Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jedini u Hrvatskoj: Prvi razred tehničara za videoigrice krenuo u školu

Škola se nastavnim programima godinama prilagođava potrebama gospodarstva te interesu mladih za pojedina zanimanja.
09. rujna 2019. u 12:38 2 komentara 434 prikaza
Tehnička škola u Sisku
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Početak školske godine u sisačkoj Tehničkoj školi, jednoj od najboljih u Hrvatskoj, protekao je u znaku prvoga i zasad jedinog razreda za obrazovanje tehničara za razvoj videoigara.

Blaženka Divjak RESORNA MINISTRICA Divjak o zahtjevima škola za participacijom: 'Nema razloga da se to radi'

Škola se nastavnim programima godinama prilagođava potrebama gospodarstva te interesu mladih za pojedina zanimanja. Tako su, uz obrazovanje za strojarsko-računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku, tehničara za elektroniku, tehničara za računalstvo i ekološkog tehničara, prvi put  provedeni upisi za tehničara za razvoj videoigara.

Tehnička škola u Sisku
1 / 3
Tehnička škola u Sisku

"Zahvaljujući prilagođavanju tržištu rada, zadržavamo stalni kapacitet od 455 učenika. Zahvaljujući takvim aktivnostima, proglašeni smo regionalnim centrom kompetencije. Nakon opsežnih priprema, pokrenuli smo i pionirski projekt obrazovanja za tehničare za razvoj videoigara za koji je vladalo veliko zanimanje. Za svako od 23 mjesta u odjelu kandidiralo se desetak kandidata. Nažalost, u Sisku nema učeničkog doma pa su mnogi kandidati iz udaljenijih dijelova Hrvatske odustali te je većina učenika sa sisačkoga, zagrebačkoga i velikogoričkog područja. Tijekom priprema dva su naša nastavnika završila edukaciju za gaming industriju, a kao predavače angažirat ćemo i vanjske suradnike", rekao je ravnatelj Tehničke škole Davor Malović.

Prve školske godine nastava će se održavati u kabinetu informatike, a sljedeće godine praktični rad bit će organiziran u opremljenome novljanskom inkubatoru PISMO, gdje je i centar županijske i državne gaming industrije.

Sisak i dalje bez učeničkog doma

U povodu početka nastave u Tehničkoj školi bio je i sisačko-moslavački dožupan Ivan Celjak, koji je tom prigodom učenicima prvog razreda naveo mnoge izazove koje im škola pruža, među kojima su, osim novih nastavnih programa, sudjelovanje u izradi i utrkama solarnih automobila te na mnogim natjecanjima i praksi u inozemstvu.

Na pitanje novinara o mogućoj izgradnji učeničkog doma, Celjak je odgovorio kako će se uskoro raspisati natječaj za izvođača radova na dovršetku nove strukovne škole. 

Preseljenjem u novu školu, stara će se preurediti u učenički dom. Nažalost, zbog lošeg iskustva i spore gradnje nove škole, o rokovima nije htio govoriti.

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • Oblivion:

    Kaj??? Kakve video igre, kakvi kompjuteri??krunicu, partijsku iskaznicu i bibliju u ruke. Sami hočete nešto stvarati, biti korisni u društvu, zarađivati??? E, nejde to tako u rvatistanu!! Sretno djeco i ne slušajte druge

  • ja-ma:

    Zagrebe,što čekaš?