) Dodik je zaprijetio da će odcjepljenje odnosno proglašenje samostalne RS uslijediti istog trenutka bude li visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.

VEZANI ČLANCI:

Kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u siječnju, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament RS-a i proglasiti odcjepljenje. Pojasnio je kako to znači "nezavisnost (od BiH) u svemu", pri čemu RS neće sprečavati prolazak kroz svoj teritorij odnosno uspostaviti "tvrdu" granicu prema Federaciji BiH, ali će i to učiniti bude li nužno.

– Ne očekujemo da će se netko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku crtu i spriječi dodir – kazao je.

Procijenio je kako će u takvom scenariju "Amerikanci biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju", no vjeruje kako prijatelji RS to neće dopustiti. Na koje prijatelje točno misli, nije pojasnio, no poznato je da Dodik trenutačno, osim u Beogradu, prijatelje ima samo u Moskvi i Budimpešti jer gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Upravo Mađarska od siječnja sljedeće godine od Austrije preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH (EUFOR), čija je zadaća spriječiti moguće oružane sukobe, ali i jamčiti slobodu kretanja kroz BiH jer je to obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Sam visoki predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini, a opetovano je isticao kako je to obveza i odgovornost vlasti u BiH. Schmidt trenutačno planira samo nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH u slučaju da tijekom siječnja parlament BiH propusti donijeti odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa.

VIDEO Iznenada preminuo glazbenik Jurica Popović

Ključne riječi

Komentara 53

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
14:24 28.12.2023.

Predstava za lokalnu i dijelom regionalnu publiku! Jedno veliko ništa!

DU
Deleted user
14:32 28.12.2023.

Nemoj da vređaš jarana moga predsednika i svetoga Putina.

Avatar Fraktura lubanje
Fraktura lubanje
14:41 28.12.2023.

Srbi hoće pripojiti svoj dio srbiji , bošnjaci hoće svoju državu bez hrvata a hrvati se prave ludi i gledaju ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije