Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori za predsjednika

Josipović je favorit, Kolinda glavni izazivač, Kujundžić iznenađenje

Ivo Josipović,Zoran Milanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
09.09.2014.
u 10:30

Za razliku od K. Grabar-Kitarović, koja nije posve autonomna u odnosima s HDZ-om, Josipović ima čistiju poziciju u ‘braku’ sa SDP-om

Više nema formalnih zapreka da započne ozbiljna kampanja za predsjedničke izbore. Dva glavna favorita obavila su protekli tjedan i posljednje “formalnosti”. Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović više nema obveza prema NATO-u, a Josipović je dobio jednoglasnu podršku SDP-a za svoju kandidaturu.

Svođenje računa

Još im se samo treba pridružiti “treći čovjek” Milan Kujundžić koji bi, kako sada stvari stoje, jedini mogao pomrsiti račune favoritima. Prema dosta ozbiljnom istraživanju koje je prije nekoliko dana objavio HTV, Josipović u kampanju ulazi s uvjerljivom podrškom od gotovo 49 posto, Kolinda Grabar-Kitarović stagnira na oko 33 posto, dok je najveći skok napravio Milan Kujundžić, koji sada ima podršku od 7 posto. Josipović je u prednosti i zato što je plebiscitarno dobio potporu ljevice. Sada može ići skupljati glasove kod birača centra pa čak i umjerenih konzervativaca. Nije se u nedjelju agnostik Josipović slučajno našao u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, a nekoliko dana prije i u Širokom Brijegu. Očito se želi približiti vjernicima i Hercegovcima koji nikako nisu njegovi prirodni birači. Za razliku od Kolinde Grabar-Kitarović, koja nije posve autonomna u odnosima s HDZ-om, Josipović ima puno čistiju poziciju u svom “braku” sa SDP-om. Od Milanovića će uzeti logistiku i novac za kampanju, ali će se bez problema odreći SDP-ovih pogrešaka i lošeg rejtinga.

Kolinda Grabar-Kitarović nema ni izbliza takvu autonomiju u odnosu na vodstvo HDZ-a koje joj je “nametnulo” neka ograničenja u izbornom stožeru. Teško je i zamisliti da će se HDZ-ova kandidatkinja odreći Tomislava Karamarka bude li smatrala da joj takva odluka može koristiti u kampanji. Josipović se bez problema može ograditi od nepopularnog Milanovića.

Aktivisti Željke Markić

Kolinda Grabar-Kitarović imat će vrlo ozbiljnog suparnika i na konzervativnoj sceni. Zbog Milana Kujundžića imat će problema s definiranjem svoje kampanje. Ako svoju retoriku previše približi centru, onda će se teško braniti od napada s desnice koja će je optuživati da je Josipovićeva kopija. Može se dogoditi da u tom slučaju konzervativni birači prijeđu Kujundžiću, a da ne dobije simpatije na centru. Ako se zadrži na konzervativnoj retorici koju je od preuzimanja stranke inaugurirao Tomislav Karamarko, onda će teško dobiti izbore.

Najveća nepoznanica je Kujundžić. Objektivno, bit će mu se teško izboriti za mjesto pod suncem u srazu s kandidatima stranaka koje praktično imaju monopol u hrvatskoj politici. Teško će ući u drugi krug, ali može zakomplicirati kampanju. To više što je među konzervativnim biračima prilično loše primljena vijest da je HDZ protiv referenduma o promjeni izbornog zakona. Pitanje je koga će sada podržati Željka Markić i njoj bliski konzervativni aktivisti. Da zaključimo, početak kampanje Josipović dočekuje kao favorit, Grabar-Kitarović traži svoju šansu s druge pozicije, dok je Kujundžić potencijalno iznenađenje.

Komentara 92

Avatar petrolio
petrolio
11:08 09.09.2014.

josipovića u ovih 5 godina mandata nije bilo nigdje, niti je u 5 godina išta značajno napravio za Hrvatsku iako je bio na najvišem položaju u državi! i sad bi on još jedan mandat? valjda zato što zadnja 3 mjesecaa juri od sela do sela i tamo reže vrpce na dvoranama ne bi li stekao još pokoji glas birača! smiješno...

Avatar franioprvi
franioprvi
11:06 09.09.2014.

Ovo vi pricajte ribama , one vam ne mogu odgovoriti

DU
Deleted user
11:20 09.09.2014.

privatne ankete govore da partizan gubi u prvom krugu ZA DOM I KOLINDU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije