Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz Bihaća se u Sarajevo seli 250 migranata koji su činili kaznena djela

Vlast BiH odlučila je sve sumnjive i problematične migrante udaljiti od granice s Hrvatskom i zapada
23. veljače 2019. u 12:47 3 komentara 552 prikaza
Policija Bihać
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon što je u suradnji s bosanskohercegovačkim i inozemnim sigurnosnim agencijama Služba za poslove sa strancima BiH u prva dva mjeseca 2019. godine, prije svega razmjenom biometrijskih podataka ilegalnih migranata koji pristižu u BiH, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracijski centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata podrijetlom iz Afganistana, od kojih se njih pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti povezuje s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom, vlast BiH odlučila je udaljiti sve sumnjive i problematične migrante s granice s Hrvatskom.

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac Teroristi nisu iznenađenje BiH sprema akciju protiv terorista: 'Treba zatvoriti kritične točke na granici'

Traže podatke o svakome

Kantonalni ministar policije Nermin Kljajić za medije BiH kazao je da je “sigurno jedino da će vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak u općini Hadžić kod Sarajeva te da se radi o problematičnim migrantima koji su proteklih mjeseci pravili incidente, tučnjave i činili druga krivična djela”.

Vlasti BiH pokušat će na različite načine kontrolirati te osobe kako ne bi došlo do njihova bijega prema Zapadu jer još uvijek, u koordinaciji sa zapadnim službama te domicilnim zemljama tih osoba, traže podatke o svakom od njih kako bi utvrdili je li riječ samo o kriminalcima ili pak o teroristima.

Migranti Granični problemi Gradonačelnik Bihaća optužuje hrvatsku policiju da ilegalno vraća migrante

Ostatak od 3200 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima Bira i Đački dom u Bihaću, u objektu “Miral” u Velikoj Kladuši i Hotelu Sedra u Općini Cazin čekat će dogovor između Ministarstva sigurnosti BiH kao nadležne institucije i aktualne izvršne vlasti u Unsko-sanskom kantonu. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nije želio potvrditi da udaljavaju problematične osobe, već je kazao kako je to samo njihovo unutarnje preslagivanje.

Biometrijski podaci

“Ovih 250 migranata je neko naše unutarnje preslagivanje jer ne želimo u Unsko-sanskom kantonu stvoriti ‘hot-spot’. Ne želimo da tamo bude veliki broj migranata te da prihvatni centri budu prebukirani dok u Sarajevu imamo slobodnih kapaciteta u prihvatnim centrima”, uvjerava ministar sigurnosti Mektić ističući da od početka migrantske krize stalno imaju akcije čišćenja i pokušavaju tim kanalima identificirati osobe koje imaju veze s terorizmom u Siriji, Iraku, Afganistanu...

Migranti u kampu Borići u Bihaću Dramatično Stiže 80.000 migranata, BiH prijeti potpuni kaos

“Mi smo jedina država od Turske preko Zapadnog Balkana do Europe kojoj je uspjelo identificirati 5 osoba koje se dovode u vezu s terorizmom na temelju biometrijskih podataka. Tim smo osobama ograničili kretanje i stavili ih pod kontrolu i sada smo u kontaktu sa službama u Siriji, Afganistanu i ostalim zemljama, te prikupljamo sve potrebne informacije da vidimo što će se na kraju pokazati. Mislim da je jako pohvalno što su službe BiH učinile i da bi tako trebale raditi sve službe jer ipak su te osobe prešle veliki put do dolaska u BiH gdje su identificirane”, napomenuo je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Iako je ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić za jučer najavio preseljenje 250 migranata, ono je ipak odgođeno zbog logističke i tehničke naravi.

>> Migranti na graničnom prijelazu Maljevac

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • ibiza:

  treba njih vratiti natrag .. u bazu

 • kruti18:

  nešto se drug mektić smiril, ispalo je na kraju da hrvatska policija na granici radi dobro a on je od amera dobil po njonji!!!! e moj drug draganče, ti si obični LAKRDIJAŠ

 • Avatar Ninja
  Ninja:

  otvorite granice! refugees welcome!