Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izgrađena dionica do granice s BiH koja završava u – vodi

Uskoro se očekuje izdavanje uporabne dozvole za dionicu na autocesti od Sredanaca do granice s BiH
19. siječnja 2015. u 14:36 54 komentara 42543 prikaza
16.07.2014., Slavonski Brod,Svilaj - Radovi na dionici autoceste koridora 5c Slavonica od cvorista s autocestom Zagreb-Lipovac do granicnog prijelaza Svilaj u izgradnji i buduceg mosta na Savi skoro su pri kraju. Rade se nove naplatne kucice i infrastrukt
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Nakon više od tri godine, na autocesti A5 Slavonici završeni su radovi na 3,5 km dugoj dionici od Sredanaca do granice s Bosnom i Hercegovinom i uskoro se očekuje izdavanje uporabne dozvole.

Lani je ovom autocestom prošlo 611.000 vozila, što je za oko 1,3 posto više nego 2013., ali promet je još uvijek slab. Kako su radovi na izgradnji koridora 5C, koji bi trebao povezati srednju i južnu Europu, u BiH tek u začetku, a mosta preko Save kod Svilaja još nema na vidiku, u Hrvatskim autocestama razmatraju mogućnost da se neki preostali dijelovi koridora kroz Hrvatsku grade u profilu jeftinije državne ceste.

– Bez konkretno izgrađenog koridora, ponajprije u dijelu koji prolazi kroz BiH, nije nužna gradnja autoceste u punom profilu. To ne znači da odustajemo od povezivanja Slavonije i Baranje, nego samo razmatramo mogućnost gradnje dionice od mosta na Dravi do Belog Manastira u profilu državne ceste – kažu u Hrvatskim autocestama.

U dijelu koji vodi prema graničnom prijelazu s BiH moderna prometnica sa šest prometnih trakova trenutno završava "u vodi", odnosno nedaleko Save. Kako je riječ o projektima triju država, rok završetka izgradnja najbrže poveznice Mađarske i BiH s Jadranskim morem nije moguće predvidjeti. 

>> Zašto je zaboravljena prva hrvatska autocesta?

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    e sad , zanima me zašto se ova dionica morala izgraditi jel je svima bilo jasno da dalje od vode neće još 20 godina , cesta do Siska odnosno pišljivih 20-ak kilometara ne završava se već godinama ii tako upropaštava ... prikaži još!a jedan grad . Da se izgradio ostatak autoceste možda danas nebi gledali ovo što gledamo ili je to ipak bilo u nečijem interesu.

  • olrajt:

    ...hahahahaha, u Slavoniji cesta završava u vodi a u Zagorju kod Zaboka završava u brdu!!!

  • chemica:

    Bacili milijarde u vjetar...