Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski Fritzl

Iskaz jednog monstruma: Bolje da je ja učim o seksu

silovanje
Davor Javorović/Pixsell
24.05.2011.
u 08:00

“Bolje je zlostavljati vlastito dijete nego počiniti nevjeru” – pedofilova izjava.

Ni stručni djelatnici Centra za socijalnu skrb ništa nisu znali. Sedamdesetdvogodišnjak iz mjesta u okolici Zadra koji je uhićen i priveden istražnom sucu uz kaznenu prijavu da je više od 30 godina imao seksualni odnos sa svojom kćeri nekoliko dana prije uhićenja bio je u nadležnom centru za socijalnu skrb. Ondje je tražio potvrdu za pomoć koju je 46-godišnjakinja zbog posebnih potreba ostvarivala putem Centra.

U tom su nam centru potvrdili ono što je navela i zadarska policija, da je 46-godišnjakinja osoba s metalnim teškoćama te da već niz godina prima naknadu od 300-tinjak kuna, odnosno doplatak za pomoć i njegu u smanjenom opsegu. O stupnju teškoća u razvoju 46-godišnjakinje u Centru nam nisu govorili, no doznali smo da nikada nisu posumnjali u očevo seksualno zlostavljanje. Podsjetimo, policija je 72-godišnjaka uz prijavu za rodoskvrnuće kazneno prijavila i za seksualni odnos s nemoćnom osobom.

“Izgledali su pristojno”


Zbog toga je i istražni sudac Županijskog suda u Zadru zatražio psihologijsko, odnosno psihijatrijsko vještačenje 46-godišnjakinje kako bi se utvrdilo u kolikom je stupnju mentalno bila ovisna o svom ocu koji ju je, prema tvrdnjama policije, od ranog djetinjstva seksualno zlostavljao. I u nadležnom centru za socijalnu skrb jučer su tijekom razgovora bili zgroženi spoznajom o događaju koji je sablaznio cijelu Hrvatsku.

– Ono što smo mi primijetili jest da su bili jako povučena obitelj. Mi nikada nismo zabilježili nasilje u toj obitelji. Izgledali su pristojno, a kod djevojke nikada nismo zamijetili da je zlostavljana – rečeno nam je u Centru, a na upit kakvi su sada postupci i jesu li nakon svega posjetili 46-godišnjakinju rekli su nam da će prvo potražiti psihijatrijsku pomoć te da će se o daljnjim koracima više znati nakon postupaka drugih institucija. Na upit jesu li mentalni problemi 46-godišnjakinje nastali kao posljedica očeva seksualnog zlostavljanja od najranije dobi, odnosno od djetinjstva, u Centru su rekli kako će o tome odgovor moći dati psihijatri. Rekli su i da nemaju spoznaja o navodima da je 46-godišnjakinjina majka i 72-godišnjakova supruga cijelo vrijeme znala za seksualno iskorištavanje svoje kćeri, ali da je, ako je točno, to užasno te da se očekuje da članovi obitelji prijave zlostavljanja.

Glume šokiranost

Renata Odeljan, voditeljica Odsjeka maloljetničke delinkvencije, u svom članku za potrebe MUP-a navela je statističke podatke prema kojima su čak 70 do 90 posto nasilnika koji zlostavljaju djecu njihovi bližnji: očevi, djedovi, skrbnici, majčini ljubavnici, stričevi, obiteljski prijatelji, nastavnici... a stranci koji prilaze djeci čine samo 10 do 30 posto takvih kaznenih djela.

Kada ih se napokon otkrije, reakcija je manijaka, stoji u Odeljaninu članku, potpuno negiranje. Glume šokiranost govoreći da se ničega ne sjećaju, a ako potvrde jedan događaj, policiju pitaju, primjerice: “Zar je zločin zagrliti dijete?” Nakon što ih se suoči s dokazima, reći će da su to učinili samo jednom.

Mnogi sami sebe nastoje uvjeriti da nisu poremećeni, već se smatraju hiperinteligentnima, osjećajnima, posebnim individuama koje svijet ne može razumjeti. Mnogi od njih daju bizarna objašnjenja za svoje zločine. Primjerice, očevi koji su tako zlostavljali svoje dijete znaju reći da je za njihova potomka bolje da o seksu nauči od njega ili pak da je bio pod velikim stresom. Jedan je otac u iskazu naveo da je svojoj kćeri objašnjavao razliku između lijepog i ružnog dodira: “Je, ja je o svemu učim, zašto je ne bih podučio i o seksu, a i bolje je zlostavljati vlastito dijete nego počiniti nevjeru”?!

Neki se pak predstavljaju kao “dobri dečki”, odani obiteljski ljudi, vojni veterani, nenasilne osobe, bez policijskih dosjea, s mnogo sati volonterskog rada. S obzirom na to da velik broj ljudi vjeruje u mit da su seksualni zlostavljači djece društveno neprilagođeni, ova taktika može, upozorava Odeljan, proći neočekivano dobro.

Isto tako, zabluda je, piše Odeljan, vjerovati da su pedofili pasivne osobe koje je lako posramiti.

Komentara 15

OB
-obrisani-
09:36 24.05.2011.

Tako je i Josip Broz Tito učio o sexu TRINAESTOGODIŠNJU rusku djevojčicu Pelagiju Denisovu Belusovu koja mu je rodila sina Žarka. Muškarac koji spolno opči sa djecom je ZVIJER I MONSTRUM.

KE
Kex
09:37 24.05.2011.

@munija citiraš Rammstein? :) (za one koji neznaju - poslusat Rammsteinovu pjesmu Tier, ako neznate njemacki pronaci prijevod. savrseno pase uz clanak)

JS
ja sam gladan
12:46 24.05.2011.

Kaj se radilo 30 godina,kako su štićene ovakve osobe? Sad nije više važno, svi u selu znaju tko je žrtva, a ja hoću znati tko je monstrum. P.S: baš sam bistar, a ne bistra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije