Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granični problemi

Gradonačelnik Bihaća optužuje hrvatsku policiju da ilegalno vraća migrante

Migranti
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
20.02.2019.
u 13:46

Gradonačelnik Bihaća kaže da se na sličan način ponaša i policija Republike Srpske čiji imigrant na kraju završe u Bihaću.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić optužio je u srijedu hrvatsku policiju da protuzakonito ulazi u Bosnu i Hercegovinu na području Unsko-sanske županije te da tamo dovozi ilegalne migrante koje zatekne na svom teritoriju, a koji su prije toga nekako uspjeli prijeći međudržavnu granicu.

Istodobno, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik u srijedu je upozorio kako se BiH ne može sama nositi s ilegalnim migracijama te da se u rješavanje problema mora uključiti Europska unija. 

Fazlić je tvrdnje vezane uz postupanje hrvatske policije iznio na sjednici Gradskog vijeća Bihaća na kojoj je tema bila migrantska kriza, čije posljedice najviše osjeća ovaj dio BiH.

"Nemojte da nam hrvatska policija svaki dan dovodi 30, 40, 100 migranta, vraća ih mimo službenog graničnog prelaza. Mene vrijeđa kao Bosanca da netko može iz druge države ući na teritorij BIH i ponašati se (kako želi) po njoj bez obzira koliko to bila prijateljska država. U BiH ulazi hrvatska policija, specijalci, dovoze migrante, vraćaju ih i šalju u Bihać", izjavio je Fazlić kako ga citira portal televizije N1.

Gradonačelnik Bihaća tvrdi kako se na sličan način ponaša i policija Republike Srpske koja sve migrante koje pronađe na teritoriju tog entiteta odmah privodi i predaje Službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, a ona ih opet automatski šalje ka Bihaću.

"Država BiH mora na to utjecati i to rješavati", kazao je Fazlić.

Gradsko vijeće Bihaća usvojilo je zaključak kojim traži hitno očitovanje Predsjedništva BiH o ilegalnim migracijama i poduzimanje mjera kojima bi se učinkovito kontrolirala migrantska kriza.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik je gotovo istodobno u Istočnom Sarajevu u izjavi novinarima ustvrdio kako BiH nije u stanju nositi se s ilegalnim migracijama i skrbiti za sve one koji pokušavaju otići na Zapad te je kazao kako je to problem za kojega bi odgovornost morala preuzeti Europska unija.

Njegovo je tumačenje kako najveću odgovornost za eskalaciju migrantske krize u prošloj godini snosi dosadašnja vlast u BiH koja je i dalje u tehničkom mandatu, ali stanje dodatno otežava činjenica da nova vlast još nije formirana na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

"BiH se pokazala nesposobnom braniti svoj prostor a mogla je to učiniti. Svjestan sam da i u drugim zemljama postoji takav problem, ali ovdje on može ugroziti političku i unutarnu stabilnost", kazao je Dodik.

Obraćanje predsjednice u povodu 4 godine mandata

Komentara 7

GO
goran2hr
14:26 20.02.2019.

Iako bi primarno trebalo spriječiti ilegalne imigrante da uopće uđu u Hrvatsku (žilet žica, straže...), samu deportaciju bi trebalo vršiti u Siriju. Ilegalni imigranti su oportunisti i kada bi se to pročulo, Hrvatsku bi izbjegavali u širokom luku.

RE
reborn
20:13 20.02.2019.

Kad bi BiH bila sposobna čuvati svoje granice, onda im ni migranti ne bi dolazili "od nekud". Odnosno obrnuto - pošto su nesposobni čuvati svoje granice, događa im se da im "netko" natrag dovodi migrante... Država s posebnim potrebama...

TR
trabant7
16:02 20.02.2019.

Bihaćlijo, brini se ti o svojim južni granicama gdje ti ovaj ološ bez problema ulazi u zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije