Naslovnica Vijesti Svijet

Najgori odnosi Pariza i Rima od II. Svjetskog rata

Diplomatske napetosti došle su do vrhunca nakon što je talijanski potpredsjednik vlade Luigi Di Maio posjetio "žute prsluke".
08. veljače 2019. u 06:00 4 komentara 798 prikaza
podržali prosvjednike Francuska je jučer pozvala svog veleposlanika u Rimu Christiana Masseta na konzultacije u Pariz
Foto: Reuters

Francusko-talijanski diplomatski odnosi došli su na najnižu razinu od Drugog svjetskog rata. Francuska je jučer objavila da je pozvala svog veleposlanika u Rimu Christiana Masseta na konzultacije u Pariz.

Matteo Salvini Fojbe Polemika u Italiji: 'Jugoslavenska oslobodilačka vojska nikoga nije bacila u jamu'

U posebnom priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova kaže se da su napadi talijanske vlade na Francusku “bez presedana od konca Drugog svjetskog rata i bez temelja”.

Izjave predstavnika talijanske vlade su pretjerane, jer “biti u nesuglasju je jedno, a instrumentalizacija odnosa u izborne svrhe je druga stvar”, upozoravaju iz Quai d’Orsay.

Nakon višetjedne diplomatske napetosti francuska se vlada odlučila na taj potez jer su poruke talijanskih političara na društvenim mrežama ili na predizbornim mitinzima prešle mjeru, posebno nakon što je talijanski potpredsjednik vlade i čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5s) Luigi Di Maio otišao u Pariz predstavnicima “Žutih prsluka” dajući im potporu protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Mamma mia Talijanski populisti zaustavili brzu prugu pa završili u recesiji

“Posljednja uplitanja predstavljaju dodatnu i neprihvatljivu provokaciju. Krši se poštovanje demokratskih izbora prijateljskog i savezničkog naroda. Krši se dužno poštovanje između naroda i njihove vlade demokratski i slobodno izabrane”, negoduju iz Pariza.

Italija u recesiji - komentar Silvija Tomaševića

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • biga22:

  Priznati odmah Korziku kao sastavni deo Republike Italije.

 • pofuk_alo:

  A kad vi primate Šoroša, to može?

 • Avatar Cenzurirana
  Cenzurirana:

  Ako je Di Maio dao potporu zutim prslucima, to ne znaci da je napao Macrona