JEDNOSTAVAN TEST

Jeste li znali da se može utvrditi je li jaje staro na temelju toga pliva li u vodi?

Šibenik: Proizvodnja konzumnih kokošjih jaja na farmi Kolarište u Pakovom Selu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
11.05.2025.
u 06:00

Test plutanja je vrlo jednostavan. Sve što trebate učiniti je staviti jaje u posudu s vodom i promatrati ga

Jedan od najpopularnijih načina za provjeru je li jaje svježe ili pokvareno je test plutanja, a koristi se i za određivanje starosti jajeta. Ova jednostavna metoda često se primjenjuje kako bi se izbjegla konzumacija pokvarenih jaja, koja mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako izvesti test plutanja?

Test plutanja je vrlo jednostavan. Sve što trebate učiniti je staviti jaje u posudu s vodom. Ako jaje potone na dno i ostane tamo, sigurno je svježe. Međutim, ako jaje počne uspinjati prema površini vode ili čak pluta, to je znak da je staro. Ovo se događa zbog procesa starenja jajeta, pri kojem se zrak unutar ljuske postupno povećava jer voda iz jajeta isparava i zamjenjuje je zrak. Kako zračni džep raste, jaje postaje lakše i može početi plutati.

Iako ovaj test može otkriti starost jajeta, važno je napomenuti da ne pruža jamstvo da je jaje u potpunosti sigurno za konzumaciju. Jaje koje potone može biti pokvareno, dok jaje koje pluta ne znači nužno da je loše. I dalje je potrebno provesti dodatnu provjeru kako biste bili sigurni u njegovu sigurnost.

Što se može dogoditi ako pojedemo pokvareno jaje?

Konzumacija pokvarenog jajeta može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, jer pokvarena jaja mogu biti izvor bakterija poput Salmonelle. Simptomi trovanja hranom mogu uključivati bolove u trbuhu, proljev, povraćanje i groznicu, a u težim slučajevima može doći i do dehidracije i hospitalizacije. Bakterije u pokvarenim jajima mogu se razviti brzo, pa je uvijek važno paziti na datum isteka roka trajanja i koristiti metode poput testiranja plutanja kako biste osigurali svježinu jaja.

Za krajnju sigurnost, osim testa plutanja, važno je obratiti pažnju i na izgled i miris jajeta. Ako jaje ima neobičan miris ili promijenjenu boju, nikada ga ne treba konzumirati. Na kraju, dok test plutanja može biti koristan alat za prepoznavanje starosti jajeta, uvijek se oslonite na zdrav razum i dodatne provjere kako biste izbjegli rizik od trovanja hranom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije