Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 10. Kontingenta.
04. rujna 2019. u 18:41 14 komentara 546 prikaza
Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan
Foto: MORH/M. Čobanović.
Pogledajte galeriju 1/5

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu danas, u srijedu, 4. rujna 2019., održan je svečani ispraćaj 11. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru Resolute Support, koji broji ukupno 110 pripadnika, od toga sedam žena. U području misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu sudjeluje 39 država, od toga 27 NATO država, i to s ukupno 17 tisuća vojnika, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane. 

talibani SPORAZUM S TALIBANIMA Amerikanci i NATO uskoro se povlače iz Afganistana?

Uz prijatelje i obitelj svečanom ispraćaju nazočili su ministar obrane Damir Krstičević, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov. Minutom šutnje odana je počast nedavno poginulom pripadniku 10. hrvatskog kontigenta, skupniku Josipu Briškom koji je stradao u napadu u Afganistanu. 

- Hvala vam na razumijevanju i potpori koju imate za vojni poziv svojih najmilijih. Važnost vaše podrške je nemjerljiva, stoga vas ohrabrujem i potičem da kao i do sada budete potpora članovima svoje obitelji tijekom njihovog boravka u Afganistanu, izjavio je Krstičević.

Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan | Autor : MORH/M. Čobanović. Foto: MORH/M. Čobanović.

- Kao ratni zapovjednik znam kako je izgubiti vojnika i vjerujte mi nema težeg osjećaja. Upravo zbog toga, moramo biti svjesni okolnosti i okruženja u kojemu se nalazimo te biti fokusirani na zadaću. Ono što je sigurno je da ova Vlada prati trenutnu situaciju i spremni smo donositi adekvatne i pravovremene odluke, kazao je ministar koji je poželio sreću svim pripadnicima 11. hrvatskog kontigenta. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti

Svečanom ispraćaju, uz obitelj i prijatelje, nazočili su izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OS RH.

Na početku, minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom skupniku Josipu Briškom, pripadniku 10. hrvatskog kontingenta koji je stradao u napadu u Afganistanu.

Komemoracija za komodora Ivicu Tolića Napustio nas je veliki domoljub, vrhunski vojnik i dobar čovjek koji je iznad svega volio Hrvatsku

Krstičević: Podrška obitelji je nemjerljiva

U svom obraćanju, ministar obrane Damir Krstičević iskazao je zahvalnost svim pripadnicima  Hrvatske vojske te njihovim obiteljima na podršci koju su im pružile tijekom njihovih priprema za misiju istaknuvši:  "Hvala vam na razumijevanju i potpori koju imate za vojni poziv svojih najmilijih. Važnost vaše podrške je nemjerljiva, stoga vas ohrabrujem i potičem da kao i do sada budete potpora članovima svoje obitelji tijekom njihovog boravka u Afganistanu.“ 

Ministar se s pripadnicima kontingenta  prije njihova odlaska sastao na pripremnom kampu, kazavši kako se zajedno s načelnikom Glavnog stožera uvjerio u njihovu spremnost za odlazak u misiju. "Zajedno smo se složili da smo spremni za zadaću te da je naša dužnost i dalje predstavljati Republiku Hrvatsku i doprinositi miru i sigurnosti!", istaknuo je Krstičević.

Govoreći o novonastalim okolnostima i prisjećajući se skupnika Josipa Briškog, ministar je naglasio kako se okolnosti sudjelovanja u ovoj misiji konstantno mijenjaju te kako je situacija u zemlji u koju odlaze složena: "Kao ratni zapovjednik znam kako je izgubiti vojnika i vjerujte mi nema težeg osjećaja. Upravo zbog toga, moramo biti svjesni okolnosti i okruženja u kojemu se nalazimo te biti fokusirani na zadaću. Ono što je sigurno je da ova Vlada prati trenutnu situaciju i spremni smo donositi adekvatne i pravovremene odluke!" Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan | Autor : MORH/M. Čobanović. Foto: MORH/M. Čobanović.

Naposljetku, ministar je svim pripadnicima poželio sretan put, sigurnu misiju s puno uspjeha i na koncu sretan povratak obiteljima.

U obraćanju  pripadnicima kontingenta izaslanik Predsjednice RH Zrinko Petener poručio je: "Sudjelovanjem u multinacionalnim operacijama, Hrvatska vojska brani naše interese i zajedno sa saveznicama suočava se s prijetnjama sigurnosti našoj domovini prije no što stignu na našu granicu.

Šundov:  Od pripadnika se očekuje profesionalno i vojničko ponašanje

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov kazao je kako od svih pripadnika očekuje profesionalno izvršenje dobivenih zadaća, vojničko ponašanje, međusobno uvažavanje te dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka.

„Uvjeren sam da ćete svojim radom pomoći afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu odgovornost za stanje u svojoj zemlji, te da budu u stanju osigurati mir i sigurnost za svoj narod.“, poručio je general zbora zahvalivši se pripadnicima i njihovim obiteljima.

Damir Krstičević, Mirko Šundov Teroristički napad Ministar Krstičević i general Šundov primili vojnika ozlijeđenog u Afganistanu

Brigadir Basić: Pripadnici 11. kontingenta spremni za obavljanje svih zadaća

Zapovjednik 11. HRVCON-a brigadir Dragan Basić naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon dugog i zahtjevnog ciklusa prikladne obuke i ocjenjivanja dostigli potrebnu razinu spremnosti za upućivanje u misiju: „Pripadnike 11. kontingenta krasi visoka razina obučenosti, psihofizičke spremnosti, hrabrost i odgovornost, što je garancija za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća.“

Časnički namjesnik Elvis Čanković u misiji će obnašati dužnost prvog dočasnika jedne multinacionalne postrojbe te će ujedno biti i savjetnik afganistanskom dočasniku: „Očekuje nas puno posla, za koji smo se pripremili. Potpuno smo spremni, znamo što radimo i gdje idemo."

Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan | Autor : MORH/M. Čobanović. Foto: MORH/M. Čobanović.

„Radimo na očuvanju mira i sigurnosti, kako naše države, tako i drugih država koje trebaju našu pomoć. Također, odlazak u misiju je prilika za profesionalni razvoj i usavršavanje te savladavanje novih izazova", izjavila je nadnarednica Maja Vučić kojoj je ovo treći odlazak u misiju.

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 10. Kontingenta. Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 11. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti. U sklopu 11. HRVCON-a je i  38 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih 27 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam Armije  Sjeverne Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju. .

Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan
1 / 5
Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan

 
Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Umoran:

  Idu ginuti za americke interese, a te iste SAD su nam za nagradu i dalje zadrzale ulazne vize za SAD!

 • viki.liks:

  Kuda idete !?.., pa pred kućom u Europi su Talibani.

 • Avatar BHGhost
  BHGhost:

  Ovi iz Afganistana će odmah poslati kontra-kontingent u Hrvatsku...i svi zadovoljni .