Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija za komodora Ivicu Tolića

Napustio nas je veliki domoljub, vrhunski vojnik i dobar čovjek koji je iznad svega volio Hrvatsku

Foto: MORH / M. Čobanović
1/7
03.09.2019.
u 14:34

"Imotski krš, drača i vrisak iznjedrili su hrvatskog ratnika, ponosnog i odanog domoljuba, poštenog i karakternog čovjeka intelektualca. Dragi Ivica, hvala ti što si nas uvijek činio boljima", kazao je prvi ratni zapovjednik Treće imotske bojne 4. gardijske brigade general-bojnik Slaven Zdilar.

Na komemoraciji preminulom komodoru Ivici Toliću u utorak u Splitu istaknuto je kako nas napušta veliki domoljub, vrhunski vojnik i dobar čovjek koji je iznad svega volio Hrvatsku.

"Opraštamo se od čovjek velikog srca, vrhunskog zapovjednika čvrstog stava, beskompromisnog i nepokolebljivog  borca za istinske životne vrijednosti," istaknuo je Krstičević izražavajući sućut obitelji u svoje ali i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Naglasio je kako su Tolića njegove vrline tijekom rata profilirale u istinskog zapovjednika, čovjeka koji brine za svoje ljude i koji je pravi profesionalac.

"Ivica tu nije stao jer je znao da kao narod možemo i moramo više. Stoga je nastavio braniti Hrvatsku i nakon pobjede u Domovinskom ratu kada je  uslijedio novi rat- rat za istinu! Rat za zaštitu digniteta  Domovinskog rata i zaštitu naših hrvatskih branitelja!" istaknuo je ministar obrane.

Niti nakon te dobivene bitke nije se štedio.

"Aktivno je sudjelovao u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i u izgradnji Sustava domovinske sigurnosti, a nakon povratka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Hrvatsku nastavio je braniti i promicati nacionalne interese naše Hrvatske kao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu," kazao je  Krstičević.
Dodao je kako Tolićeva djela ostaju na čast cijelom hrvatskom narodu, Hrvatskoj vojsci i braniteljima.

Šundov: Izgubila smo časnika, ratnika, velikog zapovjednika, čovjeka i domoljuba

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov je istaknuo kao je Hrvatska vojska odlaskom komodora Tolića "izgubila svoga časnika, izvrsnog ratnika, velikog zapovjednika,  čovjeka i domoljuba."

"Tvoj odlazak sve nas je duboko potresao, ostavio si neizbrisiv trag u stvaranju naše domovine, posebno u najtežim danima Domovinskog rata," naglasio je Šundov. Dodao je kako Tolić nije znao i nije prihvaćao prosječnost te je u svemu težio najboljem.

Medved: Prestalo je kucati jedno veliko hrvatsko srce

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je Tolićevim odlaskom "prestalo kucati jedno veliko hrvatsko srce".

"Ivica je bio miran i samozatajan čovjek, ali iza njegove blage naravi skrivala se snaga čvrstog karaktera," kazao je Medved. Istaknuo je kako je Tolić i poslije rata nastavio davati nesebičnu ljubav prema Domovini.

"Znajući kolika je važnost zastupanja hrvatskih interesa u institucijama  Europske unije (EU)  kao  zastupnik u Europskom parlamentu zdušno je branio  temeljne vrijednost i hrvatskog društva  te hrvatske nacionalne i državotvorne interese," rekao je  Medved.

Posljednji pozdrav uputio je i prvi ratni zapovjednik Treće imotske bojne 4. gardijske brigade general-bojnik Slaven Zdilar:

"Imotski krš, drača i vrisak iznjedrili su hrvatskog ratnika, ponosnog i odanog domoljuba, poštenog i karakternog čovjeka intelektualca. Dragi Ivica, hvala ti što si nas uvijek činio boljima!".

Posljednji ispraćaj komodora Tolića uz najviše vojne počasti održat će se u utorak, 3. rujna, na groblju Sv. Roka u Vinjanima u 17 sati, a misa zadušnica služit će se odmah nakon pogreba u crkvi. Sv.Roka.

Komodor Ivica Tolić rođen je 1968. godine u Imotskom. Tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika Stožera južnog bojišta, a vojnu karijeru je nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a zatim kao zapovjednik Flote HRM-a.

Odlikovan je najvišim vojnim odličjima: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Bana Jelačića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti i Medaljom "Oluja".

Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, a magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu. Nakon umirovljenja 2008. godine u činu komodora, bio je angažiran u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Od 2016. godine bio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u sazivu čiji je mandat završen prije nekoliko mjeseci.

Preminuo je nakon teške bolesti. Knjiga žalosti otvorena je u Domu Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu.

 

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
18:07 03.09.2019.

Koje su zasluge za Domovinu Miranda Mrsića,Milanovića,Bandića,Mamića,Pupovca,Opačićke,Marasa,Bauka.....Komodore počivaj u miru Božjem u zemlji za koju si krvario u Domovinskom ratu.

BB
Bruno_Bear1
17:15 03.09.2019.

Tužno je kad nam odlaze velikani, domoljubi. Bio je velikan u životu i otaišao kao velikan poput generala Praljka. Bagra izdajnička, komunjarska , kukavička nije sposobna završiti svoj parazitski život, život gnjida.

PO
pozornik66
17:13 03.09.2019.

Počivao u miru gospodnjem ✝️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije