Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potekla krv

Prosvjed 'žutih prsluka' opet obilježen nasiljem, jedan prosvjednik izgubio 4 prsta

Žuti prsluci - prosvjed
Foto: Reuters/PIXSELL
09.02.2019.
u 22:55

Žuti prsluci su pokret nastao na društvenim mrežama iz prosvjeda protiv novog "ekološkog" poreza, a koji se od sredine studenoga proširio po cijeloj Francuskoj i prisilio vladu na poduzimanje socijalnih mjera i pokretanje velike nacionalne rasprave.

Više od  50.000 "žutih prsluka" prosvjedovalo je u subotu u Francuskoj 13. vikend za redom, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova, a okupljanja su ponovo bila obilježena nasiljem napose u Parizu gdje je jedan sudionik izgubio četiri prsta pred zgradom parlamenta. 

Nakon tri mjeseca kontinuiranih prosvjeda protiv gospodarske i socijalne politike predsjednika Emmanuela Macrona ukupno je 51.400 osoba izašlo u subotu na ulice u cijeloj zemlji, od kojih 4000 u Parizu, prema navodima ministarstva. 
Prošle subote bilo ih je 58.600, od čega 10.500 u Parizu, navodi ministarstvo, no njegove procjene "žuti prsluci" odbacuju i pozivaju se na parišku organizaciju koja tvrdi da je prošle subote bilo 13.800.

Žuti prsluci su pokret nastao na društvenim mrežama iz prosvjeda protiv novog "ekološkog" poreza, a koji se od sredine studenoga proširio po cijeloj Francuskoj i prisilio vladu na poduzimanje socijalnih mjera i pokretanje velike nacionalne rasprave. 
U Parizu su izbili incidenti kada je povorka stigla pred Nacionalnu skupštinu gdje je jedan prosvjednik izgubio četiri prsta, navela je policijska prefektura.  

No, jedan od svjedoka koji je snimio incident tvrdi da je stradao od granate koje policija rabi za suzbijanje nereda i kojima je pokušala spriječiti nadiranje prosvjednika prema Narodnoj skupštini.
"Žrtva je fotoreporter i pripadnik Žutih prsluka koji je snimao ljude koji se pokušavaju progurati do Narodne skupštine", kazao je Cyprien Royer.

Ni 13. po redu prosvjedi nisu prošli bez vandalizma. Razbijeni su bankomati i gradska imovina, desetak automobila je zapaljeno, uglavnom luksuznih, ali i jedan automobil antiterorističke vojne misije Sentinelle.
Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je na Twitteru kritizirao "nepodnošljive napade" i istaknuo da je "ogorčen i zgrožen".

Policija je u Parizu privela 36 osoba.
U Toulouseu i u Bordeauxu, gradovima s jakim mobilizacijama, prosvjedovale su tisuće "žutih prsluka".

 

 

 

 GLEDANJE NA VLASTITU ODGOVORNOST! UZNEMIRIJUĆI SADRŽAJ

 

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar toxic alien
toxic alien
15:23 09.02.2019.

Tako ce uskoro cijela Europa izgledati..., mnogi europski gradovi tako vec izgledaju samo sto je "uglednim medijima" zabranjeno o tome izvjestavati. Globalistima se tresu fotelje... i gace. Volio bih vidjeti jedan scenarij kao u Rumunjskoj 1989..., ta mafija ne zasluzuje nista bolje.

Avatar Matteo1212
Matteo1212
16:28 09.02.2019.

Samo tako, globalističkom i lijevom i desnom smeću se tresu gaće, jedva čekam izbore u svibnju, da globalisti napokon osjete gorak okus poraza...

Avatar Kljusar
Kljusar
16:15 09.02.2019.

na mirne prosvjede država ne mari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije