Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMONSTRACIJA MOĆI

'Japan šalje svoj najveći ratni brod u Južnokinesko more na tri mjeseca'

Brod
Foto: Reuters/PIXSELL
13.03.2017.
u 16:25

Izumo, dugačak 249 metara, velik je kao japanski nosači zrakoplova iz Drugog svjetskog rata i na njemu je aktivna eskadrila do devet helikoptera

Japan planira u svibnju poslati svoj najveći ratni brod na tri mjeseca u Južnokinesko more, u najvećoj demonstraciji svoje vojne pomorske moći u toj regiji od Drugog svjetskog rata, rekla su tri izvora.

Kina polaže pravo na gotovo sve sporne vode i njezina rastuća vojna nazočnost izazvala je zabrinutost Japana i Zapada. Sjedinjene Države održavaju redovite zračne i morske patrole kako bi osigurale slobodnu plovidbu.

Nosač helikoptera Izumo, najveći japanski ratni brod, zaustavit će se u Singapuru, Indoneziji, Filipinima i Šri Lanci prije nego što se pridruži zajedničkim mornaričkim vježbama s indijskim i američkim plovilima u Indijskom oceanu u srpnju. Povratak u Japan predviđen je u kolovozu, rekli su izvori.

Izumo, dugačak 249 metara, velik je kao japanski nosači zrakoplova iz Drugog svjetskog rata i na njemu je aktivna eskadrila do devet helikoptera.

"Cilj je testirati sposobnosti Izuma njegovim slanjem u produženu misiju ", rekao je jedan od izvora upoznat s planom. "On će vježbati s američkom mornaricom u Južnokineskom moru", dodao je izvor koji je želio ostati anoniman jer nema ovlasti za davanje izjava medijima.

Glasnogovornik japanskih pomorskih obrambenih snaga nije želio komentirati.

Tajvan, Malezija, Vijetnam, Filipini i Brunej također polažu pravo na dijelove mora koje je bogato ribom, naftom i plinom i kojim godišnje prolazi 5 bilijuna dolara globalne trgovine.

Japan ne polaže pravo na te vode, ali ima odvojeni spor s Kinom u Istočnokineskom moru.

Japan želi pozvati filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, koji radi na poboljšanju veza s Kinom zadnjih mjeseci nakon što je kritizirao stari savez sa SAD-om, da posjeti Izumo kada brod dođe u Zaljev Subic, stotinjak kilometara zapadno od Manile, rekao je drugi izvor.

Japanska operacija dolazi u vrijeme kada se čini da SAD pod administracijom Donalda Trumpa zauzima oštrije stajalište prema Kini. Washington je kritizirao kinesku izgradnju umjetnih otoka i nagomilavanje vojnih postrojenja za koje strahuje da bi se mogli koristiti za ograničavanje slobodne plovidbe.

Peking je u siječnju priopćio da ima "nepobitan" suverenitet nad spornim otocima nakon što je Bijela kuća izjavila da će braniti "međunarodne teritorije".

>> Sjeverna Koreja ispalila nekoliko projektila dugog dometa

Komentara 4

ST
stomugromova
17:23 13.03.2017.

Potopit će ga Kinezi ako se ne bude držao podalje.Kinezi su još nabrijani na Japan radi zvjerstava u WWII i imaju mali fitilj kad se radi o Japancima.

Avatar zong
zong
20:44 13.03.2017.

Ma kakvi Kinezi... neće oni prljati ruke s Japancima... to riješava veliki vođa nakon dozvole iz Kine...

SF
Sv Franjo
20:51 13.03.2017.

Kinu treba baciti na koljena.Ili če svijet propasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije