PRAVI PARMEZAN NIJE IZ PARME?

Je li talijanska kuhinja samo marketinški trik? 'Serviraju im smeće od hrane i tvrde da je to prava talijanska kuhinja!'

Svijet ukusnog kuhanja
Foto: Antonio Gravante
1/3
12.01.2025.
u 15:00

U svojim knjigama, Alberto Grandi tvrdi da je pizza u Italiji postala poznata tek 50-ih godina prošlog stoljeća, da se pravi parmezan može naći samo Wisconsinu i da talijanske bake ne znaju kuhati

Talijanska kuhinja je poznata, priznata i popularna daleko izvan granica Italije. Ali riječ je o mitu, tvrdi izvanredni profesor povijesne ekonomije na Sveučilištu u Parmi Alberto Grandi. Njegova teorija glasi da je talijanska kuhinja izum star tek pedeset godina. To je prilično hrabra teza koja baš ne nailazi na odobravanje u Grandijevoj domovini Italiji. Ali, koliko u njoj ima istine?

- U velikim talijanskim turističkim središtima poput Firence, Rima i Venecije prevara turista je, čini mi se, postala nacionalni sport. Serviraju im smeće od hrane i tvrde da je to prava talijanska kuhinja! - kritizira Grandi. U svojim knjigama tvrdi da je pizza u Italiji postala poznata tek 50-ih godina prošlog stoljeća, da se pravi parmezan može naći samo Wisconsinu i da talijanske bake ne znaju kuhati, piše Deutsche Welle.

S druge strane, Maddalena Fossati glavna urednica magazina La Cucina Italiana, zalaže se da talijanska kuhinja bude uvrštena na UNESCOV popis nematerijalne kulturne baštine. 

Teza broj 1: "Pizza napoletana uopće nije talijanska"

- Pizza koja se danas servira kao napuljska više je američka nego talijanska - tvrdi Grandi.

Nastala je u 18. stoljeću u Napulju. Bila je jeftini obrok za siromašne - kruh s ostatcima koji su se našli u kući. - Prije velikog vala iseljenja krajem 19. i početkom 19. stoljeća, pizza koja se jela u Napulju bila je vrlo jednostavan proizvod. Pa i sami Napuljci su ju prezirali - govori Alberto Grandi za Deutsche Welle. 

- Kao i drugi recepti i pizza se razvijala i mijenjala, naravno. To ne znači da nema svoje porijeklo. Rodno mjesto pizze je Napulj - ističe pak Maddalena Fossati. 

Teza broj 2: "Jedini pravi parmezan dolazi iz Wisconsina"

- Parmiggiano Reggiano je iskonski talijanski sir koji potječe iz srednjeg vijeka - govori Fossati opovrgavajući Grandijevu tezu. To je istina, ali se značajno mijenjao kroz stoljeća originalni parmezan bio je mekši, a njegova konzistencija tvrđa. Tek nakon Drugog svjetskog rata, talijanski se parmezan razvio u krhki tvrdi sir kakav danas poznajemo. U Wisconsinu se, međutim, još uvijek radi kao prije stotinu godina.

- Da bismo probali parmezan kakav su naši djedovi poznavali, morali bismo otići u Milwaukee, a ne u Parmu. No taj tisuću godina star sir je užasan - smije se Grandi.

Teza broj 3: "Talijanske bake ne znaju kuhati"

- Ne samo da bake u ovoj zemlji znaju kuhati, one su srce talijanke kuhinje - opovrgava oštro tu tezu Fossati. 

- Talijanke bake nisu čak ni znale kuhati. Ili bolje rečeno, znale su kuhati tri jela (blagdanska, torteline i lazanje), ali ostalo je bilo samo improviziranje s onime što su imale - tvrdi Grandi.

Zaključak ovog razgovora jest da bila ona stara četiri stotine ili pedeset godina, talijanskoj kuhinji malo tko može odolijeti!

FOTO Pamtite li dječaka s popularne čokolade? Danas izgleda potpuno drugačije, ali osmijeh je ostao isti!

Svijet ukusnog kuhanja
1/6

Komentara 1

HE
Hedonista
10:01 13.01.2025.

bio sam na svakom kontinentu i posjetio preko 50 drzava i slobodno mogu reci (a pogotovo posto zivim 65km od talijanske granice) da ne postoji zemlja na svijetu sa takvom gastronomijom. Oni koji pojma nemaju i odu jednom godisnje u neki turisticki gradp poput Venecije misle da samo postoji pasta i pizza i loseg kvaliteta.. tko poznaje italiju zna da je nemoguce bukvalno lose pojesti, od Sud Tirola dole do dna Sicilije. Jedino to je narod opsjednut hranom - pa kad se druzis s Talijanima kao ja, glavna tema je sta cemo jesti i sta cemo piti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije